Nieuwsbericht | | 25-04-2018 | ±4 minuten leestijd

Turkije is onder veel Nederlanders een zeer geliefde bestemming voor vakanties. Twee jaar geleden veranderde dat, toen er een militaire coup plaatsvond. Toeristen besloten een andere vakantiebestemming te zoeken, waardoor het toerisme in Turkije een flinke daling te verduren kreeg.

Na de couppoging van afgelopen jaar hebben veel reizigers vragen of het veilig is om weer naar Turkije te reizen. Alternatieven voor Istanbul zijn langzamerhand weer in opkomst. Dat komt met name door het zeer aangename klimaat, de stranden en de bezienswaardigheden. Grote getalen toeristen trekken naar de Turkse kust. Belangrijk is dat de reiziger voor het vertrek naar Turkije, een visum Turkije aanvraagt. Bovendien zijn er een aantal adviezen waar de reiziger zich aan dient te houden, om veilig (met kinderen) door Turkije te kunnen reizen.

Istanbul vanaf het waterIstanbul vanaf het water, Turkije

Hoe veilig is Turkije?

Turkije is tegenwoordig weer relatief veilig. Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft geen negatief reisadvies voor Turkije. Dat betekent dat men weer naar hartenlust op vakantie kan naar de Turkse badplaatsen. Een negatief reisadvies wordt alleen uitgegeven als er sprake is van een dergelijk groot veiligheidsrisico, dat er levensbedreigende situaties kunnen ontstaan.

In grote delen van Turkije kan men op vakantie. Bekende badplaatsen zoals bijvoorbeeld Alanya en Antalya zijn inmiddels weer rustig. De gebieden verwelkomen weer veel bezoekers, mede omdat vakantiehotels de veiligheid van gasten hebben opgeschroefd. De meeste accommodaties hebben inmiddels eigen beveiliging ingeschakeld.

Wel heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken een aantal adviezen gegeven, waaronder het advies geen grote groepen in openbare plekken te vormen. Dit zou de Turkse overheid namelijk als samenscholing kunnen zien. Samenscholingen zijn nog steeds verboden in Turkije.

Daarnaast zijn er berichten dat het goed is om geen meningen over de Turkse politiek op sociale media te publiceren. Reizigers krijgen dan ook het advies zich te onthouden van politieke stellingen en op vakantie te gaan om te genieten van alles wat Turkije te bieden heeft.

Risicogebieden

Turkije ligt aan de grens met Syrië, waardoor toeristen soms vraagtekens zetten bij hun veiligheid. De meeste Turkse vakantiebestemmingen liggen op grote afstand van Syrië en het zuidoosten van Turkije. Het zuidoosten van Turkije en de grensstreek met Syrië wordt als onveilig beschouwd. Dat komt mede door de burgeroorlog in Syrië. Daarnaast toen toeristen er goed aan de grens met Irak te mijden. De Turks-Iraakse grens wordt over het algemeen als zeer gevaarlijk beschouwd.

Veilig op reis

Plan de reis naar Turkije goed. Het is belangrijk om de juiste informatie over de stand van zaken in het land van bestemming in te winnen. Kijk daarom voor vertrek altijd eerst op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Op deze website worden reisadviezen dagelijks bijgewerkt, zodat reizigers altijd voorzien zijn van de meest actuele situaties.

Adviezen

In Turkije geldt sinds 21 juli 2016 nog steeds de noodtoestand. In het land zijn geregeld politieke demonstraties, die leiden tot geweld. Voornamelijk in de grote steden komen deze demonstraties voor. De politie treedt hard op. Vermijd daarom samenscholingen en demonstraties. Vraag bij de receptie van het hotel om meer informatie.

De Turkse veiligheidsinstanties hebben bovendien gedurende de noodtoestand extra bevoegdheden om verdachten staande te houden. Nederlanders met de Turkse nationaliteit worden tijdens het inreizen en verblijf in Turkije als Turks burger beschouwd. Daarom kunnen zij te maken krijgen met ondervragingen en rechtszaken. Het is mogelijk dat de reiziger in voorlopige hechtenis wordt gehouden, of een uitreisverbod krijgt opgelegd. Het is niet altijd mogelijk juridische hulp te krijgen.

De Nederlandse ambassade wordt niet altijd geïnformeerd wanneer een Turks-Nederlandse reiziger gearresteerd wordt. Blijf daarom in heel Turkije alert.

Adviezen voor reizen naar Turkije met kinderen

Beide ouders moeten voor vertrek naar Turkije toestemming geven om een kind mee te nemen op reis. Op die manier kunnen alleenstaande ouders of opa’s en oma’s aantonen aan de Nederlandse en Turkse autoriteiten dat beide ouders instemmen om met het kind op reis te gaan. Op die manier worden eventuele ontvoeringen voorkomen. Alleenreizende ouders staan in Nederland en Turkije onder verscherpt toezicht. De Turkse politie kan dan ook ter aller tijden om bewijs vragen aan alleenreizende ouder. Het Turkse consulaat adviseert alleenreizende ouders altijd hun toestemmingsformulier bij zich te houden.

Visum Turkije

Alle Nederlandse en Belgische reizigers hebben een visum nodig. Dit visum is gemakkelijk online aan te vragen. Alle toeristische en zakelijke reizigers dienen het visum Turkije aan te vragen. Ook minderjarige kinderen dienen over een eigen visum te beschikken. Zonder geldig visum houdt de Turkse immigratiedienst de reiziger tegen bij de paspoortcontrole in Turkije.

Het aanvragen van een visum Turkije duurt maximaal vijf minuten. Het is mogelijk meerdere personen aan één aanvraag toe te voegen. Wel moet het visum per persoon worden afgerekend. Het visum kost € 49,95 per persoon. Vergeten het visum aan te vragen? Doe dan een spoedaanvraag. In de meeste gevallen worden spoedaanvragen al binnen 14 minuten toegekend.

Print het e-visum en neem deze mee op reis naar Turkije. Het is toegestaan om het visum digitaal te laten zien op telefoon of tablet bij de paspoortcontrole.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Turkije is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Turkije.