Nieuwsbericht | | 13-12-2021 | ±2 minuten leestijd

Vietnam is van plan internationale vluchten weer toe te laten vanaf 15 december. Het Ministerie van Transport heeft hiervoor een plan ingediend bij de premier. Afhankelijk van het land van herkomst, kan het verplicht zijn om een visum Vietnam aan te vragen.

Vaccinatiegraad stijgt na langzame start

Lange tijd worstelde Vietnam met de vaccinatiegraad in het land. Begin augustus was minder dan 1% van de bevolking volledig gevaccineerd. Een belangrijk reden hiervoor was dat Vietnam, net als veel andere landen in Zuidoost-Azië en Afrika, een structureel tekort aan vaccins had. Maar ook het verloop van de coronavirusuitbraak in Vietnam speelde een rol. Vietnam had lange tijd zeer weinig besmettings- en sterfgevallen. Critici stellen dat de overheid hierdoor de nood niet zag om vroeg te beginnen met vaccineren.

Inmiddels wordt de Vietnamese bevolking in rap tempo gevaccineerd. Bijna 56 miljoen Vietnamezen zijn volledig gevaccineerd (57,5% van de bevolking). Hoewel het land nog achterloopt op buurlanden als Cambodja (80,9% volledig gevaccineerd) en Thailand (60,9% volledig gevaccineerd), vindt de Vietnamese overheid dat de tijd nu rijp is om de grenzen te heropenen.

Grensopening in twee fases

Het plan van het Ministerie van Transport zal in twee fases worden uitgevoerd. In de eerste fase, die op 15 december begint, worden vluchten toegelaten uit landen waarvan de Vietnamese overheid vindt dat ze belangrijk zijn voor economische en politieke samenwerking. Dit betreft Amerika, Singapore, Thailand, Cambodja, Japan, Zuid-Korea en Taiwan. Volgens het Ministerie van Transport komen de meeste investeerders en gespecialiseerde arbeiders uit deze landen, wat de Vietnamese economie hard nodig heeft om van de economische gevolgen van corona te herstellen. Maar deze landen zijn ook gekozen om het makkelijker te maken voor Vietnamese burgers om terug te keren naar Vietnam. Het overgrote merendeel van Vietnamezen in het buitenland leven, werken of studeren in deze landen.

De vluchten opereren aanvankelijk alleen vanuit het vliegveld Noi Bai in Hanoi en het vliegveld Tan Son Nhat in Ho Chi Minhstad.

In de tweede fase, die in januari 2022 begint, worden vluchten uit meer landen toegelaten. Dit betreft Maleisië, Hong Kong, Frankrijk, Duitsland, Australië en Rusland. Andere vliegvelden in Vietnam mogen vanaf dan ook internationale vluchten verwelkomen, zoals het vliegveld Đà Nẵng.

Afhankelijk van het verloop van de heropening van de grenzen, kunnen er vluchten uit meer landen toegelaten worden.

Quarantaine- en vaccinatieregels nog onbekend

Het is nog onduidelijk aan welke aanvullende voorwaarden reizigers moeten voldoen om Vietnam te mogen betreden. Het plan van het Ministerie van Transport maakt geen melding van nieuwe coronaregels voor internationale reizigers. De huidige regels stellen dat reizigers die per uitzondering naar Vietnam mogen reizen 14 dagen in quarantaine moeten. De verwachting is dat de nieuwe voorwaarden sterk zullen lijken op die van andere landen in de regio, zoals Cambodja. Dit betekent dat reizigers naar alle waarschijnlijkheid volledig gevaccineerd moeten zijn en voor vertrek een negatief testresultaat moeten hebben om niet in quarantaine te hoeven.

Visum Vietnam aanvragen

De Vietnamese overheid heeft nog geen wijzigingen aangekondigd met betrekking tot het visum. Voor veel landen, zoals Nederland, is het aanvragen van een visum verplicht om naar Vietnam te reizen. Dit komt dus bovenop het vaccinatiebewijs en een testbewijs. Het visum Vietnam wordt online aangevraagd en is geldig voor een verblijf van 30 dagen. Het visum wordt gemiddeld in een week toegekend, bij spoedaanvragen in drie werkdagen.