Nieuwsbericht | | 06-08-2021 | ±4 minuten leestijd

Masqat is niet alleen de hoofdstad van Oman, maar ook een van de oudste steden van het Midden-Oosten. De stad, die zich sinds de jaren zeventig snel heeft ontwikkeld, heeft een interessante geschiedenis en een groot cultureel aanbod. Als u naar Oman reist zult u waarschijnlijk arriveren in Masqat. Het is zeker de moeite waard om hier een aantal dagen te blijven en deze prachtige stad te ontdekken.

Voorbereidingen: het visum Oman

Naast het plannen van de plekken die u wilt bezoeken tijdens uw reis naar het Sultanaat van Oman, moet u ook een visum Oman aanvragen voordat u vertrekt. Sinds 2018 is het niet meer mogelijk om een visum on arrival te kopen, dus deze procedure zult u online moeten doen. Het e-visum is eenvoudig aan te vragen met het aanvraagformulier op deze website. Na het invullen van het formulier en het voldoen van de betaling wordt uw aanvraag in behandeling genomen. Zodra het visum is toegekend (gemiddeld na 1 week), ontvangt u het visum per e-mail. U dient het visum af te drukken en bij aankomst in Oman te kunnen tonen.

Er bestaan drie varianten van het toeristenvisum voor Oman: het single-entry visum voor een verblijf van maximaal 10 dagen, het single-entry visum voor een verblijf van maximaal 30 dagen, en het multiple-entry visum voor meerdere verblijven van elk maximaal 30 dagen gedurende één jaar. De kosten van het visum Oman zijn afhankelijk van het gekozen visumtype.

Een stad met een rijke geschiedenis

Masqat is sinds de 1e eeuw v. Chr. een belangrijke handelshaven tussen het oosten en het westen. De stad was onder meer in handen van de Perzen, Portugezen en Spanjaarden, en werd pas aan het eind van de 18e eeuw de hoofdstad van Oman. Ontdek de interessante historische plaatsen die u niet mag missen tijdens een bezoek aan deze stad.

Muttrah en de Oude Stad

Muttrah, gelegen aan de zeehaven, was een belangrijk vissersdorp en maakt nu deel uit van de stad Masqat. Het is niet alleen een van de oudste delen van de stad, maar het is ook de plaats waar zich de meeste bezienswaardigheden bevinden. Een daarvan is de Muttrah Souk, met zijn 200 jaar een van de oudste markten van Oman. Een andere opmerkelijke markt is de Vismarkt, die perfect de commerciële geschiedenis en de continuïteit van de visserij van het gebied weergeeft. De Corniche, de bekende promenade van ongeveer een kilometer lang, is een andere bezienswaardigheid. Het heeft prachtige fonteinen, beeldhouwwerken en tuinen, en is de perfecte plaats om het indrukwekkende jacht van de sultan te bekijken.

De Oude Stad is de geboorteplaats van Masqat en is te bereiken via het Muscat Gate Museum, vanwaar u een prachtig uitzicht heeft op de Corniche. Dit gebied is gedeeltelijk ommuurd gebleven en heeft twee oude forten die in de 16e eeuw door de Portugezen zijn gebouwd: Al Mirani en Al Jalali. In de Oude Stad bevindt zich ook Al Alam, het ceremoniële paleis van de sultan. Hoewel het niet voor publiek is opengesteld, kunt u wel over de binnenplaats en door de tuinen wandelen.

Nationaal Museum

Om meer te leren over de 5 miljoen jaar oude geschiedenis van Oman, is een bezoek aan het Nationaal Museum van Oman een must. Het werd in 2016 geopend en bevat met meer dan 5.000 stukken de grootste collectie historische voorwerpen van het land. Het idee achter het museum is niet alleen om het verleden van Oman te laten zien, maar ook om het bewustzijn van de Omaanse tradities en cultuur in binnen- en buitenland te vergroten en innovatie aan te moedigen. De entree bedraagt 5 OMR (ongeveer € 12).

Geschiedenis en moderniteit in één

Tot de jaren 1970 bleef Masqat, net als de rest van het land, geïsoleerd en onderontwikkeld. Na een aanzienlijke technologische en infrastructurele ontwikkeling is Masqat vandaag de dag een bestemming die geschiedenis en moderniteit combineert, met gebouwen die alle bezoekers versteld doen staan.

Sultan Qaboes-moskee

Deze indrukwekkende moskee, de belangrijkste moskee van het Sultanaat Oman, is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Masqat. Het is voornamelijk uit marmer opgetrokken en heeft een van de grootste Perzische tapijten ter wereld, waarvan het handwerk vier jaar duurde. Het heeft ook een enorme kroonluchter met meer dan 1000 lampjes en versierd met honderden Swarovski-kristallen. Het was de grootste moskee ter wereld totdat de Sheikh Zayed Moskee in Abu Dhabi werd gebouwd.

Koninklijke Operagebouw van Masqat

Een ander iconisch gebouwd van Masqat is het operagebouw, een van de eerste in zijn soort in het Midden-Oosten. Het werd gebouwd op bevel van sultan Qaboes en weerspiegelt de hedendaagse architectuur van het land. Er is van alles te horen, van traditionele Arabische muziek tot opera’s en moderne muziek. U kunt er niet alleen een optreden bijwonen, maar ook een rondleiding krijgen om het auditorium en de tentoonstellingen te bekijken.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Oman is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Oman.