Nieuwsbericht | | 05-02-2018 | ±3 minuten leestijd

Afgelopen jaarwisseling werd er een terroristische aanslag gepleegd in Istanbul, waarbij 39 mensen om het leven kwamen en nog eens 70 gewonden. Deze trieste gebeurtenis heeft ook een grote impact op het toerisme in Turkije.

Na de coup van afgelopen jaar hebben veel reizigers vragen of het veilig is om weer naar Turkije te reizen. Alternatieven voor Istanbul, zoals Bodrum of Antalya, worden steeds populairder. Volgens de laatste statistieken is er een flinke daling te zien in de aantallen toeristen die naar Istanbul komen. Vorig jaar bleek dat de Turkse stad 19 procent minder toeristen heeft verwelkomd in vergelijking met het jaar ervoor.

Istanbul aan het waterIstanbul aan het water

Volgens de jongste statistieken is Istanbul na januari 2017 weer in opkomst. Het toerisme in deze Turkse stad heeft sinds juli 2017 een groei van 37 procent laten zien. Daarbij kwam nog eens een groei van 30 procent in augustus en september. Het lijkt erop dat steeds meer toeristen weer vertrouwen hebben in Istanbul.

Imagoschade

Door alle terroristische gebeurtenissen en de coup heeft Istanbul het afgelopen jaar imagoschade opgelopen. De Turkse overheid doet er alles aan om het imago als een onveilige vakantiebestemming van zich af te schudden. Door het slechte imago hebben hoteliers 55 procent minder gasten gehad.

De politieke situatie in Turkije is bovendien minder gespannen in vergelijking met een jaar geleden. Toch lijken reizigers vaker slachtoffer te worden van terroristische aanslagen in de vakantieperiode. Verschillende experts denken dat toeristen weten van de internationale problemen in Turkije en om die reden het land hebben gemeden.

Managers van diverse internationale luchtvaartmaatschappijen benadrukken dat Istanbul een unieke wereldstad is, met zijn eigen geschiedenis en cultuur. Die cultuur zal ondanks de aanslagen niet verloren gaan en dus blijft er een reden om naar Istanbul te reizen. Onze buurlanden zoals Groot-Brittannië zien Turkije nog steeds als vakantieland. Er zijn vorig jaar 1,7 miljoen Britten naar Turkije gevlogen. De meeste toeristen zijn zonder problemen in Turkije aangekomen en hebben zonder problemen het land verlaten. Wel is er een strengere controle op het Turkse visum en verlopen ID-kaarten. Lees meer over de veiligheid in Turkije.

Checkpoints op openbare wegen

Ten slotte heeft Turkije noodmaatregelen genomen door checkpoints op openbare wegen in te stellen. Het advies van reisexperts is om mee te werken aan deze controles. Houd het paspoort altijd bij de hand en neem een kopie van het e-visum mee. Eventuele bewijzen voor boekingen van het hotel kunnen ook bijdragen aan een versnelde controle.

Reisadvies Binnenlandse Zaken

Het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een reisadvies voor Turkije ingesteld. Zo ontraadt de overheid om gebruik te maken van de grensovergang bij Habur. Door de noodtoestand krijgen voornamelijk Nederlanders met de Turkse nationaliteit te maken met ondervragingen en rechtsvervolging. In sommige gevallen wordt een strafrechtelijke procedure ingesteld, waardoor men in voorlopige hechtenis wordt gehouden. Juridische bijstand is niet altijd mogelijk.

Blijf alert in Turkije. Neem niet deel aan demonstraties, grote groepen mensen en vermijd drukke plaatsen. In het land geldt sinds 21 juli 2016 de noodtoestand, welke nog steeds van kracht is.

Binnenlandse Zaken raad bovendien aan de grensgebieden met Syrië en Irak te vermijden. Er zijn speciale militaire zones ingesteld tussen Turkije en Syrië, zoals de provincie Gaziantep. Reis daarom niet naar dergelijke grensgebieden. Reis alleen als het noodzakelijk is naar grensprovincies met Syrië en Irak en vermijd het zuidoosten van Turkije. Raadpleeg ten aller tijden plaatselijk nieuws via de lokale media. Volg altijd de instructies van de lokale autoriteiten op.

Belangrijk is in het bezit te zijn van een geldig legitimatiebewijs en visum Turkije. Hier kan tijdens de reis meerdere keren naar gevraagd worden. Wees in heel Turkije alert: Europeanen lopen een verhoogd risico op terroristische aanslagen.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Turkije is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Turkije.