Nieuwsbericht | | 22-10-2020 | ±4 minuten leestijd

De munteenheid van Sri Lanka is de Sri Lankaanse roepie (LKR). In Sri Lanka kan dus niet met euro’s betaald worden. Toch kunnen de kosten voor het visum Sri Lanka (ETA) eenvoudig in euro’s voldaan worden. Naast het aanvragen van een visum voor Sri Lanka zijn er enkele andere zaken om rekening mee te houden, zoals de betaalgewoonten in het land, het aanvragen van een creditcard en het activeren van de bankpas voor het gebruik buiten Europa.

Betaalgewoonten in Sri Lanka

In Sri Lanka wordt met de Sri Lankaanse roepie betaald. Een euro is momenteel ongeveer 217 roepie waard. Roepies zijn verkrijgbaar in biljetten van 20, 50, 100, 500, 1000, 2000 en 5000. Het is handig om ook kleinere coupures bij de hand te houden, omdat voor grotere biljetten niet overal wisselgeld aanwezig is. Pas op met gescheurde biljetten, omdat deze vaak niet meer aangenomen worden.

Het is in Sri Lanka gebruikelijk om fooi te geven, bijvoorbeeld aan medewerkers in restaurants, kofferdragers, kamermeisjes en gidsen. In restaurants wordt over het algemeen een fooi van 10% van het bedrag aangehouden, op andere plekken een fooi van 100 roepie (omgerekend minder dan 50 eurocent). Op markten en in lokale winkels in Sri Lanka wordt over prijzen onderhandeld. Vooral in toeristische gebieden is afdingen gebruikelijk en kan de vraagprijs flink omlaag gebracht worden.

Kosten voor het visum Sri Lanka in euro’s

Indien het visum Sri Lanka op deze website aangevraagd wordt, worden de kosten gewoon in euro’s en niet in roepie of in een andere valuta voldaan. Dit heeft het voordeel dat u niet afhankelijk bent van schommelende wisselkoersen en dat er geen koersopslagen of transactiekosten in rekening worden gebracht. Het visum wordt veilig en eenvoudig via een van de in Nederland en België vertrouwde methoden betaald: iDeal, Bancontact, PayPal of met creditcard.

In het totaalbedrag van € 49,95 zijn alle kosten zoals servicekosten, consulaire kosten en de BTW inbegrepen. Daarmee worden alle kosten voor het visum voor vertrek voldaan. Bij aankomst in Sri Lanka hoeft u voor het visum niets meer te betalen. Zo komt u niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Euro’s voor roepies wisselen

Het wordt afgeraden om al voor vertrek euro’s om te wisselen voor Sri Lankaanse roepies. Banken en wisselkantoren berekenen vaak hoge commissies voor het wisselen van valuta. Bij aankomst op de luchthaven zijn wisselkantoren te vinden waar euro’s voor roepies gewisseld kunnen worden. Over het algemeen wordt het echter aangeraden helemaal geen euro’s voor roepies om te wisselen, maar om in Sri Lanka direct bij een geldautomaat geld op te nemen. Ook wisselkantoren in Sri Lanka brengen namelijk kosten in rekening voor het wisselen van euro’s.

Geld opnemen in Sri Lanka

Op het vliegveld of in het centrum van Colombo kunnen bij geldautomaten roepies opgenomen worden. Het is voordeliger om geld op te nemen dan om euro’s voor roepies te wisselen. Hoewel ook voor het opnemen van contant geld transactiekosten in rekening gebracht worden, zijn deze kosten vaak lager dan de commissies die bij wisselkantoren betaald moeten worden.

Nederlandse en Belgische betaalpassen worden in Sri Lanka over het algemeen geaccepteerd. De meeste bankpassen hebben het logo van Maestro of Cirrus en kunnen bij geld- en betaalautomaten met dit logo gebruikt worden. Let er wel op dat het betalen met de bankpas buiten Europa meestal eerst geactiveerd moet worden. Als veiligheidsmaatregel blokkeren Nederlandse en Belgische banken het gebruik van bankpassen buiten Europa. Daarom is het noodzakelijk om voor vertrek bij de bank het gebruik van de bankpas buiten de Eurozone in te schakelen.

Creditcard meenemen op reis

Hoewel Nederlandse en Belgische betaalpassen normaal gesproken in Sri Lanka gebruikt kunnen worden, is het toch verstandig om ook een creditcard mee te nemen. Het komt namelijk af en toe voor dat een bankpas niet geaccepteerd wordt en een creditcard wel. In zo’n situatie is het handig om een creditcard achter de hand te hebben. Bewaar uw creditcard op een andere plek als uw betaalpas, zodat u gebruik kunt maken van uw creditcard in het geval u uw betaalpas verliest of deze gestolen word. Toch wordt er aangeraden de creditcard zo min mogelijk – alleen als het niet anders kan – te gebruiken, omdat creditcardmaatschappijen voor het opnemen van contant geld hogere transactiekosten in rekening brengen dan banken.

Heeft u zich ingelezen over de betaalgewoonten in Sri Lanka, uw bankpas voor het gebruik buiten Europa geactiveerd, een creditcard en een visum Sri Lanka (ETA) aangevraagd, dan kan de reis naar Sri Lanka beginnen!

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Sri Lanka is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Sri Lanka.