Nieuwsbericht | | 28-07-2020 | ±3 minuten leestijd

Een rondreis door Sri Lanka uitstippelen kan lastig zijn. De meeste reizigers hebben twee of drie weken om het land te bezichtigen en kunnen daarom niet alle bezienswaardigheden in Sri Lanka bezoeken. In dit artikel worden enkele tips gegeven om een route samen te stellen en zo veel mogelijk van het land te zien.

Eerste voorbereidingen voor een reis naar Sri Lanka

Hoewel georganiseerde reizen gemakkelijker zijn en minder voorbereiding vergen, kiezen veel reizigers ervoor om zelfstandig op reis te gaan en hun eigen route te plannen. Vaak is het voordeliger om zelf een reis samen te stellen dan een pakketreis bij een reisbureau te boeken. Zo kan de reis flexibel ingedeeld worden en ben je niet afhankelijk van een groep medereizigers.

Voor individuele reizigers is het aan te raden om niet geheel zonder planning te vertrekken, maar voor vertrek alvast enkele zaken voor te bereiden, zoals de plaatsen die bezocht gaan worden, het vervoer ter plaatse en niet geheel onbelangrijk: het visum voor Sri Lanka. Het wordt aangeraden het visum Sri Lanka al voor vertrek aan te vragen. Dat gaat eenvoudig online in slechts enkele minuten. Op die manier is het niet meer nodig bij aankomst op het vliegveld in Colombo in de wachtrij voor het visum aan te sluiten. Zo blijft er meer tijd over om Sri Lanka te verkennen!

Reisroute en hoogtepunten

De meeste reizigers plannen ongeveer 2 of 3 weken voor hun bezoek aan Sri Lanka in. Reizigers die minder tijd hebben zullen hun route iets moeten inkorten en een aantal van de hieronder genoemde bestemmingen moeten overslaan. De volgende plaatsen en bezienswaardigheden zijn een must voor iedereen die voor het eerst naar Sri Lanka reist:

  • Colombo: Een bezoek aan de grootste stad van Sri Lanka is meestal onvermijdelijk. De meeste vluchten vanuit Europa naar Sri Lanka landen namelijk in Colombo. De meeste reizigers blijven echter niet lang in deze stad, maar reizen direct door naar de kustplaats Negombo.
  • Anuradhapura: De oude koningsstad Anuradhapura staat bekend om de oude tempels, ruïnes en stupa’s uit de koningstijd. De stad staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en is heilig voor Boeddhisten. Vanuit Anuradhapura kan ook de berg Mihintale beklommen worden voor een mooi uitzicht op de omgeving.
  • Polonnaruwa: De tweede koningsstad van Sri Lanka, Polonnaruwa, ligt op ongeveer 2 uur rijden van Anuradhapura. Hier zijn eveneens ruïnes, tempels en grote Boeddhabeelden te vinden.
  • Sigiriya: Sigiriya is vooral bekend vanwege de Lion’s Rock, een gigantische rots waarop ooit het paleis van de koning stond. De rots is eenvoudig bereikbaar vanuit Polonnaruwa of vanuit Dambulla. Omdat het $30 kost om de rots te beklimmen, kiezen sommige reizigers ervoor de tegenoverliggende rots, Pidurangala Rock, te beklimmen. Vanuit deze rots heb je uitzicht op de Lion’s Rock.
  • Kandy: Van Kandy naar Ella loopt een beroemde treinroute door de theevelden en de bergen. De rit duurt ongeveer 7 uur en is door de prachtige omgeving zeker de moeite waard.
  • Nationaal park Yala: Een van de beste plaatsen om luipaarden te spotten is het Yala National Park. In het park zijn daarnaast olifanten, krokodillen, buffels en verschillende vogels te vinden.
  • Galle: Galle is een voormalig Nederlandse vestingstad in Sri Lanka. In het fort vind je koloniale gebouwen en zijn Nederlandse invloeden terug te zien.

Reizen met de trein of de bus

In Sri Lanka wordt veel gebruik gemaakt van het openbaar vervoer. Ook voor toeristen is het gemakkelijk en relatief goedkoop om met de trein, bus, tuk-tuk of brommer te reizen. Het treinnetwerk in Sri Lanka is vrij uitgebreid. Vooral rondom Colombo en Kandy is het een goede optie om met de trein te reizen. Bovendien zijn de treinritten vanwege de prachtige landschappen vaak al een activiteit op zichzelf. De bus is ook een gemakkelijke manier om door Sri Lanka te reizen. Tussen de meeste plaatsen rijden lokale bussen en de afstanden zijn over het algemeen niet lang. Reizigers die wat meer comfort zoeken, kunnen een privéauto met chauffeur huren.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Sri Lanka is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Sri Lanka.