Nieuwsbericht | | 17-03-2021 | ±4 minuten leestijd

Wie zo veel mogelijk van Sri Lanka wil zien kan het best een rondreis over het eiland maken. Het wordt westerse toeristen echter afgeraden in Sri Lanka zelf te gaan rijden. Een comfortabel alternatief is het inhuren van een chauffeur. Zorg er bij de reisvoorbereidingen ook voor dat u ruim voor vertrek uw visum Sri Lanka ontvangen heeft.

Andere verkeersomstandigheden dan in Europa

Terwijl het in landen als Amerika, Canada of Australië gebruikelijk is een auto te huren en zelf de weg op te gaan, wordt dit in Sri Lanka niet aangeraden. Het verkeer in Sri Lanka is niet te vergelijken met dat van Nederland of België. In Sri Lanka wordt links gereden en rechts ingehaald. Daarnaast is het rijgedrag van de lokale bevolking anders dan men in Europa gewend is.

Het verkeer is op veel plaatsen in het land chaotisch met tuktuks en brommers die kriskras door elkaar rijden en er wordt vaker en op een andere manier gebruikgemaakt van de claxon en knipperlichten. Ook verkeersborden en andere bewegwijzering zijn vaak onduidelijk, wat tot gevaarlijke situaties op de weg kan leiden. In het regenseizoen kan een groot deel van het wegennet vanwege overstromingen zelfs onbegaanbaar worden.

Verkeer in Sri LankaVerkeer in Sri Lanka: bussen, auto's, tuktuks en brommers

Toeristen wordt afgeraden zelf te gaan rijden

Om de bovengenoemde redenen wordt het afgeraden als toerist in Sri Lanka zelf te gaan rijden. Dit betekent echter niet dat men gedwongen is de hele reis op één locatie te blijven. Er zijn voldoende alternatieven om een rondreis te maken zonder zelf achter het stuur te hoeven kruipen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van het openbaar vervoer of door een privéchauffeur in te schakelen.

Wilt u toch een auto huren in Sri Lanka en zelf de weg op gaan? Zorg er dan in ieder geval voor dat u de juiste voorbereidingen treft. Zo is voor het huren van een auto niet alleen een internationaal rijbewijs, maar ook een aanvullende vergunning van de Sri Lankaanse overheid noodzakelijk. Sri Lanka is één van de weinige landen die het internationaal rijbewijs niet automatisch erkent. Voordat u een auto kunt huren moet u uw internationale rijbewijs laten verifiëren door het Sri Lankaanse Department of Motor Traffic. Daarnaast hebben alle reizigers - ongeacht of ze in Sri Lanka een auto gaan huren of niet - een visum (ETA Sri Lanka) nodig.

Reizen met het openbaar vervoer of met de auto?

Het openbaar vervoer in Sri Lanka is over het algemeen goed georganiseerd. De meeste plaatsen in het land zijn met de bus te bereiken en ook met de trein komt u een heel eind. Voor kortere afstanden zijn tuktuks of riksja's een goede optie. Een nadeel van het openbaar vervoer is echter dat bussen en treinen in Sri Lanka snel vol zitten. Hoewel de afstanden tussen steden relatief kort zijn, is men met de bus of trein vaak alsnog lang onderweg, omdat men meerdere keren moet overstappen en omdat bussen en treinen vaak vertraging hebben. Een ander nadeel is dat bepaalde afgelegen bezienswaardigheden niet met het openbaar vervoer te bereiken zijn.

Rondreis met privéchauffeur

Een mogelijkheid om toch flexibel en op eigen gelegenheid door Sri Lanka te reizen is door een auto met chauffeur te huren. Dit is een gebruikelijke en comfortabele manier om het eiland te verkennen. Met een privéchauffeur kan men in korte tijd verschillende plaatsen bezoeken en is men niet afhankelijk van het openbaar vervoer. Een chauffeur kan tegelijkertijd dienstdoen als gids, omdat deze nuttige tips kan geven over bezienswaardigheden, accommodaties, restaurants, etc.

Bovendien is een chauffeur in Sri Lanka voor Nederlandse en Belgische begrippen erg betaalbaar. Voor zo’n € 40,- tot € 50,- per dag kan men een auto met chauffeur huren, vaak inclusief de kosten voor benzine, tolwegen en parkeergeld. De prijs voor het huren van een auto met een privéchauffeur is daarom niet veel hoger dan die voor het huren van een auto alleen.

Overige voorbereidingen: visum Sri Lanka aanvragen

Behalve zich verdiepen in de verkeersregels van Sri Lanka moet men voor de reis ook een visum aanvragen. Toeristen komen in de regel in aanmerking voor het e-visum voor Sri Lanka, ook wel ETA genoemd. Dit visum kan eenvoudig in enkele minuten online worden aangevraagd. Na het voldoen van de kosten van € 49,95 per persoon wordt de aanvraag in behandeling genomen. Het visum wordt gemiddeld na 3 dagen toegekend. Wie zijn visum op korte termijn nodig heeft kan een spoedaanvraag indienen. Spoedaanvragen voor het visum Sri Lanka worden gemiddeld al na 23 minuten goedgekeurd.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Sri Lanka is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Sri Lanka.