Nieuwsbericht | | 16-07-2021 | ±3 minuten leestijd

De officiële munteenheid in Oman is de Omaanse rial (OMR). Lees hier meer informatie over deze munteenheid en de betaalmethoden van het land om u goed voor te bereiden op uw reis en ervoor te zorgen dat u op uw bestemming geen problemen ondervindt. Het visum voor Oman kan echter gemakkelijk in euro’s worden betaald.

De munteenheid van het land: de Omaanse rial (OMR)

De officiële munteenheid van Oman is de Omaanse rial. Samen met de Bahreinse dinar en de Koeweitse dinar is het een van de meest waardevolle valuta’s ter wereld. Eén rial is verdeeld in 1000 baisas en is momenteel gelijk aan € 2,19. Er zijn munten van 5, 10, 25 en 50 baisas. Er zijn ook biljetten van een halve rial en biljetten van 1, 5, 10, 20 en 50 rial.

Euro’s wisselen of geld opnemen

Naast de mogelijkheid om geld te wisselen op de luchthaven, heeft Oman een groot aantal wisselkantoren en banken waar u euro’s in kunt wisselen voor rials. Aangezien het om een valuta met een hoge waarde gaat, is het raadzaam een budget te berekenen en de valuta dienovereenkomstig te wisselen. Wisselkantoren bieden over het algemeen gunstigere wisselkoersen dan banken.

Reizigers die in Oman geld willen pinnen, kunnen in het hele land terecht bij de vele geldautomaten. Als u overweegt om geld op te nemen in Oman, moet u eerst nagaan of de bank het gebruik van bankpassen buiten Europa niet om veiligheidsredenen heeft geblokkeerd. Activeer dus eerst deze optie en informeer naar de wisselkoersen om te beoordelen of het voordeliger is om met een bankpas te betalen of om contant geld op te nemen. Om commissies te vermijden kan het verstandig zijn om een gratis prepaidkaart te nemen.

Betaalmethoden in Oman

Hoewel Oman zeker een duur land is in vergelijking met andere regio’s en accommodaties niet bepaald goedkoop zijn, kunt u wel goedkope opties vinden om te eten voor zo’n € 5 per persoon. Ter informatie: het dagbudget per persoon bij een middenklasse hotelovernachting en autohuur ligt rond de € 200, en kan oplopen tot € 400 bij een luxere hotelovernachting.

Het is handig om content geld bij u te hebben voor taxiritten en kleinere dagelijkse aankopen, maar daarnaast is het in Oman ook heel gebruikelijk om met een creditcard te betalen. Daarom worden de meeste bekende creditcards (zoals Visa en MasterCard) aanvaard in vrijwel alle hotels en eet- en drinkgelegenheden. Ook American Express wordt over het algemeen geaccepteerd, maar sommige hotels en restaurants rekenen een toeslag van 5% voor het gebruik hiervan. Houd er rekening mee dat voor meerdere transacties met een betaalpas soms een paspoort vereist is. Zorg dus dat u altijd uw paspoort op zak heeft.

Over het algemeen is het in Oman niet gebruikelijk om fooi te geven, met uitzondering van luxere hotels en restaurants. In deze restaurants wordt aanbevolen 10% van de totale waarde achter te laten en in hotels om 1 rial aan bellboys te geven. Ook in taxi’s en aan schoonmaakdiensten is het optioneel om fooi te geven.

De kosten voor het visum Oman voldoen

Om naar Oman te reizen heeft u een visum nodig. Sinds begin 2018 is het niet meer mogelijk om dit visum bij aankomst te regelen, dus het visum Oman moet online worden aangevraagd. Het toeristenvisum bestaat in drie varianten: single entry voor een verblijf van maximaal 10 dagen, single entry voor een verblijf van maximaal 30 dagen, en multiple entry voor meerdere verblijven van elk maximaal 30 dagen gedurende één jaar vanaf de datum van goedkeuring. De kosten van het visum Oman variëren afhankelijk van het visumtype dat u kiest.

Op deze website kunt u uw visum voor Oman aanvragen door het bijbehorende digitale aanvraagformulier in te vullen. Na het voldoen van de kosten van het door u gekozen toeristenvisum, dat veilig en zonder transactiekosten in euro’s kan worden betaald, zal uw aanvraag worden verwerkt. Nadat uw aanvraag is goedgekeurd - dit gebeurt binnen gemiddeld 1 week - ontvangt u uw visum per e-mail. U dient het visum uit te printen en samen met uw paspoort te tonen bij aankomst in Oman.