Nieuwsbericht | | 26-03-2018 | ±3 minuten leestijd

Sri Lanka heeft op 6 maart 2018 de noodtoestand uitgeroepen. Aanleiding hiervoor zijn de aanvallen door boeddhisten op moslims. De aanvallen gebeurden in de tempelstad Kandy en op andere plaatsen in het midden en het oosten van het land. President Maithripala Sirisena liet de noodtoestand tien dagen gelden.

Weer noodtoestand

In 2009 eindigde de burgeroorlog tussen de regeringen en de Tamil-separatisten. Twee jaar later, in 2011, werd de noodtoestand nog een keer uitgeroepen. Nu heeft de president de noodtoestand nog een keer uitgeroepen.

Bij de huidige gewelddadigheden zijn tot dusver twee mensen om het leven gekomen. De rellen in Sri Lanka braken uit nadat een boeddhistische Singalese vrachtwagenchauffeur was gedood. Dat gebeurde tijdens een ruzie met jongeren in het district Kandy. Daardoor trokken Singalese menigten moslimwijken in en werden zo’n dertig woningen vernield. Ook winkels en diverse moskeeën werden vernield, meldden buurtbewoners.

Aanvallen

In februari werden in het oosten van het eiland winkels van moslims en een moskee aangevallen. Er was een gerucht verspreid dat een moslimleider voorbehoedsmiddelen had verwerkt in het voedsel van de Singalezen. Op die manier zouden de demografische verhoudingen kunstmatig bewerkt worden. Bij de rellen naar aanleiding van de begrafenis van de vrachtwagenchauffeur, verspreidde het geweld zich. De dinsdag erop werd in een uitgebrande winkel het verbrande lichaam van een moslim gevonden. Vooralsnog is het in andere delen van Sri Lanka rustig.

Toenemende spanningen

Op Sri Lanka nemen de spanningen steeds meer toe. In het afgelopen jaar groeiden de spanning tussen de twee bevolkingsgroepen flink. Sommige radicale boeddhistische groepen beschuldigen moslims ervan dat ze mensen dwingen zich te laten bekeren tot de islam. Daarnaast zou boeddhistisch erfgoed zijn vernield. De laatste jaren neemt het nationalistisch extremisme weer toe.

Bezwaar

Islamitische Rohingya’s uit het boeddhistische Myanmar hebben asiel gezocht in Sri Lanka. Daar hebben sommige Singalezen bezwaar tegen. Ze willen niet dat de Rohingya in hun land verblijft.

Premier Ranil Wickremesinghe zei eerder al dat politieke groepen de haat tegen moslims proberen aan te wakkeren. Welke groepen hij daar precies mee bedoelt, vertelde hij niet. President Sirisena gaf in een verklaring aan dat de politie ‘onpartijdig optreedt tegen degenen die etnische en religieuze spanningen proberen te veroorzaken.’

Reisadvies

Op het heel eiland zijn gebieden met veiligheidsrisico’s. Dat komt doordat in het gebied bepaalde taken van de politie zijn overgenomen door militairen. Daarnaast kunnen bezoekers de buitenwereld slecht bereiken doordat sociale media als Facebook. WhatsApp, Instagram en Twitter afgesloten zijn. Het advies luidt goed op de hoogte te blijven van de actuele ontwikkelingen en de instructies op te volgen van de lokale autoriteiten. Bekijk ook het actuele reisadvies.

Visum Sri Lanka

Wie Sri Lanka bezoekt, heeft een visum nodig. Er zijn een paar stappen die gevolgd moeten worden, maar een aanvraag is niet ingewikkeld. Het aanvragen van een visum duurt slechts vijf minuten en kost € 49,95 per persoon. Het is mogelijk voor meerdere personen een visum aan te vragen, per aanvraag. Wel moet er per persoon betaald worden.

De meeste reizigers verblijven een tijd op Sri Lanka, waardoor het regelen van een visum een stuk makkelijker is. Net als voor andere landen geldt dat het paspoort dat de reiziger meeneemt minstens zes maanden geldig moet zijn en er lege pagina’s beschikbaar moeten zijn. Lees hier alle voorwaarden voor het visum van Sri Lanka.

Om Sri Lanka te bezoeken kan men een online visum aanvragen. Dit is alleen een reistoestemming. Vraag deze toestemming minstens een paar dagen voor de aankomst aan. Met een dergelijk visum mag men dertig dagen in het land blijven. Het is ook mogelijk een spoedaanvraag te doen. Dit kost € 17,50 extra. Er is geen garantie dat men bij het aanvragen van een spoedvisum het visum op tijd geleverd krijgt. Vraag het visum dus op tijd aan.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Sri Lanka is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Sri Lanka.