Nieuwsbericht | | 01-10-2021 | ±4 minuten leestijd

De laatste jaren zijn veel mensen gaan beseffen wat de verborgen juweeltjes in Oman te bieden hebben. Van hoge bergtoppen tot woestijnduinen; hier vindt u een lijst met prachtige plekken waar u een nachtje kunt blijven slapen. Ook leest u meer informatie over de reisdocumenten die u nodig hebt om er te komen, waaronder het visum Oman.

Waar te beginnen

Veel reisblogs en websites raden aan om in plaats van uw kampeerspullen mee te nemen, de spullen die u nodig zult hebben tegen redelijke prijzen te huren bij toeristische bedrijven ter plaatse. Kamperen is erg populair in Oman, dus het zal niet moeilijk zijn om de juiste uitrusting te kopen of te huren. Sommige verhuurbedrijven bieden zelfs een “installatieservice” aan, voor het geval u hulp nodig heeft bij het opzetten van uw tent in bepaalde onbekende omgevingen, zoals in het woestijnzand.

In veel delen van het land is het toegestaan uw tent op te zetten. Er zijn enkele uitzonderingen, zoals de broedstranden voor schildpadden van Ras al-Jinz, maar over het algemeen is het legaal. Bedenk echter wel dat als u ergens kampeert, het belangrijk is dat u het gebied precies zo achterlaat als hoe u het aantrof.

Kamperen in de bergen

Sharaf Al Alamayn

Dit gebied is een droombestemming voor fervente wandelaars. Sharaf Al Alamayn staat bekend als het “balkon van de twee werelden”, en heeft misschien wel het beste uitzicht op de hele bergketen. Gelukkig is het gemakkelijk te bereiken met een stevige auto met four-wheel drive. Deze kampeerplek is de perfecte uitvalsbasis voor het bewandelen van verschillende soorten paden, van oude dorpsweggetjes tot moeilijker begaanbare bergpaden die u door prachtige wadi’s (valleien) voeren.

Djabal Sjams

Met zijn 3.009 meter is dit de hoogste top van Oman. De “balkonwandeling” biedt spectaculaire uitzichten. Hier loopt u langs de rand van de klif, die uitkijkt op de indrukwekkende Wadi Ghul, die door velen vergelen wordt met de Grand Canyon vanwege zijn enorme omvang en schoonheid. Hoewel de “Balcony Walk” u langs de rand van de berg voert, is het pad gelukkig breed genoeg om een stressvrije klim te garanderen.

U kunt zelf kiezen waar u uw kamp opslaat. Veel mensen kiezen ervoor om naar de top te wandelen en langs de kliffen hun tent op te zetten voor een adembenemend uitzicht. Anderen zetten hun tent liever op een van de gezellige campings aan de voet van de berg, in de buurt van het Djabal Sjams resort, voor tussen de 6 OMR en 20 OMR per persoon, afhankelijk van de maaltijden etcetera.

Kamperen in de woestijn

Wahiba Sands

Kamperen in de woestijn in Oman is een unieke ervaring. Of u nu besluit uw eigen tent in de duinen op te zetten voor een meer privé-ervaring, of dat u kampeert op een van de luxueuzere kampeerterreinen, beide opties zijn zeker de moeite waard. Om bij deze prachtige zandduinen te komen, is het aan te raden een chauffeur te huren of er met een tour heen te gaan, want het is alleen met een four-wheel drive voertuig te bereiken.

Ook een woestijnsafari is de moeite beslist waard. Enkele activiteiten die bij deze tours zijn inbegrepen, zijn bijvoorbeeld luchtballonvaren, quad rijden en kameelrijden. Veel luxueuzere touroperators bieden deze diensten aan. Het concept “glamping” is heel populair in Oman.

Bar al Hikman

Er doen veel verhalen de ronde over hoe moeilijk het is om deze bestemming te bereiken. Zo wordt er bijvoorbeeld gezegd dat veel four-wheel drive voertuigen vast kwamen te zitten terwijl ze andere voertuigen hielpen die ook vast waren komen te zitten in het wad. Er zijn namelijk geen verharde wegen naar Bar al Hikman. Als u uw tocht niet goed plant, zult u moeten wachten tot de vloed zich terugtrekt. Hierheen reizen is niet voor de zwakkeren onder ons en het is dan ook noodzakelijk om deze tocht met een ervaren gids af te leggen.

Maar als u er dan eenmaal bent, wordt u beloond met een prachtig afgelegen wit zandstrand dat in de winter een beeldschoon toevluchtsoord is voor verschillende vogels, zoals flamingo’s, zilverreigers en lepelaars. Het is zo afgelegen dat er nergens licht is buiten waardoor het een ideale locatie is voor een avond sterrenkijken. Maar pas op waar u uw tent opslaat, anders kunt als het vloed is wakker worden met water in uw slaapzak. Doe dus zelf een beetje onderzoek of schakel de hulp in van uw gids.

Visum Oman

Wie vanuit Nederland of België naar Oman reist, moet een visum Oman aanvragen. Het e-visum Oman kunt u gemakkelijk online aanvragen. Er bestaan drie soorten toeristenvisums voor Oman: één voor een verblijf van maximaal 10 dagen, één voor een verblijf van maximaal 30 dagen en één voor reizigers die binnen een jaar meerdere reizen willen maken, telkens voor maximaal 30 dagen. Aan elk van deze varianten van het visum zijn verschillende kosten verbonden. Houd er rekening mee dat het visum al voor vertrek moet worden aangevraagd. Het is niet meer mogelijk om bij aankomst in Oman een visum on arrival te krijgen.