Nieuwsbericht | | 22-08-2024 | ±3 minuten leestijd

Van 1 oktober 2024 tot en met 31 maart 2025 mogen toeristen uit 35 landen zonder visum naar Sri Lanka reizen. Dit geldt onder andere voor reizigers met de Nederlandse en Belgische nationaliteit. Deze beslissing volgt op de plotselinge afschaffing van het e-visum Sri Lanka op 2 augustus 2024.

Visumvrij naar Sri Lanka reizen

De Sri Lankaanse autoriteiten hebben op 21 augustus bekend gemaakt dat de visumplicht wordt opgeheven voor reizigers uit 35 landen. Vanaf 1 oktober 2024 mogen reizigers uit de betreffende landen naar Sri Lanka reizen zonder dat ze een visum moeten aanvragen. De regeling geldt voorlopig tot en met 31 maart 2025. Reizigers met het paspoort van de hieronder genoemde landen mogen vanaf 1 oktober zonder visum naar Sri Lanka reizen.

Landen die in aanmerking komen voor de visumvrijstelling
Australië Bahrein Belarus
België Canada China
Denemarken Duitsland Frankrijk
India Indonesië Iran
Israël Italië Japan
Kazachstan Nederland Nepal
Nieuw-Zeeland Oman Oostenrijk
Polen Qatar Rusland
Saoedi-Arabië Spanje Thailand
Tsjechië Verenigd Koninkrijk Verenigde Arabische Emiraten
Verenigde Staten van Amerika Zuid-Korea Zweden
Zwitserland

Voorwaarden voor een visumvrij verblijf

De voorwaarden van de nieuwe regeling omtrent het visumvrije reizen naar Sri Lanka zijn nog niet volledig bekendgemaakt. Het is wel al bekend dat alleen reizigers met een toeristisch reisdoel in aanmerking zullen komen voor een visumvrij verblijf. Zakenreizigers of reizigers met een ander reisdoel wordt aanbevolen om contact op te nemen met de ambassade of het consulaat van Sri Lanka. Ook wordt de duur van een visumvrij verblijf beperkt tot maximaal 30 dagen. Na aankomst in Sri Lanka zullen reizigers waarschijnlijk de mogelijkheid hebben om de toegestane verblijfsduur bij een kantoor van de immigratiedienst te laten verlengen. Dit zal naar verwachting niet gratis zijn.

Aankomst in Sri Lanka zonder visum

Als u visumvrij naar Sri Lanka wilt reizen, moet u bij aankomst uw paspoort laten zien. Dit paspoort moet zijn uitgegeven door een van de bovengenoemde landen. Een ander reisdocument of identiteitsbewijs wordt niet geaccepteerd. Het paspoort moet bij aankomst nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Daarnaast wordt geadviseerd om de volgende documenten mee te nemen, zodat u ze desgevraagd bij aankomst kunt laten zien:

  • Een boekingsbevestiging van uw terug- of doorreis vanuit Sri Lanka
  • Een boekingsbevestiging van een accommodatie in Sri Lanka of een uitnodigingsbrief van vrienden/familie in Sri Lanka bij wie u verblijft
  • Een bankafschrift waaruit blijkt dat u over voldoende financiële middelen beschikt om uw verblijf in Sri Lanka te bekostigen

Visumvrijstelling volgt op afschaffing e-visum

De vrijstelling van de visumplicht komt niet uit de lucht vallen, maar is het gevolg van de plotselinge afschaffing van het e-visum eerder in augustus. De Sri Lankaanse autoriteiten konden op korte termijn geen alternatief voor het e-visum aanbieden, waardoor ze reizigers verzochten om bij aankomst in Sri Lanka een zogeheten visa on arrival aan te vragen. De verwachting was dat hierdoor veel chaos en lange wachttijden op de vliegvelden in Sri Lanka zouden ontstaan, aangezien men niet voorbereid was op de toenemende vraag naar visas on arrival. De nieuwe visumvrijstelling moet de grootste problemen voorkomen.

Toekomst van het Sri Lankaanse visumbeleid

De visumvrijstelling is een pilotproject van de Sri Lankaanse overheid. Hiermee kan getest worden welk effect een visumvrijstelling heeft op het aantal internationale toeristen dat naar het land reist. Als het een succes blijkt, kan de overheid ervoor kiezen om het beleid te verlengen. De verwachting is echter dat het gaat om een tijdelijke noodoplossing. Het is aannemelijk dat Sri Lanka vanaf april 2025 een nieuw elektronisch visum of ETA gaat introduceren.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Sri Lanka. VisumBuitenland.nl is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (52,08 USD per visum, via www.srilankaevisa.lk). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 52,08 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 32,98 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Sri Lanka is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.