Nieuwsbericht | | 18-12-2020 | ±4 minuten leestijd

Oman, het op twee na grootste land van het Arabisch Schiereiland, is een land met rijke tradities en een groot cultureel erfgoed. Oman heeft verschillende prachtige steden, maar ook natuurgebieden en nationale parken die zeker een bezoek waard zijn. In dit artikel worden een aantal van de mooiste bezienswaardigheden van het land genoemd. Vergeet niet voordat u naar het land vertrekt een visum Oman aan te vragen.

Masqat en Nizwa

Masqat, de hoofdstad en tegelijkertijd de grootste stad van Oman, heeft ontelbaar veel bezienswaardigheden. De bekendste toeristische trekpleister is de Grote Sultan Qaboes-moskee, de grootste moskee van het land (er is plek voor zo’n 6.500 mensen in de grootste gebedsruimte). De moskee is ook toegankelijk voor niet-moslims. Houd er echter wel rekening mee dat bezoekers gepast gekleed dienen te zijn.

Een ander prachtig bouwwerk in de hoofdstad is het Royal Opera House, dat net als de Grote Sultan Qaboes-moskee (en vele andere moskeeën) gebouwd is in opdracht van sultan Qaboes bin Said Al Said. Andere bezienswaardigheden in de omgeving van de hoofdstad zijn de haven van Muttrah en de soek van Muttrah, een markt waar men zich kan onderdompelen in de lokale cultuur. Voor wie meer te weten wil komen over de geschiedenis van het land mag een bezoek aan het National Museum en het Muscat Gate Museum daarnaast niet ontbreken.

Op een kleine twee uur rijden van Masqat vindt men Nizwa, een van de grootste en oudste steden van Oman. Tot de 12e eeuw was dit de hoofdstad van het land. De belangrijkste bezienswaardigheid van deze stad is het Fort van Nizwa. Vanuit de hoofdtoren van dit fort heb je een mooi uitzicht over de stad. Dichtbij het fort vindt elke vrijdag een markt plaats die voor de meeste reizigers de reden vormt voor hun bezoek aan de stad: de geitenmarkt van Nizwa. Een bezoek aan deze markt is voor veel toeristen een onvergetelijke ervaring, omdat op deze markt Omani vanuit het hele land bijeenkomen.

Natuurlandschappen: grotten, woestijnen en wadi’s

Oman bestaat voor meer dan de helft uit woestijn. Vanuit de hoofdstad Masqat is men met de auto binnen zo’n 2,5 uur in de woestijn van Sharqiyah, ook wel bekend als Wahiba Sands. De uitgestrekte zandvlaktes met hoge zandduinen zijn een indrukwekkend gezicht. Naast deze woestijn, gelegen in het noorden van Oman, bevindt ook een deel van de Rub al Khali zich in Oman. Deze woestijn wordt ook wel het Lege Kwartier genoemd, vanwege het feit dat het een van de meest ontoegankelijke gebieden ter wereld is; zelfs de Bedoeïenen vermijden de woestijn en bedrijven alleen aan de randen van de woestijn nomadische veeteelt. De woestijn beslaat niet alleen een deel van Oman, maar ook delen van Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Jemen.

Ondanks het feit dat zo’n groot deel van het land uit woestijn bestaat, bestaat het landschap van Oman niet alleen maar uit zandvlaktes. Het land kent verschillende oases en wadi's en bestaat verder voor een vrij groot deel uit bergketens. Een van de bekendste en mooiste wadi’s van het land is de Wadi Bani Khalid. De wadi’s zijn unieke ecosystemen midden in de dorre woestijn en sommige, zoals Wadi Bani Khalid, vullen irrigatiekanalen die de bewoners van het gebied in staat stellen om ondanks de droogte op kleine schaal gewassen te verbouwen. Andere wadi’s zijn onder andere Wadi Hamam, Wadi An Nakhr (ook wel de Grand Canyon van Oman genoemd), Wadi Shab en Wadi Tiwi, maar er zijn er nog veel meer.

Niet alleen boven de grond is in Oman natuurschoon te vinden, maar ook onder de grond. Aan de voet van Djabal Shams - de hoogste berg van Oman - ligt de Al Hoota grot. De grot is naar schatting meer dan 2 miljoen jaar oud en heeft een totale lengte van ongeveer 4,5 kilometer. Het is niet de enige grot in Oman; andere grotten in Oman zijn de Abu Habban grot, de Al Marnif grot en de grot Majlis Al Jinn (een van de grootste grotten ter wereld).

Oman is bovendien een geliefde vakantiebestemming voor duikliefhebbers. Het land heeft een kustlijn van meer dan 3.000 kilometer en een aantal van de duiklocaties in Oman staan zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Visum Oman aanvragen voor vertrek

Alle Nederlandse en Belgische reizigers die naar Oman gaan, moeten voor vertrek een visum Oman aanvragen. Het e-visum Oman voor toeristen kan eenvoudig online worden aangevraagd. Er zijn drie verschillende varianten van het toeristenvisum, namelijk een voor 1 verblijf van maximaal 10 dagen, een voor 1 verblijf van maximaal 30 dagen en een visum waarmee men meerdere reizen naar Oman mag maken binnen 1 jaar, waarbij elk verblijf maximaal 30 dagen mag duren. De kosten van het e-visum voor Oman hangen af van de gekozen variant. Let op: het visum moet al voor vertrek worden aangevraagd. Het is niet meer mogelijk om bij aankomst in Oman een visum te verkrijgen.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Oman is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Oman.