Nieuwsbericht | | 25-03-2021 | ±5 minuten leestijd

Wilt u gaan backpacken in Zuidoost-Azië? Breng dan vooral ook een bezoek aan Vietnam. Verdiep u bovendien in de visumregels van de landen die u wilt bezoeken. Zo heeft u voor een bezoek aan Vietnam een visum Vietnam nodig.

Vietnam is erg geschikt voor backpackers

Ieder jaar reizen zo’n 50.000 Nederlanders naar Vietnam. Vooral onder backpackers wordt Vietnam steeds populairder, en dat is niet zonder reden. De kosten van het levensonderhoud, de accommodatie en het transport in Vietnam zijn laag, waardoor men er ook met een beperkt budget veel kan zien en beleven. De vlucht vormt de grootste kostenpost: afhankelijk van het seizoen zal een retourticket u zo’n € 550 kosten. Het land is dan ook ideaal voor backpackers die wat minder te besteden hebben of die geld over willen houden voor de rest van hun reis.

Niet alleen vanwege de geringe kosten is Vietnam populair bij Europese backpackers. Zo kan men er genieten van heerlijk eten en kent het land een exotische cultuur en gevarieerde landschappen. Overal in het land zijn bezienswaardigheden te vinden, waardoor u zich nooit hoeft te vervelen. Als u zich wilt onderdompelen in het bruisende nachtleven of de wat drukkere steden wilt verkennen, dan bent u in Ho Chi Minhstad en Hanoi aan het juiste adres. Heeft u daarna behoefte aan wat ontspanning, dan is het een goed idee naar Nha Trang, Mui Né of een van de eilanden in het zuiden van Vietnam te gaan. Bovendien kunt u een bezoek brengen aan de imposante grotten of achterop de motor van een local stappen tijdens de Easy Rider tour om samen de onbekendere plekjes te verkennen. Hoewel het land zich vooral in de laatste tien jaar sterk ontwikkeld heeft, zijn er nog veel ongerepte natuurlandschappen en authentieke dorpjes te vinden.

Reizen in Vietnam

Voordat u in Vietnam de weg op gaat, met welk vervoermiddel dan ook, is het handig dat u zich bewust bent van een aantal zaken zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Hoewel de infrastructuur over het algemeen goed geregeld is, lijken er volgens Nederlandse standaarden namelijk geen verkeersregels te zijn. Er wordt voorrang genomen door degene die het snelst rijdt. Een comfortabeler en vooral veiliger alternatief voor de motorfiets of de bus is de trein. De meeste bezienswaardigheden van het land zijn gemakkelijk per trein te bereiken. Mocht u er toch voor kiezen zelf te rijden, weet dan dat het in sommige gevallen voordeliger is een brommer of motor aan te schaffen in plaats van deze te huren. Huur betaalt u er namelijk per dag, het bedrag dat u voor de aanschaf van een brommer of motor neerlegt is daarentegen eenmalig en bij de verkoop aan het einde van uw reis heeft u een grote kans dat u hier een groot deel van terug ontvangt. Een sneller, maar duurder alternatief zijn de binnenlandse vluchten. Hiervoor geldt bovendien dat hoe later u een vlucht boekt, hoe hoger de prijzen zijn.

Vietnam is een relatief veilig land

Op het chaotische verkeer na is Vietnam relatief veilig. Met een goede portie gezond verstand komt u ver. Houd uw bezittingen in de gaten en houd rekening met de lokale gewoonten en gebruiken, zodat u niet onbewust mensen voor het hoofd stoot. Het kan bovendien geen kwaad voor de reis de veiligheidsinformatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te raadplegen.

De beste reistijd

Wat de beste periode is voor uw reis naar Vietnam, is in grote mate afhankelijk van welk deel van het land u wilt bezoeken. Door de kenmerkende lange vorm van het land is er een groot verschil in klimaat tussen het noorden en zuiden. Daarnaast kent het land verschillende regenseizoenen.

In het noorden, waar de Ha Longbaai, de Citadel van de Ho Dynastie en de hoofdstad Hanoi (stuk voor stuk te vinden op de UNESCO-werelderfgoedlijst) liggen, zijn de temperaturen in juli en augustus aangenaam. Tegelijkertijd vormen deze twee maanden het regenseizoen in dit deel van het land. Van november tot en met maart is er de minste kans op neerslag, maar het is vrij koud in deze maanden. U kunt het noorden van Vietnam dan ook het beste bezoeken in de maanden oktober tot en met april. Vietnam heeft echter nog meer steden, gebieden en bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. In centraal Vietnam vindt u bijvoorbeeld het havenstadje Hoi An en de bruisende stad Danang. Het regenseizoen begint hier in september en houdt aan tot december. Van april tot september zijn de temperaturen hoog, waardoor februari en maart de beste maanden zijn om naar dit deel van het land te reizen. Wilt u naar het zuiden van het land, bijvoorbeeld voor een bezoek aan Saigon of de fantastische stranden Phu Quoc of Con Dao, dan moet u rekening houden met een regenseizoen van de maanden mei tot en met oktober. De temperaturen zijn hier gedurende het hele jaar redelijk constant.

Wat u zeker niet mag vergeten

Backpackers nemen in de eerste plaats natuurlijk hun backpack mee. Eigenlijk is dit een must-have voor iedere reiziger die naar Vietnam reist. Daarnaast moet u natuurlijk uw paspoort, vliegticket en betaalpas niet vergeten. Zorg er voor vertrek voor dat de betaalpas wereldwijd gebruikt kan worden, anders kunt u er niet mee betalen in Vietnam.

Ook wandelschoenen zijn in Vietnam geen overbodige luxe. Stevige schoenen bieden een betrouwbare bescherming tegen de meeste slangenbeten en worden daarom sterk aanbevolen, niet alleen tijdens het wandelen. Neem bovendien een reisstekker mee voor de zekerheid. Over het algemeen wordt er in Vietnam het meest gebruikgemaakt van stopcontacten van het type C, maar er zijn ook stopcontacten van het type A en D. Houd er rekening mee dat het kraanwater in Vietnam niet drinkbaar is. Sla dus voldoende water in wanneer u in het land arriveert.

Visum aanvragen

Een document dat u zeker niet mag vergeten voor een reis naar Vietnam, is het visum Vietnam. Sinds 2018 kan het visum voor Vietnam eenvoudig en snel online worden aangevraagd. Controleer van tevoren of u aan alle voorwaarden van het visum voldoet en houd daarnaast rekening met de geldigheidsduur en maximale verblijfsduur. Met het e-visum Vietnam mag u maximaal dertig dagen in het land verblijven, wat voor de meeste backpackers voldoende is.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Vietnam is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Vietnam.