Nieuwsbericht | | 13-03-2020 | ±2 minuten leestijd

Hebt u de komende weken een reis naar Vietnam in de planning staan? Best spannend natuurlijk in deze dagen van coronavirus en de bijbehorende beperkende regels. Gelukkig lijkt het in China al de goede kant op te gaan. Maar wat mag nu wel en wat wordt afgeraden? Handig om even de officiële sites erop na te slaan.

De Nederlandse overheid meldt dat er strenge controles bij de Vietnamese grenzen zijn. Alle reizigers die Vietnam binnenkomen vanuit China, over land, per boot of per vliegtuig, of die de afgelopen twee weken in een van de 31 provincies geweest zijn waar het coronavirus is gemeld, zullen bij aankomst direct in quarantaine geplaatst worden. Reizigers uit Hong Kong, Macau en Taiwan vallen niet onder die maatregel.

Er is een inreisverbod voor reizigers van het vasteland van China en uit een aantal Zuid-Koreaanse steden: Daegu, Gyeonsan en het gebied Cheongdo en Gyensanbuk.

Reizigers uit Iran, Italië en Zuid-Korea, of mensen die de afgelopen 14 dagen in deze landen zijn geweest (ook alleen voor een transit), zullen bij aankomst in Vietnam 14 dagen in een lokaal ziekenhuis in quarantaine worden geplaatst.

Er wordt gewaarschuwd voor de slechte hygiënische omstandigheden in deze ziekenhuizen, de quarantainemaatregelen kunnen dus ook problemen opleveren voor reizigers.

De site van de Vietnamese ambassade in Nederland is momenteel niet goed bereikbaar, maar andere Vietnamese sites melden dat de Vietnamese overheid het virus onder controle zou hebben en dat er al een paar weken geen nieuwe gevallen gemeld zouden zijn.

De Nederlandse overheid zelf legt vooralsnog geen beperkingen op: er is geen reisverbod naar Vietnam, er wordt alleen gewaarschuwd voor bovenstaande veiligheidsrisico’s.

Belangrijke informatie, apps en sites

  • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken via de Google Play store of de Apple App Store, om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Als u Vietnam ‘favoriet’ maakt in de app, dan ontvangt u een bericht zodra het reisadvies verandert. In de app staan ook de contactgegevens van Buitenlandse Zaken en zelfs van de lokale hulpdiensten, plus informatie over wat u moet doen in geval van ziekenhuisopname.
  • De laatste informatie van het ministerie is ook te volgen op Twitter: @24/7BZ
  • Registreer u bij de ambassade. Als er dan iets is, weten zij ook dat u in het land bent. U kunt uw reis eenvoudig via VisumBuitenland.nl bij de Nederlandse ambassade registreren.
  • Neem contact op met uw reisorganisatie of uw luchtmaatschappij voor mogelijke gevolgen, mocht het nodig zijn.

Behalve deze linkjes en apps die momenteel handig in verband met het coronavirus, zijn de volgende zaken uiteraard altijd belangrijk: zorg voor een geldig paspoort en een goede reisverzekering voor uzelf en uw kinderen en regel vooraf een visum voor uzelf en uw medereizigers. Lees de meest gestelde vragen en bijbehorende antwoorden over het visum voor Vietnam erop na.

De situatie omtrent Corona verandert snel, het kan daardoor zijn dat dit artikel niet meer geheel up-to-date is. Lees voor de meest actuele informatie ook dit artikel over het coronavirus in Vietnam.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Vietnam is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Vietnam.