Nieuwsbericht | | 07-05-2021 | ±4 minuten leestijd

Met een visum Oman mag men afhankelijk van de gekozen variant maximaal 10 of 30 dagen in Oman verblijven. Het is dus verstandig voor vertrek te bepalen wat u wilt doen gedurende uw verblijf in het land. Twee activiteiten die u zeker moet overwegen zijn een overnachting in de Wahiba Sands en het spotten van zeeschildpadden in Ras Al Jinz.

Wahiba Sands: overnachten in de woestijn

In het noorden van Oman, op twee uur rijden van Masqat, vindt men de uitgestrekte Sharqiya woestijn, beter bekend als de Wahiba Sands. Deze woestijn omvat een gebied van 12.500 vierkante kilometer en ondanks de droogte is het gebied bijzonder divers. Er zijn meer dan 200 verschillende diersoorten te vinden en meer dan 150 soorten flora. De Wahiba Sands worden bewoond door de bedoeïenen, een nomadisch volk dat voornamelijk rond de oase van Al-Huyawah woont.

Reizigers hebben de mogelijkheid om in zogeheten desert camps te verblijven. Dit zijn luxe overnachtingsplaatsen voor toeristen die de woestijn willen beleven. Een van de populairste kampen is het Arabian Oryx Camp. Vanuit hier worden ook verschillende woestijnactiviteiten georganiseerd, zoals woestijnsafariʼs en sandboarden. Maar men heeft natuurlijk ook de mogelijkheid om zelf in de woestijn te kamperen, wat voor velen een onvergetelijke ervaring is.

Een populaire activiteit in de Wahiba Sands is het zogeheten dune bashing. Hierbij stapt men in een auto met vierwielaandrijving die wordt bestuurd door een gespecialiseerde chauffeur om over de zandduinen te racen. In principe zou men dit ook zonder gespecialiseerde chauffeur kunnen doen, maar dit wordt afgeraden omdat rijden in de woestijn helemaal anders is dan rijden op de weg. Daarnaast is het makkelijk om in de woestijn te verdwalen. De bedoeïenen kennen de Wahiba Sands als hun broekzak en weten dus ook waar de mooiste plekken zijn.

Groene schildpadden spotten in Ras Al Jinz

Ras al-Jinz in Oman bevindt zich in de meest oostelijke punt van het Arabische Schiereiland en ligt op een paar uur rijden van Masqat. Ras al-Jinz staat voornamelijk bekend als een van de belangrijkste broedplaatsen voor de groene zeeschildpad. De groene zeeschildpad is een bedreigde diersoort en over de hele wereld zijn er verschillende reservaten om ervoor te zorgen dat ze niet uitsterven. Zo ook in Ras Al Jinz. In dit gebied vindt men het Turtle Beach Nature Reserve, een reservaat dat zich specifiek richt op de bescherming van de groene zeeschildpad.

Ras al-Jinz biedt een unieke mogelijkheid om de zeldzame schildpadden van dichtbij te zien. Bij het reservaat ligt namelijk een modern hotel. Het hotel bevindt zich op een heuvel, waardoor men een prachtig uitzicht heeft over het water. De hotelstaf organiseert bovendien tours naar het nabijgelegen strand om schildpadden te spotten. De schildpadden blijven overdag vaak in zee, dus zonder gids kan het moeilijk zijn er een te zien. In de vroege ochtend, nog voor zonsopgang, zijn ze een stuk makkelijker te vinden. Met een beetje geluk kan men hier bovendien getuige zijn van het uitkomen van de schildpaddeneieren. Nadat ze uit het ei zijn gekomen, proberen de pasgeboren schildpadjes haastig de zee te bereiken voordat ze ten prooi vallen aan krabben of meeuwen. Let wel op: het is niet toegestaan om foto’s te maken tijdens tours die in de vroege ochtend plaatsvinden. De reden hiervoor is dat de babyschildpadden het maanlicht gebruiken om de zee te vinden. Alle andere lichtbronnen kunnen hen in verwarring brengen, waardoor ze nooit de oceaan bereiken. Pas als de gids toestemming geeft mogen er foto’s worden gemaakt.

Visum Oman aanvragen

Nederlanders en Belgen die naar Oman willen reizen moeten voor vertrek een visum Oman aanvragen. Sinds 2018 is het visum dat bij aankomst aangevraagd kan worden - het Visum on Arrival - niet meer beschikbaar. Alle toeristen moeten in plaats daarvan het digitale e-visum Oman aanvragen. Dit is een digitaal document dat na toekenning moet worden uitgeprint.

Het online visum Oman is alleen geschikt voor toeristen. Bij aankomst in Oman moet het paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn en mag het bovendien geen stempels van de Israëlische immigratiedienst bevatten. Het toeristenvisum komt in drie varianten, elk met een andere prijs en geldigheidsduur: het single-entry visum voor een verblijf van 10 dagen, het single-entry visum voor een verblijf van 30 dagen en het multiple-entry visum waarmee men binnen 1 jaar meerdere reizen naar Oman kan maken.

Spoedlevering visum

Het visum Oman wordt doorgaans na zeven dagen toegekend. Mocht u op korte termijn een visum nodig hebben, kunt u uw visumaanvraag voor een kleine toeslag met spoed laten verwerken. De door u ingediende aanvraag en aangeleverde documenten worden dan altijd binnen 24 uur verwerkt door een medewerker van VisumBuitenland.nl. Vervolgens wordt de aanvraag direct doorgestuurd naar de immigratiedienst van Oman. Spoedaanvragen worden gemiddeld al na vier dagen goedgekeurd, maar er kunnen nooit garanties worden gegeven op de levertijd.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Oman is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Oman.