Nieuwsbericht | | 08-09-2020 | ±2 minuten leestijd

De laatste jaren wordt er wereldwijd steeds meer gereisd en nemen reizigers vaker het vliegtuig. Vietnam is een populaire bestemming onder Nederlanders en Belgen. Een vliegreis naar Vietnam kan echter een negatieve impact hebben op de lokale bevolking en het milieu. In dit artikel geven we een aantal tips om rekening te houden met de natuur en cultuur, om zo duurzamer op reis te gaan.

Natuurlijk is het nooit mogelijk om honderd procent duurzaam te reizen, maar het is een goede eerste stap om zich te verdiepen in de eventuele negatieve gevolgen van een reis naar Vietnam. Reizigers kunnen zich bijvoorbeeld voor vertrek inlezen over de lokale normen, waarden en gebruiken in Vietnam. Daarnaast kan men er bij het aanvragen van een visum Vietnam voor kiezen om de CO₂-uitstoot van de vlucht te compenseren.

Lokale bevolking en economie ondersteunen

Een eerste aspect waar rekening mee gehouden kan worden is het ondersteunen van de lokale economie van Vietnam. Door gebruik te maken van accommodaties en restaurants die gerund worden door locals wordt de plaatselijke economie versterkt. Reizigers kunnen bijvoorbeeld beter in lokale restaurants eten in plaats van bij grote, internationale ketens, producten uit de regio en souvenirs in lokale winkels kopen en tours of excursies bij lokale organisaties boeken.

Daarnaast is het van belang rekening te houden met de gebruiken en de cultuur van de Vietnamese bevolking. Het getuigt van respect zich aan de kledingvoorschriften te houden, bijvoorbeeld door in tempels de knieën en schouders te bedekken en zich aan de onderlinge omgang van de lokale bevolking aan te passen. Maak niet ongevraagd foto’s van mensen, maar vraag eerst toestemming. Veel Vietnamezen stellen het niet op prijs gefotografeerd te worden en het is zelfs verboden om politieagenten of militairen te fotograferen.

CO₂-uitstoot van de vlucht compenseren

Niet alleen het verblijf in Vietnam zelf, maar ook de vliegreis naar het land toe kan een negatieve impact op het milieu hebben. Om de CO₂-uitstoot van de vliegreis zo laag mogelijk te houden wordt aangeraden zoveel mogelijk gebruik te maken van directe vluchten, zonder tussenlandingen. Bij het opstijgen wordt namelijk veel kerosine verbruikt.

Bovendien is het mogelijk de CO₂-uitstoot van de reis te compenseren door projecten te ondersteunen die elders de CO₂-uitstoot verminderen. Bij het aanvragen van het visum Vietnam is het mogelijk in het formulier aan te geven dat u de klimaatschade die door de CO₂-uitstoot veroorzaakt wordt, wilt compenseren. Door deze optie aan te kruisen wordt een bedrag - afhankelijk van de afstand van de reis - in rekening gebracht, die volledig bij een van de klimaatprojecten van GreenSeat terechtkomt.

Windmolens in IndiaKlimaatproject van GreenSeat: windmolens in India

GreenSeat heeft op dit moment 3 lopende projecten, waarmee de leefomstandigheden in Afrika en India verbeterd worden. Dankzij het project krijgen huishoudens in Afrika toegang tot houtskoolovens en biogas, waardoor zij niet meer op open vuur hoeven te koken en ontbossing wordt tegengegaan. In India worden windmolens gebouwd die de vervuilende energiecentrales gedeeltelijk kunnen vervangen. Alle projecten van GreenSeat hebben het certificaat van VCS en Gold Standard ontvangen. Hiermee wordt aangetoond dat de projecten aan internationale criteria voldoen en daadwerkelijk voor een compensatie van de berekende hoeveelheid CO₂ zorgen.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Vietnam is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Vietnam.