Nieuwsbericht | | 02-07-2021 | ±4 minuten leestijd

Veel mensen die een visum Turkije aanvragen gaan op strandvakantie en boeken een hotel of resort aan de Turkse rivièra, aan de zuidkust van Turkije tussen Antalya en Alanya. Dit artikel gaat over wat u in de Turkse rivièra kunt doen als u het zwembad even wilt laten voor wat het is. Een leuke uitstap maakt uw reis immers compleet.

Antalya: de hoofdstad van de Turkse Rivièra

Antalya is de stad waar veel toeristen uit het vliegtuig stappen om van daaruit meteen met de taxibus naar hun hotel aan de kust te worden gebracht. Voor wie iets van het land wil zien, is het echter zeker de moeite waard om Antalya wat meer aandacht te schenken. De stad is duizenden jaren oud en wordt al in de Bijbel genoemd, maar heeft ook een moderne kant.

Vanuit bijna alle badplaatsen aan de Turkse Rivièra gaat wel een bus naar Antalya en in de stad zelf rijden trams, taxi’s en taxibusjes (dolmus) rond.

In de stad is van alles te beleven. De autovrije wijk Kaleiçi heeft markten, restaurants en winkels die tot laat in de avond open zijn. Sommige gebouwen stammen nog uit de Romeinse tijd. De bekendste trekpleister van het oude Antalya is de Hadrianuspoort, een bijna tweeduizend jaar oude poort. Aan Kaleiçi grenst de oude haven van de stad, waar u langs de historische stadsmuur leuk rond kunt lopen om de vissers en schepen te bekijken. In de haven van Antalya zijn daarnaast verschillende internationaal georiënteerde discotheken te vinden.

Openluchtmuseum Side

Midden in de Turkse Rivièra ligt de badplaats Side, omgeven door de mooiste resorts aan de rand van witte stranden. Ook Side is gesticht in de oudheid, maar is in tegenstelling tot Antalya niet uitgegroeid tot een miljoenenstad. Het gevolg hiervan is dat de grond waar de Romeinse en Griekse ruïnes staan niet nodig was, waardoor deze ruïnes van tempels en theaters nog steeds te zien zijn. Wanneer u naar het schiereiland loopt dat bij Side hoort en van de hoofdweg afgaat, is de kans groot dat op een zuil, afgebrokkelde muur of antiek poortje stuit. Het centrum van Side is erg ingesteld op toerisme waardoor u er niks tekort komt en ook nog een leuke souvenir kunt bemachtigen. Een andere bijzonderheid van Side is het zandstrand in het centrum van de stad.

De grotten van Myra

De naam Myra doet bij sommigen een belletje rinkelen, al leggen de meeste mensen die lekker op vakantie zijn in Turkije niet meteen de link met donkere decemberavonden. Sinterklaas woont dan wel in Spanje, maar eigenlijk komt hij uit Turkije. Daar woonde hij in de derde eeuw als bisschop Nicolaas van Myra. De ruïnes van zijn kerk staan er nog en zijn vooral erg populair onder de Russische toeristen.

Myra heet tegenwoordig Demre en wordt voornamelijk bezocht vanwege de griezelig uitziende rotsgraven en het naastgelegen Romeinse amfitheater. Dicht bij Demre bevindt zich daarnaast het eiland Kekova met de gelijknamige verzonken stad, waarvan de ruïnes half in het water liggen en met de boot te bezoeken zijn. Het leuke aan al deze gebouwen is dat ze zich in zoʼn staat bevinden dat het voor bezoekers vrij gemakkelijk is zich in te leven in de lang vervlogen tijden waarin ze gebouwd werden.

Op jeepsafari

De jeepsafari’s zijn populaire dagbestedingen voor toeristen en vanuit vrijwel ieder hotel te boeken. Wie zich hieraan waagt gaat in een jeep het bergachtige binnenland in en komt zo door mooie natuurgebieden en kleine dorpen. De jeeps rijden dwars door kleine rivieren heen en stoppen onderweg vaak bij een waterval. Het letterlijke hoogtepunt van de reis is het Taurusgebergte. Het uitzicht is er prachtig en zo ziet u ook de wat wildere kant van Turkije. Smeer u goed in, doe de riem om en ga op pad om ‘s avonds na afloop natuurlijk weer heerlijk bij te komen aan de zwembadbar.

Visum Turkije voor de meeste Europeanen niet meer nodig

De meeste toeristen met een Europese nationaliteit hebben geen visum meer nodig, maar burgers van landen buiten Europa meestal nog wel. Ook Europese reizigers die niet met een paspoort, maar een identiteitskaart naar Turkije reizen, hebben een visum nodig. Normaal gesproken moet het visum via het consulaat worden aangevraagd, maar reizigers uit landen die belangrijk zijn voor de Turkse toerismesector hebben vaak geen visum nodig of kunnen het visum Turkije online aanvragen om een vakantie laagdrempeliger te maken. Als u een Nederlandse of Belgische id-kaart heeft en geen paspoort wilt aanvragen, kunt u gebruikmaken van het online aan te vragen visum Turkije. Als u een andere nationaliteit heeft, kunt u nagaan of ook u een online visum kunt krijgen.

Met een paspoort of een visum mag u maximaal 90 dagen aaneengesloten in Turkije blijven. Tijd genoeg dus om alle mooie plekken aan de zuidkust te zien en ook nog eens heerlijk te ontspannen!