Nieuwsbericht | | 21-12-2020 | ±4 minuten leestijd

Zanzibar is een prachtige eilandengroep op ongeveer 20 minuten vliegen van Dar es Salaam, de grootste stad van Tanzania. Het is de perfecte bestemming voor een strandvakantie of voor het beoefenen van watersport. Bovendien hebben de eilanden een rijke handelsgeschiedenis met onder andere Arabische, Perzische, Swahilische en Portugese invloeden. Voor een reis naar Zanzibar is een visum Tanzania nodig dat eenvoudig online kan worden aangevraagd.

Zanzibararchipel: de eilanden Unguja, Pemba en Latham

Zanzibar is officieel de naam van een archipel van meerdere eilanden, waaronder Unguja en Pemba. Met de naam Zanzibar wordt echter meestal het grootste eiland van de eilandengroep met de meeste inwoners bedoeld: Unguja. In dit artikel worden bezienswaardigheden en activiteiten in de gehele eilandengroep beschreven, dus niet alleen op het hoofdeiland Unguja.

Stranden en watersport

Zanzibar staat met zijn parelwitte zandstranden, helderblauwe zee en palmbomen bekend als vakantieparadijs in Afrika. De eilanden hebben een tropisch klimaat en zijn daarom perfect voor een strandvakantie. Zanzibar is daarnaast populair onder watersporters. Men kan er bijvoorbeeld duiken, snorkelen, zwemmen, een boot huren, stand up paddle surfen, diepzeevissen en kitesurfen. Bijna alle badplaatsen op Zanzibar hebben duikscholen die trips naar de koraalriffen rondom de eilanden aanbieden. Er kunnen talloze zeedieren gespot worden, waaronder manta’s, bultruggen en honderden soorten koraalvissen. De beste locatie om te snorkelen is Mnemba, een klein eiland ten noord-oosten van Unguja.

Wilde dieren in het nationaal park Jozani Forest

Het hoofdeiland Unguja heeft een klein maar fijn nationaal park: Jozani Forest. Hier vindt men de zeldzame Rode Colobusaap (Piliocolobus kirkii), een bedreigde diersoort die alleen op Zanzibar voorkomt. Daarnaast kan men in het bos Blue Sykes apen, antilopen en talloze vogelsoorten tegenkomen. Door het park lopen wandelpaden over houten vlonders tussen de mangroves.

Het nationale park is echter geen geschikte locatie voor een safari. Wie naast apen ook olifanten, leeuwen en luipaarden wil spotten kan de reis naar Zanzibar beter combineren met een verblijf op het vasteland van Tanzania. Met een visum Tanzania mag men zowel naar het vasteland van Tanzania als naar Zanzibar reizen. Het visum is geldig voor een verblijf van maximaal 30 dagen. Binnen deze periode mag u zo vaak u wilt van het vasteland van Tanzania naar Zanzibar en weer terug gaan. U kunt met uw visum dus bijvoorbeeld eerst het nationale park Jozani Forest op Zanzibar bezoeken, vervolgens op safari in een van de wildreservaten op het vasteland en uw reis afsluiten aan de stranden van Zanzibar.

Zanzibar stad, Stone Town en Pemba

De hoofdstad van Unguja, Zanzibar stad, is een absolute must tijdens een verblijf op het eiland. Het oude centrum van de stad dat sinds 2000 op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, wordt ook wel Stone Town genoemd. Het centrum heeft zijn naam te danken aan het gebruik van koraalsteen als belangrijkste bouwmateriaal dat de stad een karakteristieke rode kleur geeft. De verschillende Arabische, Perzische, Indische, Europese en Afrikaanse (Swahili) invloeden zijn in de straten van deze stad goed terug te zien, onder andere door de uiteenlopende bouwstijlen. Wie meer te weten wil komen over de gruwelijke geschiedenis van het eiland kan een bezoek brengen aan het monument op de voormalige slavenmarkt.

Zanzibar stad is een gezellige stad met smalle steegjes, traditionele markten en moskeeën. In de Forodhani-tuinen komen ‘s avonds toeristen en locals bij elkaar om te genieten van lokale gerechten en live muziek. Bekende bezienswaardigheden zijn het Arabische fort, het oudste bouwwerk van de stad, en het paleismuseum, het paleis van de voormalige sultan. Fans van de rockband Queen kunnen een bezoek brengen aan het kleine Freddie Mercury Museum dat is gewijd aan de zanger van de band, die in Stone Town is geboren.

Een ander eiland dat bij de archipel Zanzibar hoort is Pemba. Dit eiland is in mindere mate door toeristen ontdekt dan het hoofdeiland Unguja en heeft daarom rustigere stranden. Hoewel het eiland vlak bij Unguja ligt heeft het een heel ander landschap; Pemba is heuvelachtig en groener dan Unguja, maar het eiland heeft net als het hoofdeiland van Zanzibar prachtige stranden en een fascinerende onderwaterwereld.

Visum Tanzania aanvragen

Voor een bezoek aan de prachtige eilanden van Zanzibar is een visum Tanzania nodig. Nederlanders en Belgen kunnen hun visum eenvoudig online aanvragen. Na het voldoen van de kosten voor het visum (€ 79,95 per persoon) en het aanleveren van enkele documenten wordt de aanvraag in behandeling genomen. Het visum Tanzania wordt gemiddeld na vier weken goedgekeurd en per e-mail verstuurd. U hoeft het visum dan alleen nog te printen en mee te nemen op reis.

Met het visum mag u op het vliegveld van Zanzibar of op een van de vliegvelden of via een van de grensovergangen Namanga of Tunduma op het vasteland van Tanzania aankomen. Binnen de maximale verblijfsduur van 30 dagen mag u zo vaak u wilt op en neer reizen tussen Zanzibar en het vasteland van Tanzania.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Tanzania is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Tanzania.