Nieuwsbericht | | 06-05-2021 | ±4 minuten leestijd

Ho Chi Minhstad (voormalig Saigon) is de grootste stad van Vietnam en mag tijdens een rondreis door het land niet worden overgeslagen. Nederlanders en Belgen hebben voor een bezoek aan Ho Chi Minhstad een visum nodig. Sinds enkele jaren kan het visum Vietnam eenvoudig online worden aangevraagd.

Franse invloeden

In Ho Chi Minhstad is de geschiedenis van Vietnam - zoals de Franse kolonisatie en de Vietnamoorlog die hier hebben plaatsgevonden - goed terug te zien. Hoewel veel van de Franse koloniale gebouwen in de oorlog verwoest zijn, zijn de Franse invloeden nog goed terug te zien op het Stadhuisplein van Ho Chi Minhstad. Hier staat de Basiliek van Notre-Dame van Saigon, een kathedraal met twee klokkentorens die tussen 1877 en 1880 door Franse kolonisten werd gebouwd. Elke zondag wordt er een dienst gehouden, maar de rest van de week wordt de kerk niet gebruikt. Naast de basiliek staan nog twee gebouwen die uit het Franse koloniale tijdperk stammen: een postkantoor en het stadhuis.

Een veelbewogen geschiedenis

Wie geïnteresseerd is in de Vietnamoorlog wordt aangeraden een bezoek te brengen aan het War Remnants Museum, waar de oorlog tussen Amerika en Vietnam gedocumenteerd wordt. Behalve foto’s van bombardementen en andere gruwelijkheden uit de Vietnamoorlog zijn in het museum ook andere oorlogsattributen tentoongesteld, bijvoorbeeld uit de tijd van de Franse overheersing. Op de binnenplaats kan men Amerikaans militair materieel uit de oorlog, zoals tanks, helikopters en gevechtsvliegtuigen, bezichtigen.

Een andere historische locatie die een bezoek waard is, is het Herenigingspaleis dat werd gebouwd tussen 1962 en 1967. Dit was in de Vietnamoorlog het presidentiële paleis van Zuid-Vietnam, waar het Noord-Vietnamese leger op 30 april 1975 binnendrong en zo een einde aan de Vietnamoorlog maakte. Het paleis doet tegenwoordig dienst als museum, waar men de vertrekken met het originele interieur en ook de onder het paleis gelegen bunker kan bezichtigen.

Net buiten de stad ligt het tunnelcomplex van Cu Chi, een netwerk van tunnels dat tijdens de Vietnamoorlog werd gebruikt door de guerrilla’s van de Viet Cong. De tunnels dienden als schuilplaats, maar ook als opslagplaats voor wapens en voedsel en speelden een belangrijke rol in het verzet tegen de Amerikaanse strijdkrachten. De tunnels zijn op twee locaties opengesteld voor publiek, namelijk bij Ben Dinh en Ben Duoc.

Moderne metropool

Ho Chi Minhstad staat bekend om zijn geschiedenis, maar is tegelijkertijd ook een moderne stad met veel westerse invloeden. Vanaf de rivier Saigon heeft men uitzicht op een skyline met wolkenkrabbers. De stad is het economisch centrum van Vietnam, wat terug te zien is in het zakendistrict van Ho Chi Minhstad. Daarnaast vindt men er talloze winkels, restaurants, clubs en skybars. Onder andere vanwege het actieve uitgaansleven is de stad populair bij backpackers. De wijk Pham Ngu Lao, die gevuld is met hostels, guesthouses en uitgaansgelegenheden, wordt ook wel het backpackerskwartier van Ho Chi Minhstad genoemd.

Ho Chi MinhstadHo Chi Minhstad bij nacht

Het stadscentrum van Ho Chi Minstad ligt op slechts enkele kilometers van de luchthaven. Vanuit het vliegveld kan men met de bus direct naar Pham Ngu Lao reizen. Met een e-visum voor Vietnam mag men onder andere op het vliegveld van Ho Chi Minhstad (Tan Son Nhat International Airport) aankomen. Onder andere vanuit Parijs en Frankfurt gaan directe vluchten naar Ho Chi Minhstad. Met een e-visum mag men ook in de haven van Ho Chi Minhstad arriveren.

Prachtige tempels en pagoden

Hoewel Ho Chi Minhstad in de afgelopen jaren sterk gemoderniseerd is, is ook de oorspronkelijke Vietnamese cultuur nog aanwezig in de stad. Er zijn verschillende schitterende tempels en pagoden die een bezoek waard zijn. Bijvoorbeeld de Jade Emperor Pagode, een van de belangrijkste heiligdommen van de stad, die is gewijd aan de Taoïstische Jadekeizer. Een andere veel bezochte tempel is de Hindoetempel van Mariamman. Net buiten de stad ligt de kleurrijke Cao Dai tempel van een religieuze beweging die is geïnspireerd op het boeddhisme, het confucianisme, het taoïsme en het christendom.

Mekong Delta

Ho Chi Minhstad is bovendien een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan de Mekong Delta, een gebied met een oppervlakte van 39.000 km² ten zuidwesten van de stad, waar de vertakkingen van de Mekongrivier uitmonden in de Zuid-Chinese Zee. Wie even aan de hectiek van de stad wil ontsnappen, kan vanuit Ho Chi Minhstad in ongeveer een half uur naar My Tho reizen. In My Tho kan men de boot nemen om de rijstvelden, eilandjes en drijvende dorpen en markten op de Mekong Delta te bezoeken.

Visum Vietnam aanvragen

Nederlanders en Belgen hebben voor een bezoek aan Ho Chi Minhstad een visum nodig. Toeristen en zakenreizigers komen over het algemeen in aanmerking voor een e-visum Vietnam. Zij kunnen hun visumaanvraag eenvoudig online indienen en hoeven geen afspraak te maken bij de Vietnamese ambassade. Aanvragen voor het visum Vietnam worden gemiddeld al na een week goedgekeurd.

Voor het aanvragen van een e-visum moet wel aan enkele voorwaarden worden voldaan. Zo moet het paspoort na het verlopen van het visum nog minstens 30 dagen geldig zijn en moet men in elk geval één accommodatie in Vietnam geregeld hebben. Houd er rekening mee dat de aankomst- en vertreklocatie die in het formulier moeten worden ingevuld na het verwerken van de aanvraag niet meer gewijzigd kunnen worden. Bepaal dus voor u uw visum Vietnam aanvraagt of u direct naar Ho Chi Minhstad vliegt of dat u in een andere stad in Vietnam aankomt en later doorreist naar Ho Chi Minhstad.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Vietnam is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Vietnam.