Nieuwsbericht | | 20-10-2021 | ±4 minuten leestijd

Vietnam is van plan te experimenteren met het toelaten van toeristen. Zij mogen tijdelijk naar het resorteiland Phu Quoc reizen. Het visum Vietnam is ook geldig op Phu Quoc.

Vietnam hard geraakt door deltavariant corona

Na meer dan een jaar zeer lage besmettingscijfers en sterfgevallen door corona gekend te hebben, werd Vietnam dit voorjaar hard geraakt door een uitbraak van de deltavariant van het virus. Vietnam kreeg plotseling te maken met duizenden nieuwe besmettingen per dag en honderden sterfgevallen door corona. Deze situatie werd extra bemoeilijkt door de lage vaccinatiegraad in het land. De Vietnamese overheid zag zich gedwongen om zeer strenge maatregelen door te voeren. Zo gold voor de grootste stad van Vietnam, Ho Chi Minhstad, tot voor kort een bijzonder strenge lockdown. Inwoners mochten het huis niet eens uit voor boodschappen. Deze werden aan huis bezorgd door het leger.

Tegenwoordig zijn de coronacijfers in het land weer langzaam aan het dalen, hoewel de vaccinatiegraad nog altijd laag is. Om de noodlijdende toerismesector te helpen heeft de Vietnamese overheid aangekondigd Vietnam in stappen weer te openen voor toerisme. In november wil Vietnam het eiland Phu Quoc weer openen voor toeristen. Aanvankelijk zullen per maand 2000 tot 3000 bezoekers worden toegelaten op het eiland. Als het experiment goed verloopt, wordt dit aantal verhoogd naar 5000 tot 10.000.

Waarom Phu Quoc?

Phu Quoc ligt ten zuidwesten van Vietnam en direct ten zuiden van Cambodja. Het eiland staat ook wel bekend als het Pareleiland en is een populaire vakantiebestemming voor expats die in Ho Chi Minhstad leven. Het is niet verrassend dat de Vietnamese overheid juist deze periode heeft uitgekozen om Phu Quoc weer open te stellen voor toeristen. November tot maart is het droge seizoen op Phu Quoc, en tijdens deze maanden is het aantal bezoekers op het eiland dan ook op zijn hoogst. Het eiland telt vele resorts, hotels, cafés en bars. Toch is meer dan 70% van de oppervlakte van het eiland bedekt met bos. Hierdoor is Phu Quoc ook een uitstekende bestemming voor natuurliefhebbers die graag op pad gaan.

Andere visumvoorwaarden

Phu Quoc hanteert andere visumvoorwaarden dan Vietnam . Reizigers die per vliegtuig direct naar de luchthaven van Phu Quoc reizen, hebben geen visum Vietnam nodig. Dit geldt voor een verblijf van maximaal 30 dagen. Dit houdt dus wel in dat u niet eerst ergens anders in Vietnam mag landen om dan vervolgens naar Phu Quoc te reizen. Uw paspoort moet ook nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij aankomst op Phu Quoc.

Visum Vietnam toch nodig?

Als u om wat voor reden dan ook niet aan de bovengenoemde voorwaarden kunt voldoen, moet u verplicht een visum Vietnam aanvragen voor uw reis. Het visum kan online worden aangevraagd. U vult het digitale formulier in en voldoet vervolgens de kosten. U krijgt dan het verzoek om de vereiste documenten te uploaden. Als alles eenmaal is goedgekeurd, wordt het visum gemiddeld binnen een week per e-mail geleverd.

Activiteiten op Phu Quoc

Op Phu Quoc is er voor ieder wat wils. Phu Quoc staat allereerst bekend als resorteiland. Veel resorts liggen in de buurt van Ong Lang Beach, een van de mooiste en bekendste stranden op Phu Quoc. Naast resorts vindt men hier ook allerlei restaurants en cafés. Ong Lang Beach is vooral populair in de avond om de zonsondergang op het eiland te zien.

Van november tot mei zijn de wateren rond Phu Quoc kristalhelder en dus ideaal om te duiken en te snorkelen. De populairste duikplaats is Ong Lang Beach, omdat de meeste resorts hun eigen duikprogramma’s en materieel hebben. Maar wie er geen probleem mee heeft om een eindje van de resorts te reizen vindt de beste duikplaatsen op Turtle Island en het eiland An Thoi. Beide locaties zijn bereikbaar per boot vanuit Phu Quoc.

Hoe verder men van de resorts is verwijderd, hoe onbewoonder de omgeving. Op het merendeel van Phu Quoc vindt men nauwelijks verkeer op de weg. Men kan op een huurmotor of met de auto de uitgestrekte wildernis buiten het stadscentrum verkennen. Vooral de heuvels in het noorden zijn rijk aan natuur. In deze heuvels vindt men ook peperplantages, zoals bij Khu Tuong, waar rondleidingen worden aangeboden om de plantages van dichtbij te zien.

Voorwaarden voor reizigers

Vietnam laat niet zomaar alle reizigers toe. Met de uitbraak van de deltavariant van corona nog vers in het geheugen, heeft de Vietnamese overheid strenge voorwaarden gesteld aan wie in november Phu Quoc mag bezoeken. Zoals eerder gezegd worden er slechts een beperkt aantal reizigers toegelaten. Alleen toeristen op charter vluchten komen in aanmerking. Commerciële vluchten mogen Vietnam nog niet in. Reizigers moeten volledig gevaccineerd zijn. De tweede dosis moet minimaal 14 dagen, maar niet meer dan 12 maanden voor aankomst zijn toegediend. Men moet ook een negatief testresultaat kunnen tonen van een test die niet meer dan 72 uur voor vertrek is afgenomen.

In theorie kan een visum Vietnam worden aangevraagd; de visumaanvragen worden echter pas in behandeling genomen nadat het inreisverbod is opgeheven. Om het visum aan te vragen moet men aan een aantal voorwaarden voldoen: zo heeft men een paspoort nodig dat nog 30 dagen na het verlopen van het visum geldig is en er moet al minimaal één overnachting in Vietnam geboekt zijn.