Nieuwsbericht | | 18-11-2021 | ±2 minuten leestijd

Met uw vliegticket en visum op zak bent u klaar om naar Sri Lanka te reizen. Lees wel eerst deze 5 onmisbare dingen die u moet weten voordat u naar Sri Lanka reist.

1: Bijna iedereen spreekt Engels

Toeristen die naar Sri Lanka reizen, hoeven zich geen zorgen te maken dat ze zich niet verstaanbaar kunnen maken. Hoewel Singalees en Tamil de officiële talen van Sri Lanka zijn, spreekt bijna iedereen in Sri Lanka ook een beetje Engels. Als u zelf ook wat Engels spreekt, zult u dus over het algemeen niet veel last hebben van de taalbarrière. Daarnaast zijn de mensen in Sri Lanka zeer vriendelijk tegenover buitenlandse toeristen. Als u toch iemand tegenkomt die geen Engels spreekt, zal deze persoon u waarschijnlijk zelf naar iemand brengen die wel Engels spreekt.

2: Sri Lanka kent geen echt nachtleven

Wie vooral op reis gaat om te feesten, is in Sri Lanka aan het verkeerde adres. Sri Lanka is een rustig eiland, vooral buiten de hoofdstad Colombo. Feestende toeristen die helemaal los gaan worden dan ook niet op prijs gesteld. Hiervoor kunt u beter naar Goa in India of Koh Phangan in Thailand, om vervolgens tot rust te komen in Sri Lanka.

3: Sri Lanka kent twee moessons

Hoewel Sri Lanka een klein eiland is, kent het maar liefst twee verschillende moessons. De zuidwestelijke moesson, Yala, vindt plaats tussen april en augustus. Deze periode gaat gepaard met hevige wind en regenval in het westen en zuidwesten van Sri Lanka (dus ook de regio rond de hoofdstad Colombo). De tweede moesson, Maha, vindt plaats in het oosten en noorden van het land tussen oktober en februari. Plan dus goed waar en wanneer u Sri Lanka wilt bezoeken. De periode tussen december en maart is doorgaans de droogste.

4: Denk aan de geldigheidstermijn van het visum

In Sri Lanka is er voor ieder wat wils. Het is dan ook makkelijk om de tijd uit het oog te verliezen. Dit kan onvoorziene gevolgen hebben, vooral met betrekking tot het visum. Het visum Sri Lanka is geldig voor een verblijf van maximaal 30 dagen. Deze periode begint te tellen vanaf het moment dat u zich meldt bij de paspoortcontrole in Sri Lanka. Als u langer in het land blijft dan de geldigheidsduur van uw visum, kunt u een flinke boete verwachten en het land worden uitgezet. Gelukkig kan het visum verlengd worden terwijl u in Sri Lanka bent. De geldigheid van het visum kan tot maximaal 90 dagen worden verlengd.

5: Het noorden verschilt sterk van de rest van Sri Lanka

Het noorden van Sri Lanka wordt voornamelijk bevolkt door de Tamils. In tegenstelling tot het zuiden, waar men Singalees spreekt, spreekt men hier dan ook voornamelijk Tamil. In het noorden van Sri Lanka woedde jarenlang een brute burgeroorlog, die pas in 2009 stopte. De gevolgen hiervan ziet men op sommige plekken nog steeds terug, bijvoorbeeld in gebouwen die met kogels zijn doorzeefd. De cultuur in steden als Jaffna verschilt ook sterk van die van het zuiden van Sri Lanka. De bevolking hier is voornamelijk hindoe en dit is terug te zien in de kleurrijke tempels. De lokale keuken kent sterke Indiase invloeden. Niet geheel verrassend, aangezien India’s zuidkust slechts 100 kilometer verwijderd is. Als u het noorden van Sri Lanka bezoekt, kan dit aanvoelen als een geheel ander land.