Nieuwsbericht | | 23-11-2020 | ±6 minuten leestijd

Nieuw-Zeeland wordt met zijn prachtige natuur vaak het mooiste land ter wereld genoemd. Men vindt er spectaculaire landschappen met bergen, meren, gletsjers en fjorden, en niet alleen in de talloze nationale parken. Reizigers die het land van de Kiwi’s en de Maori willen gaan ontdekken doen er goed aan voor vertrek enkele zaken voor te bereiden, zoals het uitstippelen van de route over het Noorder- en Zuidereiland en het aanvragen van een visum Nieuw-Zeeland (NZeTA).

Voorbereidingen op een rondreis door Nieuw-Zeeland

Veel reizigers staan er niet bij stil, maar Nieuw-Zeeland is met zijn oppervlakte van 268.021 km² een groot land vergeleken met Nederland of België. Van Auckland op het Noordereiland naar Queenstown op het Zuidereiland is men bijvoorbeeld al gauw een dag (zo’n 22 uur) onderweg. Om het hele land goed te kunnen verkennen heeft men daarom enkele maanden nodig. Omdat veel reizigers beperkt de tijd hebben en slechts enkele weken in Nieuw-Zeeland zullen zijn, wordt hier een route beschreven langs de hoogtepunten van het land, die men tijdens een rondreis absoluut niet mag missen. Voor reizigers die niet aan tijd zijn gebonden, zijn er uiteraard nog vele andere prachtige plaatsen te bewonderen. Naast het bepalen van de route is het belangrijk om voor vertrek een visum Nieuw-Zeeland aan te vragen.

Hoogtepunten van het Noordereiland

Levendige metropool Auckland

De meeste reizigers komen aan in Auckland, de grootste stad van Nieuw-Zeeland, die op het Noordereiland ligt. Deze stad is perfect om een paar dagen te vertoeven en te acclimatiseren of bij te komen van de jetlag. Het herkenningspunt van de stad is de iconische Skytower. Vanaf het observatieplatform van deze toren heeft men een prachtig uitzicht over de stad. Daarnaast vindt men in Auckland verschillende musea die een bezoek waard zijn.

Warmwaterbronnen en vulkanische landschappen

De meeste reizigers gaan echter niet naar Nieuw-Zeeland voor de steden, maar voor de prachtige natuur waar het land om bekend staat. Om te beginnen het nationaal park Coromandel, gelegen op een schiereiland in het noorden op ongeveer 2 uur rijden van Auckland. Het nationale park wordt gekenmerkt door bossen en kustlijnen met prachtige baaien. Aan de oostkust vindt men Hot Water Beach, een strand met warmwaterbronnen waar men een eigen spa kan creëren door simpelweg een kuil te graven. Een ander hoogtepunt van Coromandel is Cathedral Cove, een natuurlijke rotsboog aan het strand die door golven is ontstaan.

Een andere toeristische trekpleister op het Noordereiland is Rotorua, een thermisch gebied met indrukwekkende geisers en warmwaterbronnen. De stad staat ook wel bekend als Sulphur City vanwege de zwavellucht die er hangt. Op een uur rijden van Rotorua vindt men Lake Taupo, het grootste meer van Nieuw-Zeeland dat is ontstaan door de uitbarsting van de Taupovulkaan. Ten zuiden van het meer ligt het nationaal park Tongariro, waar men door vulkanisch landschap kan hiken.

Hoofdstad Wellington

De route loopt verder richting Wellington, de hoofdstad van Nieuw-Zeeland die op de zuidelijke punt van het Noordereiland ligt en daarmee de verbinding vormt tussen het Noorder- en het Zuidereiland. De stad heeft een bruisend centrum met restaurants, bars en winkelstraten. Maak een ritje met de kabelbaan of breng een bezoek aan Te Papa, het nationale museum van Nieuw-Zeeland. Vanuit Wellington kan men met de veerboot de oversteek maken naar het Zuidereiland.

Reisroute over het Zuidereiland

Ruige natuur, bergen en gletsjers

We vervolgen de route op het noordelijke deel van het Zuidereiland bij het nationale park Abel Tasman. Hoewel dit het kleinste nationale park van Nieuw-Zeeland is, staat het tegelijkertijd bekend als één van de mooiste van het land. Men kan er kajakken en lange-afstandswandelingen maken, zoals de Abel Tasman Coast Track, een hike van ongeveer 50 kilometer die langs de kust en door de bossen loopt, of de Inland Track die meer de wildernis in gaat.

