Nieuwsbericht | | 08-02-2022 | ±3 minuten leestijd

De beginfase van het Heritage Trails project in Sri Lanka is afgesloten. Met steun van o.a. de EU en USAID wordt in Sri Lanka een netwerk van verschillende wandelroutes opgezet, te beginnen met een langeafstandsroute van meer dan 300 kilometer door de heuvels van het eiland. Zo kunnen bezoekers meerdaagse wandelingen maken door de unieke omgeving van Sri Lanka en genieten van de lokale cultuur.

2022 is het ‘Visit Sri Lanka Year’

Net als andere populaire toeristische bestemmingen, heeft ook Sri Lanka zwaar geleden onder de coronapandemie. Het aantal internationale reizigers dat het land sinds 2020 bezocht is sterk afgenomen in vergelijking met de voorafgaande jaren. Toch is de overheid van Sri Lanka optimistisch, want het is inmiddels weer mogelijk om met een visum Sri Lanka naar het land te reizen. Bijna de helft van de 200.000 toeristen die Sri Lanka in 2021 ontving, reisde naar het land in de maand december, dus er is een duidelijke groei te herkennen.

Het land is over het algemeen goed door de coronacrisis gekomen en heeft onlangs de stempel Safe Travels van het World Travel and Tourism Council (WTTC) ontvangen. Deze stempel geeft aan dat het weer veilig is om naar het land te reizen, ook in tijden van corona. Ook kunnen reizigers weer een visum voor Sri Lanka aanvragen. Dit kan makkelijk via het online-aanvraagformulier voor het ETA Sri Lanka. Met dit visum kunnen reizigers 30 dagen lang vrij door Sri Lanka reizen.

De minister van toerisme van het land heeft 2022 bestempeld als het ‘Visit Sri Lanka Year’. Dit laat zien dat het land toeristen weer van harte welkom heet en verder wil investeren in een verbetering van de bezoekerservaring. De overheid wil o.a. investeren in een nieuwe app die het makkelijker moet maken voor bezoekers om hotels, attracties en bezienswaardigheden te vinden en te boeken. Zo hoopt het land in 2022 weer meer dan 1 miljoen internationale reizigers te mogen verwelkomen, een flinke stap in de richting van het herstel van de toeristische sector.

Het Heritage Trails project

In Sri Lanka wordt momenteel gewerkt aan een netwerk van wandelpaden over het hele eiland, te beginnen met een wandelpad van meer dan 300 kilometer lang door de heuvels van het eiland. Deze eerste wandelroute is in het begin van februari geopend. De verschillende wandelpaden moeten bezoekers in staat stellen meerdere aspecten van het eiland te ontdekken. Daarnaast probeert de overheid van Sri Lanka door middel van dit project een brug te slaan tussen het toerisme, de lokale cultuur en de geschiedenis van de omliggende gemeenschappen. Zo worden vooral kleine ondernemingen langs het pad gesteund in het opzetten van toeristische activiteiten en faciliteiten.

Financiering door de EU en USAID

Het Heritage Trails project maakt deel uit van de ontwikkelingssamenwerking tussen de Europese Unie, de U.S. Agency for International Development (USAID) en de overheid van Sri Lanka. De EU stelt 5,7 miljoen euro beschikbaar voor de ontwikkeling van duurzame, authentieke en inclusieve vormen van toerisme, waaronder het Heritage Trails project. Dit project moet bezoekers de mogelijkheid bieden om Sri Lanka te verkennen tijdens (meerdaagse) wandeltochten. Op deze manier kunnen ook kleinere steden en dorpen langs deze wandelroutes die anders weinig bezoekers aantrekken van het toerisme profiteren.

Volgens de minister van toerisme in Sri Lanka, Prasanna Ranatunga, zijn bijna 50% van alle toeristen die Sri Lanka bezoeken afkomstig uit de EU. Hij zegt blij te zijn met de steun die het land van de EU en de VS ontvangt en heeft er vertrouwen in dat dit soort projecten bij zullen dragen aan de duurzame ontwikkeling van het toerisme in Sri Lanka.

Uw visum Sri Lanka aanvragen

Het is weer mogelijk om veilig naar Sri Lanka te reizen. Vergeet niet voor vertrek het visum voor Sri Lanka aan te vragen. Het visum kan gemakkelijk binnen enkele minuten online worden aangevraagd. Het is dus niet nodig een ambassade te bezoeken.