Nieuwsbericht | | 24-05-2022 | ±5 minuten leestijd

Met ruim 1500 kilometer aan tropische stranden, wordt Sri Lanka ook wel de parel van de Indische Oceaan genoemd. Of u nu graag onder de mensen bent op de toeristische stranden aan de westkust of graag wilt ontspannen op de rustigere stranden aan de zuidkust, er zit voor iedereen wat bij. Lees in dit artikel meer over de mooiste stranden van Sri Lanka en hoe u een visum Sri Lanka kunt aanvragen.

Tangalle

Het strand Tangalle is de oostelijkst gelegen badplaats van Sri Lanka en staat onder zowel de plaatselijke bevolking als vele toeristen bekend als een van de mooiste stranden van het eiland. Ondanks zijn populariteit is het toch relatief rustig en heeft het massatoerisme deze plek nog niet bereikt. Tangalle zelf is een bruisend stadje waar u nog vele overblijfselen terug kunt vinden uit de koloniale periode. De witte zandstranden, het heldere water en de ongerepte natuur die deze stranden omgeeft, maakt deze plek tot een waar tropisch paradijs. Let er wel op dat door het koraalrif en de rotsen dit strand niet geschikt is voor zwemmen of surfen, maar dat maakt deze stranden zeker niet minder de moeite waard.

Arugam Bay

Arugam Bay is een strand gelegen aan de oostkust van Sri Lanka en is vanwege zijn golven geliefd onder surfers van over de hele wereld. Hier worden zelfs internationale surfwedstrijden gehouden. Het kan er dan ook druk zijn gedurende het surfseizoen (april-september), dus houdt daar rekening mee bij het plannen van uw reis. Zorg er ook voor dat u voorafgaand aan uw reis naar Sri Lanka nagaat of u aan de voorwaarden van het visum Sri Lanka voldoet, om enige onderbreking in uw reis te voorkomen.

Dit strand is ook de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de beste nationale parken van Sri Lanka, Yala National Park en Udawalawe National Park, waar u onder andere olifanten, luipaarden en apen kunt spotten.

Unawatuna

Unawatuna Beach, gelegen aan de zuidkust van Sri Lanka op het gelijknamige schiereiland Unawatuna, is een van de populairste badplaatsen in het land voor zowel de plaatselijke bevolking als toerisme. Maar ondanks de toeristische drukte kunt u hier nog steeds heerlijk ontspannen. De golven die op dit strand breken zijn ideaal om op te surfen en ook kunt u in deze baai uitstekend duiken om de prachtige koraalriffen en scheepswrakken te ontdekken die voor de kust van Unawatuna liggen.

Bootjes op het strand van Unawatuna BeachUnawatuna Beach van bovenaf gezien, bezaaid met vele kleurrijke vissersbootjes.

Jungle Beach

Jungle Beach ligt aan de andere kant van het schiereiland van Unawatuna en is een stuk rustiger dan het toeristische Unawatuna Beach. Doordat dit strand ook wat moeilijker te bereiken is, blijft het een ongerept stukje Sri Lanka. Het is een kleine baai, te bereiken door een smal junglepad, in zijn geheel omgeven door palmbomen. De rust en het weelderige natuurschoon van Jungle Beach mogen zeker niet worden overgeslagen tijdens een reis naar Sri Lanka.

Hikkaduwa

Iets ten noorden van Galle, in het zuiden van Sri Lanka, ligt het kustplaatsje Hikkaduwa. Dit dorpje kreeg al naamsbekendheid in de jaren 70 doordat vele hippies naar deze plek trokken. Hikkaduwa heeft echter sinds de jaren 70 een schrikbarende ontwikkeling gemaakt door de komst van het massatoerisme. Dit toerisme bracht de systematische erosie van het strand op gang en maakte plaats voor grijze, betonnen hotels. Met als gevolg een vuil en afgebrokkeld strand en dood koraal.

Vandaag de dag is Hikkaduwa weer langzaam op aan het krabbelen. Het strand knapt langzaamaan op en het koraalrif groeit elke dag weer een stukje meer. Onder andere door de tsunami in 2004 zijn er veel hotels afgebroken en gerenoveerd, waardoor het dorpje zijn vroegere charme uit de jaren 70 weer heeft teruggevonden. Hikkaduwa is geliefd onder snorkelliefhebbers en dan vooral het Hikkaduwa Coral Reef. Het rif is nog herstellende na jarenlange beschadigingen, maar er is verbetering te zien en het onderwaterleven keert langzaamaan naar deze plek terug.

Mirissa

Mirissa is een rustige badplaats gelegen op 4 km van Weligama dat bekend staat als de plek waar walvissen te spotten zijn. Het is misschien een iets minder bekende surfspot dan Unawatuna, maar het is dankzij de aanwezigheid van een life guard toch een stuk veiliger. Zowel beginnende als gevorderde surfers kunnen hier terecht.

Op ongeveer 20 minuten van Marissa kunt u Secret Beach vinden. Dit strand ligt in een inham en wordt aan beide kanten omgeven door kleine heuvels bedekt met weelderige palmbonen, waardoor dit strand wordt opgedeeld in kleinere stranden. De baai van Secret Beach leent zich uitstekend voor snorkelen en het is hier zelfs mogelijk om zeeschildpadden te spotten. Mocht u in de gelegenheid zijn om Mirissa te bezoeken, sla Secret Beach dan zeker niet over.

Vergeet niet het visum Sri Lanka aan te vragen

Nog voordat u de stranden van Sri Lanka gaat ontdekken, zult u een visum Sri Lanka aan moeten vragen. Dit is een elektronisch visum dat u makkelijk online aan kunt vragen waardoor u niet meer naar de ambassade hoeft te gaan. Ook liggen de kosten voor het elektronisch visum aanzienlijk lager. Het visum Sri Lanka heeft een geldigheidsduur van 30 dagen. U dient er rekening mee te houden dat er bij het aanvragen van het visum gevraagd kan worden naar de verwachte aankomstdatum. U mag 90 dagen voor en 90 dagen na de verwachte aankomstdatum naar Sri Lanka reizen. De geldigheid van het visum kan echter vervallen als u buiten die 90 dagen naar Sri Lanka reist.