Nieuwsbericht | | 06-08-2021 | ±3 minuten leestijd

Naast de historische bezienswaardigheden en paradijselijke stranden is Vietnam ook een ideale bestemming voor een duikvakantie. Dankzij de meer dan 3000 kilometer lange kustlijn kunnen duikers het hele jaar door de ongerepte wateren verkennen en unieke duikervaringen opdoen. Naast het behalen van een duikbrevet moet u voordat u op reis gaat ook een visum Vietnam aanvragen.

Voorbereidingen: het visum Vietnam en een duikbrevet

Vietnam is het hele jaar door een ideale en nog enigszins onbekende bestemming om te duiken. Vooral de maanden tussen maart en oktober zijn geschikt voor een duikvakantie, omdat er dan het meeste leven onder water is en de zichtbaarheid in die periode ook het best is. Een van de voorbereidingen waar u rekening mee moet houden voordat u aan uw reis begint, is het behalen van een duikbrevet als u dat nog niet hebt. Dit kan vooraf worden gedaan, maar ook tijdens uw vakantie in Vietnam op een van de hieronder genoemde duiklocaties. In deze gebieden zijn er scholen die duikcursussen, verhuur van duikuitrusting en excursies aanbieden.

Een andere voorbereiding die u moet treffen is het aanvragen van het visum Vietnam. Nederlandse en Belgische reizigers zijn verplicht om deze reistoestemming aan te vragen. Het e-visum heeft een maximale geldigheid van 30 dagen. Dit is net zo lang als de maximale verblijfsduur. Dit geeft u voldoende tijd om de belangrijkste duiklocaties van het land te ontdekken. Om het e-visum te verkrijgen hoeft u alleen het digitale formulier in te vullen en de kosten van € 49,95 per persoon te voldoen. Zodra uw aanvraag is goedgekeurd, ontvangt u uw visum Vietnam per e-mail binnen gemiddeld 1 week.

Nha Trang: Moray Beach, Madonna Rock en Whale Island

Nha Trang is de hoofdstad van de provincie Khanh Hoa en een van de populairste strandbestemmingen in Vietnam. Deze kustplaats heeft een groot aantal duikscholen die cursussen en pakketten voor alle niveaus aanbieden tegen zeer aantrekkelijke prijzen. Een van de hoogtepunten is Moray Beach, gelegen in het Hon Mun Marine Park op het gelijknamige eiland, dat op 30 minuten varen van de kust ligt. De geringe diepte maakt het een ideaal gebied om ervaring op te doen en, zoals de naam al zegt, murenen te spotten. U vindt hier prachtige koralen en een grote verscheidenheid aan vissen, zoals de schorpioenvis (Scorpaenidae) of de clownvis (Amphiprion ocellaris). Een andere bezienswaardigheid op hetzelfde eiland is de Madonna Rock. De grotten van verschillende diepten (de diepste is 25 meter) herbergen vele vissoorten en bieden duikers een uniek avontuur. Tot slot biedt Whale Island Bay, ongeveer 100 kilometer ten noorden van Nha Trang, een meer divers onderwaterleven, van zeepaardjes tot mantaroggen (Mobula birostris) en adelaarsroggen (Myliobatidae).

Hoi An: Hon Mo en Hon Nhan

Hoi An, een levendig havenstadje in het midden van de kustlijn van Vietnam, heeft fantastische duiklocaties op de Cham eilanden. Dit gebied is door UNESCO uitgeroepen tot Biosfeerreservaat vanwege de grote waarde voor het milieu. Het bestaat uit 8 eilanden die het Cu Lao Marine National Park vormen en kan gemakkelijk per boot worden bereikt vanaf de kust van Hoi An in ongeveer 2 uur. De twee meest opmerkelijke eilanden om te duiken zijn Hon Mo en Hon Nhan. Hon Mo staat bekend om zijn verscheidenheid aan harde en zachte koralen, en u kunt er zeepaardjes, clownvissen en marlijnen (Syngnathinae) zien op diepten tot 35 meter. Hon Nhan is een fantastische plek om grote scholen vissen en duizenden naaktslakken te zien, verspreid over de 40 meter diepe zeebodem. U kunt er barracuda’s, krabben, trekkervissen (Balistidae) of koraalduivels (Pterois antennata) aantreffen.

Phu Quoc: Dry Island en Nudibranch Gardens

Phu Quoc ligt in het zuidwesten van Vietnam en is het grootste eiland van het land. Behalve dat het een zeer populaire toeristische bestemming is, biedt het ongelooflijke duikmogelijkheden. Een daarvan is Dry Island, een klein eiland in de buurt van Phu Quoc met een spectaculair koraalrif waar mitra’s (Mitridae), roggen, zeenaaktslakken en schorpioenvissen leven. Aan de oostkust van Phu Quoc vindt u ook de zogenaamde Nudibranch Gardens. Deze duik van 12 meter diep is ideaal voor elk niveau. Hier vindt u alles van naaktslakken tot bamboehaaien (Chiloscyllium).