Nieuwsbericht | | 28-04-2022 | ±3 minuten leestijd

Oman klinkt in eerste instantie niet als de vakantiebestemming bij uitstek, maar dat is het zeker wel. Bij het plannen van een reis naar Oman, is het verstandig om voor ogen te houden wanneer u van plan bent te gaan reizen. Sommige weersomstandigheden zijn misschien niet geschikt voor het doel van uw reis. Lees daarom in dit artikel meer over het klimaat, de beste reistijd en hoe u het beste een visum Oman kunt aanvragen.

Klimaat in Oman

In Oman heerst er in het grootste deel van het land een subtropisch klimaat met buitengewoon hete zomers en warme winters. Dit komt doordat Oman te maken heeft met sterke passaatwinden en moessons. De winter is hier dan ook een stuk korter dan de zomer. In vergelijking met het binnenland, liggen de temperaturen aan de kust wat lager. Een uitzondering op de regel is de hoofdstad Muscat, waar het door haar ligging aan de noordkust een stuk warmer en vochtiger is. Er valt door heel het jaar heen in Oman maar weinig neerslag. Zo nu en dan is er ook sprake van tropische stormen en harde winden.

In het Hadjargebergte, een bergketen in het noordoosten van Oman, is het een stuk koeler, maar ook een stuk vochtiger, dan in de rest van het land. Er is hier namelijk sprake van een bergklimaat en kan het er in de winter fris zijn. Daarbij kan het hier vaker en harder regenen dan in de laaggelegen gebieden.

Regenseizoen

Het regenseizoen in Oman loopt van juni tot september en speelt zich voornamelijk af in de regio rondom Salah in het Dhofargebergte. Uit Zuidoost-Azië komt dan de moesson Charis die de weersomstandigheden in het gebied doet omslaan, waardoor er zich op die plek een klein natuurwonder voltrekt. Overdag daalt de temperatuur in de temperatuur tot rond de 20 graden. Dit is een groot verschil met de rest van het land. Ook zorgen de moessonregens ervoor dat alle planten in dit landschap beginnen te bloeien. Veel toeschouwers uit Oman en de omliggende landen trekken jaarlijks naar deze plek om het natuurschoon te bewonderen.

Beste reistijd Oman

Vanwege de geografische ligging van het land is het er altijd drukkend warm. Vooral in de zomermaanden kan de temperatuur oplopen tot boven de 40 graden. Voor Europeanen die een wat gematigder klimaat gewend zijn, is dat bijna niet uit te houden. Ook is in deze tijd de luchtvochtigheid vrij hoog, wat de temperaturen nog aangenamer aan laat voelen. Daarbij zit er ook weinig temperatuurverschil tussen overdag en ‘s nachts. Als het overdag bijvoorbeeld 35 graden is, kan het ‘s avonds slechts afkoelen tot 31 graden. In de bergen en de woestijn zijn de temperatuurverschillen groter en kan het ‘s nachts wel tien graden kouder zijn dan overdag.

Vanwege de buitengewoon hete zomermaanden ligt de ideale reistijd voor bijna heel Oman tussen november en maart. De temperaturen liggen in deze periode namelijk onder de 30 graden en is het zelfs ‘s nachts met 23 graden nog prima uit te houden. De beste reistijd voor de regio van het Hadjargebergte is net iets anders dan voor de rest van het land. Als u wilt gaan wandelen door het Hadjargebergte, kunt u dat het beste in de zomermaanden doen. Het is hier dan gematigder warm vergeleken met de laaglanden. Houdt er wel rekening mee dat het 's nachts flink kan afkoelen en er meer neerslag kan vallen.

Visum Oman aanvragen

Vergeet voordat u naar deze parel in het Midden-Oosten reist, niet uw visum Oman aan te vragen. Sinds 2018 is het niet meer mogelijk om voor Oman een “Visum on Arrival” aan te vragen en kunt u uitsluitend voor vertrek online het e-visum aanvragen. Hierdoor hoeft u dus niet meer naar de ambassade van Oman te gaan. De kosten van het visum Oman zijn afhankelijk van de visumvariant die u heeft gekozen. Een single-entry visum met een maximale verblijfsduur van 10 dagen kost € 44,95 en een single-entry visum met een maximale verblijfsduur van 30 dagen kost € 84,95. Let er wel op dat u bij de aankomst in Oman al een hotel en ticket voor de terugreis moet hebben geboekt, omdat hier op het vliegveld naar gevraagd kan worden. Houd hier rekening mee bij het aanvragen van uw visum.