Nieuwsbericht | | 25-06-2021 | ±4 minuten leestijd

Verreweg de meeste reizen door Thailand beginnen in Bangkok. Deze stad is zo groot en veelzijdig dat de 30 dagen dat u zonder visum Thailand in het land mag blijven makkelijk te vullen zijn. Veel mensen willen echter met een strakke planning het hele land zien en gaan daarom alleen naar de Khao San straat en de toeristische hoogtepunten. Maar het zijn juist de minder bekende plekken waar de stad echt tot leven komt.

Tussen het historische centrum en het treinstation Hua Lamphong ligt de wijk Yaowarat, een multiculturele buurt waar vooral de Chinese invloed erg prominent aanwezig is. Yaowarat staat het meest bekend om de tempel van de gouden Boeddha, maar heeft nog veel meer te bieden. Het is een genot om rond te dwalen in de smalle steegjes en op de enorme markten waar u uw ogen uitkijkt.

Puur goud

Bij de ingang van de wijk ligt de tempel van de gouden Boeddha, ook wel bekend als de Wat Traimit. Waar de meeste andere gouden boeddhabeelden slechts een laag bladgoud aan de buitenkant hebben, is dit beeld volledig van goud gesmeed. De hele tempel is in dezelfde stijl gebouwd, de kleuren goud en wit zijn overal in de architectuur verwerkt.

Overdag is deze tempel een populaire trekpleister die dagelijks door veel toeristen bezocht wordt. Bij de ingang staan dan allerlei mensen die souvenirs of diensten, zoals bijvoorbeeld ritjes in een tuktuk, aanbieden. Wie de echte sfeer van de tempel mee wil maken, kan beter in de avond gaan. Het gebouw is dan prachtig verlicht en er zitten meestal mediterende monniken waardoor het complex echt weer de mystieke sfeer van een tempel heeft.

Een feest van kleuren en smaken

Vanuit de tempel loopt men zo de Chinese wijk in. Het is er een drukte van jewelste, de hoofdstraat (Yaowarat) is een eenrichtingsweg met vijf rijbanen waarlangs de Chinese en Thaise bouwstijl en tekens voortdurend in elkaar overlopen. Wie een zijstraat inloopt belandt in een doolhof van marktkramen die van alles verkopen: lampions, eetstokjes, gewaden, en vooral heel veel eten. Voedsel in alle kleuren en smaken waarvan u waarschijnlijk de helft nog nooit gezien heeft. Het advies is om hier met een lege maag heen te gaan, zodat u nieuwe gerechten kunt proberen. Let wel op, pittig betekent in Thailand ook echt pittig!

Rode draken en wierook

De meeste reizigers in Thailand zien heel veel tempels. Yaowarat biedt de gelegenheid om naast de Thaise tempels ook meerdere tempels in Chinese stijl te bekijken. Het leuke hieraan is dat ze meestal niet vermeld staan in de toeristische gidsen, waardoor reizigers die naar deze tempels gaan tussen de lokale inwoners lopen. Aanraders zijn onder meer Kwang Tung en Mangkon Kamalawat (Tempel van de Drakenbloem). Typerend aan deze gebouwen zijn de rode en gouden kleuren, de lampionnen en de aanwezigheid van meerdere soorten beelden en schilderingen van legendes. Een weetje is dat in Thaise tempels alleen de magere Boeddha (Sakyamuni) zit, terwijl u in de Chinese tempels ook de wat dikkere, lachende versie (Pu-Tai) aantreft. Daarnaast is de versiering van Chinese tempels wat uitbundiger dan de die van de Thaise tempels.

Kwang-TungHet altaar van Kwang Tung, een eiland van rust in een zee van drukte.

Hua Lamphong: de poort van Thailand

Wie meer van Thailand wil zien dan alleen Bangkok, komt waarschijnlijk minimaal een keer op het treinstation van Hua Lamphong. Dit treinstation ligt redelijk in de buurt van de tempel van de gouden Boeddha. Vanuit dit station vertrekken treinen in allerlei richtingen, zowel dagritten als slaaptreinen. Wie een treinreis wil maken, dient er rekening mee te houden dat de tijd dat men in het land mag blijven zonder visum beperkt is. Voor een verblijf van langer dan 30 dagen is namelijk een visum Thailand vereist. De meeste reizigers die verder het land in gaan hebben deze tijd eigenlijk wel nodig. Dit heeft al regelmatig tot teleurstellingen geleid onder reizigers die er tijdens hun verblijf in het land achter kwamen dat het niet mogelijk is om een visum aan te vragen wanneer men al in Thailand is.

Doorreizen

Een andere populaire optie is om een bezoek aan Thailand te vervolgen richting de buurlanden Laos, Myanmar of Cambodja. Thailand is een modern land met een goede infrastructuur en per trein kunt u vanuit Hua Lamphong naar alle grensovergangen reizen. Het regelen van een visum ter plekke is meestal een traag en ingewikkeld proces waaraan reizigers over het algemeen veel tijd kwijt zijn. Bovendien kunt u aan de grens niet met alle valuta betalen waardoor u afhankelijk bent van geldwisselaars die dan de hoofdprijs vragen. Om de reis soepel te laten verlopen is het daarom handig om uw visum voor Laos, Myanmar of Cambodja van tevoren te regelen. De visumaanvraag voor deze landen kan gemakkelijk online worden ingediend.