Nieuwsbericht | | 28-04-2022 | ±3 minuten leestijd

Voordat u uw reis naar Nieuw-Zeeland gaat plannen, is het belangrijk om te bepalen wat de beste tijd is om te reizen en waar u zich op moet voorbereiden wat betreft de weersomstandigheden. In dit artikel vind u meer informatie over het klimaat van Nieuw-Zeeland, de beste tijd om er heen te reizen en hoe u uw visum Nieuw-Zeeland kunt aanvragen.

Klimaat in Nieuw-Zeeland

Het klimaat in Nieuw-Zeeland is het beste te vergelijken met het klimaat in Noordwest-Europa. Er heerst hier een gematigd zeeklimaat, wat betekent dat het land aangenaam warme zomers en zachte lenteachtige winters kent. Op het Noordereiland, met name in de gebieden rondom Auckland, heersen warmere temperaturen dan op het Zuidereiland, vanwege zijn ligging vlak bij de evenaar. In klimatologisch opzicht zijn de grootste verschillen echter te vinden tussen de oost- en westkust van het Zuidereiland. In het westen valt aanzienlijk meer regen dan in het drogere oosten, vanwege stuwregens die met de westelijke wind worden meegevoerd. De stuwregens die met de westelijke wind worden meegevoerd, zorgen namelijk voor aanzienlijk meer neerslag dan aan de oostkust, waar het droger is. Er moet wel bij gezegd worden dat er in de zomermaanden (december t/m februari) minder regen valt dan in de wintermaanden.

Nieuw-Zeeland ligt op het zuidelijk halfrond. Hierdoor zijn de seizoenen er precies tegenovergesteld aan die van de landen op het noordelijk halfrond. Als het hier zomer is, is het daar winter en vice versa. U zult merken dat wanneer u op het zuidelijk halfrond naar het zuiden reist, de temperaturen, in tegenstelling tot het noordelijk halfrond, zullen dalen.

Beste reistijd Nieuw-Zeeland

Over het algemeen kan Nieuw-Zeeland in elk jaargetijde worden bezocht. Zoals hierboven vermeld, zijn de seizoenen in Nieuw-Zeeland omgekeerd vergeleken met het noordelijk halfrond. Daardoor ligt de ideale reistijd voor Nieuw-Zeeland tussen december en februari. Op zowel het Noordereiland als het Zuidereiland zijn de temperaturen in de zomer zeer aangenaam. Let er wel op dat het daar dan hoogseizoen is en het dus vanwege de schoolvakanties wat drukker kan zijn. Mocht u dat te druk vinden en het hoogseizoen liever willen overslaan, dan is het beter om een reis te plannen voor of na deze drukke periode, dus tussen maart en april, en tussen september en november.

Beste reistijd Noordereiland

Er zijn wel degelijk verschillen tussen het Noordereiland en het Zuidereiland als het gaat om de ideale reistijd. Door zijn ligging dicht bij de evenaar heeft het Noordereiland te maken met hogere temperaturen, maar is het er ook veel vochtiger in vergelijking met het Zuidereiland. Ten noorden van Auckland heerst er zelfs een subtropisch klimaat. Vooral in de winter is er hier veel kans op regen en daardoor is het beter om er in de zomermaanden naartoe te reizen. Als u van wat gematigdere temperaturen houdt, is het ook mogelijk om in de lente of de herfst een rondreis over het Noordereiland te maken.

Beste reistijd Zuidereiland

Hoe verder u naar het zuiden reist, hoe sneller de temperaturen zullen dalen. Hoewel de temperaturen hier lager liggen vergeleken met het Noordereiland, zijn de zomerdagen hier relatief gezien een stuk warmer dan de tropische zomers in het noorden. Zonaanbidders kunnen dan ook het beste in de zomer een rondreis plannen over het Zuidereiland. Voor de doorgewinterde wintersportfanaten kunnen juist de wintermaanden (juni t/m augustus) het aantrekkelijkst zijn. De Zuidelijke Alpen die het Zuidereiland van noord tot zuid in tweeën splitsen, hebben in dit jaargetijde de beste skipistes. Bent u niet zo’n held op de skipiste? Dan is het beter om voor of na de wintermaanden te reizen.

Visum Nieuw-Zeeland aanvragen

Zodra u heeft besloten wanneer u naar Nieuw-Zeeland gaat reizen, kunt u uw visum Nieuw-Zeeland aanvragen. U kunt uw elektronische reisvergunning voor Nieuw-Zeeland, ook wel een NZeTA genoemd, makkelijk online aanvragen waardoor u niet meer naar de ambassade hoeft te gaan voor het aanvragen van een visum. Ook liggen de kosten voor het elektronisch visum een stuk lager dan dat u deze bij de ambassade zou aanvragen. Het visum Nieuw-Zeeland wordt doorgaans binnen 1 week toegekend en is vanaf de datum van toekenning twee jaar geldig. Met dit visum kunt u tot wel drie maanden in Nieuw-Zeeland verblijven waardoor u genoeg tijd overhoudt om zowel het Noordereiland als het Zuidereiland te verkennen.