De volgende stops op de route zijn Franz Josef Glacier (Franz Josefgletsjer) en Fox Glacier (Foxgletsjer), twee imposante gletsjers in het nationaal park Westland. Doordat er in het gebied zoveel neerslag valt bevinden zich in het nationaal park zo’n 60 gletsjers, waarvan Franz Josef Glacier en Fox Glacier de bekendste zijn. Deze twee gletsjers liggen maar 23 kilometer van elkaar vandaan en kunnen dus prima beiden worden bezichtigd. Op heldere dagen heeft men vanuit Fox Glacier uitzicht op Mount Cook, de hoogste berg van Nieuw-Zeeland die is vernoemd naar de Engelse zeevaarder James Cook.

Meren, fjorden en outdoor-activiteiten

Ten zuidwesten van het nationaal park Westland ligt Wanaka, een stad aan het Wanakameer dat een absolute must is voor outdoorliefhebbers. Men kan er hiken naar Roys Peak, maar ook fietsen of wandelen aan het meer. Bovendien vindt men in het Wanakameer een van de meest gefotografeerde bomen ter wereld: Wanaka tree, een wilg die in het meer staat. Niet ver van Wanaka ligt Queenstown, de stad die ook wel dé avontuurlijkste stad ter wereld genoemd wordt. Adrenaline junkies kunnen hier onder andere bungeejumpen, skydiven en raften.

Eén van de mooiste plekken van het Zuidereiland is Milford Sound, een fjord in het nationaal park Fiordland, gelegen in het zuidwesten van Nieuw-Zeeland. Milford Sound wordt vaak het achtste wereldwonder genoemd en staat daarom niet zonder reden bij veel reizigers hoog op hun bucketlist. Hoewel de fjord hemelsbreed maar zo’n 70 kilometer van Queenstown ligt, is de route met de auto bijna 300 kilometer. Het maakt echter veel goed dat ook de weg ernaartoe langs bergen en valleien adembenemend mooi is.

Einde van de route: Christchurch

De route eindigt in Christchurch, de op een na grootste stad van Nieuw-Zeeland gelegen in het oosten van het Zuidereiland. De stad werd in 2010 en 2011 getroffen door aardbevingen, waarbij veel mensen om het leven kwamen en de stad zwaar beschadigd raakte, onder andere aan de kathedraal die om die reden gesloopt werd. Hoewel de schade nog steeds terug te zien is, bloeit de stad ook weer op en wordt Christchurch over het algemeen als kleurrijke en levendige stad beschouwd. Vanuit Christchurch kan men terugvliegen naar Europa.

Visum Nieuw-Zeeland aanvragen

Tot voor kort konden Nederlanders en Belgen zonder visum naar Nieuw-Zeeland reizen, maar sinds oktober 2019 is het verplicht om voor vertrek een visum Nieuw-Zeeland (NZeTA) aan te vragen. Het NZeTA kan eenvoudig online worden aangevraagd en wordt gemiddeld al binnen 5 werkdagen toegekend. In de kosten voor het NZeTA van € 59,95 zijn ook de kosten voor de verplichte toeristenbelasting, de International Visitor Conservation and Tourism Levy (IVL), inbegrepen. Deze toeristenbelasting wordt gebruikt voor projecten die als doel hebben het toerisme in Nieuw-Zeeland te verduurzamen. Op die manier wordt ervoor gezorgd dat toeristen ook in de toekomst nog kunnen genieten van al het natuurschoon dat Nieuw-Zeeland te bieden heeft.

Het visum Nieuw-Zeeland (NZeTA) is twee jaar geldig en kan gedurende deze twee jaar voor een onbeperkt aantal reizen worden gebruikt. Elk verblijf in Nieuw-Zeeland mag maximaal 3 maanden duren. Daarom kan men met een NZeTA ook een langere rondreis door Nieuw-Zeeland maken en zowel het Noorder- als het Zuidereiland verkennen.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Nieuw-Zeeland is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Nieuw-Zeeland.