Nieuwsbericht | | 02-09-2019 | ±3 minuten leestijd

Er gaan weer steeds meer Nederlanders op reis naar Sri Lanka. Begin dit jaar lag de toeristische sector op Sri Lanka plat vanwege de aanslagen op Eerste Paasdag. Het aantal Nederlandse reizigers dat naar Sri Lanka gaat is inmiddels weer aan het stijgen.

Directe oorzaak van de stijging is het feit dat het reisadvies van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken positiever is. Sinds 31 mei wordt reizen naar Sri Lanka niet langer meer afgeraden, zegt het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Sri Lanka in een persbericht. Om naar Sri Lanka te reizen heeft men een e-visum Sri Lanka nodig.

Aanslagen Eerste Paasdag Sri Lanka

In de nasleep van de terroristische aanslagen op Eerste Paasdag, 21 april 2019, besloten veel landen het reisadvies aan te passen, inclusief Nederland. Het werd reizigers afgeraden naar Sri Lanka te gaan, tenzij het om een noodzakelijke reis ging, wat er logischerwijs toe leidde dat er fors minder toeristen naar Sri Lanka kwamen.

De ambassade van Sri Lanka heeft vervolgens fors gelobbyd in Nederland om te zorgen dat het reisadvies weer zou worden aangepast. Daarvoor moesten er op Sri Lanka wel een aantal veiligheidsmaatregelen worden genomen. Pas toen duidelijk werd dat alle aanslagplegers overleden waren, besloten de Nederlandse autoriteiten het reisadvies weer aan te passen. Andere EU-lidstaten volgden daarna.

Nederlanders belangrijke bron van inkomen

Nederlandse toeristen zijn een belangrijke bron van inkomen voor Sri Lanka, aangezien Nederland een van de landen is waar de meeste toeristen die naar Sri Lanka gaan vandaan komen. Ondanks de afname in het aantal toeristen rondom de periode van Pasen, wist Sri Lanka de goede toerismecijfers over het algemeen vast te houden. Er zijn zelfs meer toeristen in Sri Lanka geweest dan in 2015 het geval was.

In 2014 kwamen er zo’n 24.196 toeristen naar Sri Lanka. Een jaar later nam dat aantal toe met maar liefst 35 procent tot 32.742 toeristen. Weer een jaar later nam het aantal toeristen opnieuw toe tot ruim 40.000. In 2017 nam het aantal toeristen met 10.000 toe. Vorig jaar braken de Nederlandse toeristen alle records: er kwamen bijna 60.000 Nederlandse toeristen naar Sri Lanka.

De zondag van Pasen heeft natuurlijk wel degelijk nadelige gevolgen gehad voor Sri Lanka, maar de ambassade van Sri Lanka is toch voorzichtig optimistisch. De ambassade vermoedt dat het gaat om een tijdelijke afname van het aantal toeristen ten gevolge van de aanslagen en dat de Nederlandse reiziger Sri Lanka snel weer zal bezoeken. Nederlandse reizigers hebben een sterke interesse in Sri Lanka, en er wordt dan ook verwacht dat er komende winter weer veel Nederlanders naar Sri Lanka op vakantie zullen gaan.

Reisadvies Sri Lanka

Het reisadvies voor Sri Lanka is verbeterd. Na de aanslagen die plaatsvonden op Eerste Paasdag is, volgens het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken, de veiligheid in Sri Lanka weer toegenomen en is het normale leven weer op gang gekomen. Er zijn veiligheidsrisico’s in het land, maar de situatie is wel verbeterd. Onder meer scholen en universiteiten zijn geopend en er zijn geen wegversperringen meer. De noodtoestand werd op 23 april 2019 uitgeroepen, waardoor de overheid meer bevoegdheden heeft. Dat betekent dat de overheid nog steeds meer veiligheidscontroles houdt. Er is een blijvend risico op terroristische aanslagen. Vermijd daarom, als je naar Sri Lanka gaat, plaatsen waar veel mensen tegelijk samenkomen.

Visum Sri Lanka aanvragen

Volgens het reisadvies van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken is Sri Lanka weer relatief veilig. Nederlandse en Belgische reizigers die naar Sri Lanka willen reizen, hebben daarvoor wel een visum Sri Lanka nodig. Het visum is verplicht voor alle Nederlandse en Belgische reizigers, dus ook minderjarige reizigers moeten over een eigen visum Sri Lanka beschikken.

Er zijn 3 categorieën e-visa voor Sri Lanka: een visum voor zakenreizen, een visum voor toerisme en een visum voor doorreizen. Het is erg gemakkelijk het juiste visum te kiezen en ook het aanvragen van een visum Sri Lanka is erg eenvoudig, omdat het formulier in een paar minuten online kan worden ingevuld. Het aanvragen van een visum Sri Lanka kost € 49,95 per persoon. Na het voldoen van de betaling ontvangt u het e-visum Sri Lanka al binnen een paar dagen in de mailbox. Toch raden wij aan al enkele weken van tevoren een visum of ETA Sri Lanka aan te vragen. Het e-visum Sri Lanka geeft recht op een verblijf tot maximaal 30 dagen.

Dat betekent dat men niet meer naar het consulaat in Den Haag hoeft. Wanneer men langer dan 30 dagen wil verblijven, is dit nog wel noodzakelijk.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Sri Lanka is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Sri Lanka.