Nieuwsbericht | | 05-02-2018 | ±3 minuten leestijd

Turken kunnen niet visumvrij reizen naar de Europese Unie en inwoners van de Europese Unie kunnen niet visumvrij reizen naar Turkije. De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft dat gezegd. Hij staat visumvrij reizen niet toe, totdat Turkije haar wetgeving rondom terreur aanpast.

Aansluiten op de wetgeving van de Europese Unie

Reynders wil dat de wetgeving in Turkije gaat aansluiten op de Europese wetgeving. Pas als het mogelijk wordt dat Turkije de wetgeving aanpast, wil de minister praten over het visumvrij reizen tussen de Europese Unie en Turkije.

Volgens de minister moet er ‘een echte evolutie in Turkije plaatsvinden’ op het gebied van wetgeving tegen terrorisme en de mogelijkheid om te verhuizen met verschillende visas. Turkije zegt de strenge wetten tegen terrorisme nodig te hebben, in verband met de grootte van de veiligheidsrisico's die het land ziet.

De vlag van de Raad van Europa en de Europese UnieDe vlag van de Raad van Europa en de Europese Unie

Criteria

Turkije stuurde in februari al documenten naar de Europese Unie, waarmee bewezen moest worden dat het land de wetgeving op orde heeft. Turkije wilde met de documenten duidelijk maken dat het voldoet aan de criteria om visumvrij te mogen reizen in het Schengengebied.

Onderdeel van de criteria is een stuk wetgeving rondom mensenrechten. Volgens sommige EU-landen voldoet Turkije niet aan de verplichtingen die het land heeft om de mensenrechten te regelen.

‘Goede buur’

Johannes Hahn, die over de uitbreiding van de Europese Unie gaat, noemt Europa ‘een goede buur’ voor Turkije. Volgens Hahn beseft Turkije dat Europa in principe de meest betrouwbare en voorspelbare buur is die het land heeft, en het land geadviseerd wordt de relatie niet te laten bekoelen.

Volgens Hahn is Turkije nog niet erg goed op weg: “De situatie is nog altijd niet acceptabel”, zegt hij tegen de Britse krant The Daily Express.

Negatief reisadvies

In februari stelde het Nederlandse Ministerie van Binnenlandse zaken een negatief reisadvies in voor Turkije. De overheid ontraadt bijvoorbeeld om de grens over te steken bij Habur. Nederlanders met de Turkse nationaliteit krijgen er vaak te maken met ondervragingen en rechtsvervolging. In sommige gevallen stellen de autoriteiten een strafrechtelijke procedure in. Daarbij wordt de reiziger in voorlopige hechtenis gehouden en is juridische bijstand niet altijd mogelijk.

Noodtoestand

In Turkije geldt al sinds 21 juli 2016 de noodtoestand. Deze is nog steeds van kracht. Neem niet deel aan demonstraties, vermijd grote groepen mensen en vermijd drukke plaatsen. Meer hierover weten? Lees ook of het veilig is om te reizen naar Turkije.

Binnenlandse Zaken raad ook aan de grensgebieden met Syrië en Irak te vermijden. Zeker in de regio rond Afrim is het verstandig geen oversteek te maken. Reis niet naar dergelijke gebieden en reis alleen als het strikt noodzakelijk is naar grensprovincies met Syrië en Irak. Vermijd daarbij het zuidoosten van Turkije. Houd altijd het nieuws in de gaten via lokale media en volg de instructies van de lokale autoriteiten op.

Visum Turkije

Wie Turkije wil bezoeken, moet in het bezit zijn van een geldig legitimatiebewijs en een visum Turkije. Tijdens de reis kan er meerdere keren naar gevraagd worden. Het is noodzakelijk dat het paspoort minimaal één lege visumpagina heeft en nog 150 dagen geldigheid heeft bij aankomst.

Het visum kan online worden aangeschaft. Dit kost € 49,95 per persoon. Uiteraard is het mogelijk meerdere visa aan te vragen. Het is goed om te weten dat ook baby’s en kinderen een visum moeten hebben. Het online aanvragen van het visum Turkije duurt slechts vijf minuten.

Met spoed een visum nodig? Dan kan een spoedaanvraag worden ingediend. Daarvoor kan het normale aanvraagformulier gebruikt worden, maar moet de optie ‘spoed’ aangevinkt worden. In 98 procent van de gevallen wordt het spoedvisum Turkije binnen 15 minuten verstuurd.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Turkije is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Turkije.