Nieuwsbericht | | 03-08-2021 | ±4 minuten leestijd

Een van de meest bezochte plekken van Sri Lanka is Sigiriya. In dit dorpje bevindt zich de gelijknamige rots, die ook wel de Leeuwenrots of Lion Rock genoemd wordt. Vraag nu uw visum Sri Lanka (ETA) aan om deze indrukwekkende, tweehonderd meter hoge rots te gaan bewonderen.

Geschiedenis van de vestingwerken op de Leeuwenrots

De burcht op de rots van Sigiriya is naar schatting zo’n 1600 jaar oud. In de vijfde eeuw na Christus vermoorde de zoon van de koning - Kassapa - zijn vader en nam de macht met geweld over. Om zich tegen een aanval van zijn broer Moggallana - de eigenlijke erfgenaam van de troon - te beschermen, verplaatste Kassapa zijn residentie van Anuradhapura naar Sigiriya. Op de top van de rots van Sigiriya bouwde hij een vesting. De rotsburcht werd door zijn broer Moggallana aangevallen, die de vesting verwoestte en de hoofdstad terug verplaatste naar Anuradhapura.

Tot in de 14e eeuw werd Sigiriya als boeddhistisch kloostercomplex gebruikt en in 1831 werd de rots voor het eerst door Europeanen gezien. Tegenwoordig is de monoliet een van de populairste bezienswaardigheden van Sri Lanka en staat het ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Wilt u de Leeuwenrots en de prachtige omgeving van Sigiriya gaan bezichtigen? Vergeet dan niet om voor vertrek een visum Sri Lanka aan te vragen.

De Leeuwenrots beklimmen

Wie geen hoogtevrees heeft kan de rots niet alleen van een afstand bezichtigen, maar hem ook beklimmen. De paden en trappen naar boven zijn goed begaanbaar, maar wandelschoenen zijn wel aan te raden. De klim van 1.200 traptreden voert langs prachtige muurschilderingen en de beroemde spiegelmuur. Deze muur werd zo genoemd, omdat de wand zo gepolijst was, dat de koning zichzelf in de weerspiegeling kon zien.

Halverwege de tocht komt men op een plateau, waar ooit een reusachtige poort in de vorm van een leeuw stond. De kop van de leeuw is ingestort en tegenwoordig zijn alleen de enorme poten, die de ingang flankeerden, nog te zien. Aan de top kan men de ruïne van de citadel en de overblijfselen van het koninklijk paleis bezichtigen. Daarnaast heeft men er een schitterend uitzicht op de dorpjes, meren en groene omgeving. Eenmaal beneden kan men in het omliggende complex met aangelegde tuinen bijkomen van de beklimming.

LeeuwenrotsUitzicht op de Leeuwenrots

Beste moment voor een bezoek

Het beste tijdstip om de Leeuwenrots te bezoeken is vroeg in de ochtend of later op de dag (de laatste toegangsmogelijkheid is om 16:00, maar men mag dan nog tot 19:00 op het terrein blijven). Aan de ene kant omdat de temperaturen dan nog niet te hoog zijn; op het heetst van de dag ligt de temperatuur in Sri Lanka vaak boven de dertig graden, wat de beklimming zwaarder maakt. Denk er daarom ook aan om voldoende water, een hoofddeksel en zonnebrand mee te nemen voor onderweg. Aan de andere kant is het verstandig om vroeg op de dag te gaan om de drukte te vermijden. De rots kan vanaf zeven uur ‘s ochtends worden beklommen. In het weekend zijn er vaak meer toeristen dan op doordeweekse dagen.

Het kleine broertje van de Leeuwenrots: Pidurangala Rock

Wie de drukte van Sigiriya wil ontlopen kan er ook voor kiezen om een andere rots dicht bij Sigiriya te beklimmen: Pidurangala Rock. Vanuit Pidurangala Rock heeft men een adembenemend uitzicht op de Leeuwenrots, wat veel reizigers nog indrukwekkender vinden dan het beklimmen van de Leeuwenrots zelf. Pidurangala Rock wordt een stuk minder door toeristen bezocht, waardoor men ongestoord van het uitzicht kan genieten. Een bezoek aan deze rots is bovendien een stuk goedkoper dan de Leeuwenrots. De toegangsprijs voor de Leeuwenrots bedraagt ongeveer € 30, terwijl Pidurangala Rock voor ongeveer € 3 kan worden beklommen.

Het is uiteraard ook mogelijk om beide rotsen te beklimmen, zodat men zowel de restanten van het paleis en de spiegelmuur, als het uitzicht op de Leeuwenrots vanuit Pidurangala Rock kan bewonderen. Met een ETA Sri Lanka mag men 30 dagen in het land blijven. De geldigheid van het visum kan na aankomst in Colombo zelfs tot 90 dagen worden verlengd. Hierdoor heeft men meer dan genoeg tijd om de Leeuwenrots en Pidurangala Rock te beklimmen.

Hoe kom je er?

Sigiriya ligt in de centrale provincie, in het district Matale. De dichtstbijzijnde grotere plaats is Dambulla, op ongeveer een half uur rijden. Vanuit Dambulla kan men met de bus, die twee keer per uur rijdt, in ongeveer drie kwartier naar Sigiriya reizen. Vanuit Kandy is het met de auto ongeveer drie uur rijden, vanuit Colombo ongeveer vier en een half uur. Het dichtstbijzijnde treinstation ligt in Habarana, op zo’n 15 kilometer van Sigiriya, maar het is over het algemeen sneller om met de bus te reizen dan met de trein. Van Colombo naar Habarana is men met de trein zo’n vijf uur onderweg, maar dat is wel een belevenis.

Visum Sri Lanka (ETA) aanvragen

Het visum voor Sri Lanka kan eenvoudig online worden aangevraagd. Toeristen hoeven over het algemeen niet naar de ambassade, omdat zij in aanmerking komen voor het elektronische visum (ETA Sri Lanka). Voor het ETA moet een online-aanvraagformulier worden ingevuld. Het visum wordt na het invullen van dit formulier en het voldoen van de kosten gemiddeld al binnen drie dagen toegekend en per e-mail verstuurd. Reizigers hoeven het visum vervolgens alleen nog uit te printen en op reis naar Sri Lanka mee te nemen.