Nieuwsbericht | | 03-12-2021 | ±3 minuten leestijd

Vietnam staat wereldwijd bekend om zijn spectaculaire rijstvelden. De prachtige foto’s ziet men vaak op Vietnamese postkaarten. U moet echter wel weten waar u in het land moet zijn. Een ander belangrijke voorbereiding is het aanvragen van het visum Vietnam.

De beste tijd voor de mooiste landschappen

Iedereen kent de afbeeldingen van de Vietnamese rijstvelden: uitgestrekte groene terrassen die als gigantische trappen de heuvels opgaan. Rijst is een belangrijke voedselbron in Vietnam. Om die reden zijn er vele spectaculaire rijstvelden te vinden op verschillende plaatsen in het land. Veel toeristen reizen naar Vietnam om deze prachtige landschappen van dichtbij te zien. De populairste rijstvelden liggen in het noorden van het land. Vaak zijn ze eenvoudig per bus bereikbaar vanuit de hoofdstad Hanoi. Men kan ook zelf vervoer regelen, al wordt het doorgaans afgeraden zelf auto te rijden in Vietnam.

Het is echter belangrijk dat u niet alleen weet waar u moet zijn, maar ook wanneer u naar Vietnam moet reizen. De rijstvelden in het land zijn namelijk niet altijd even prachtig groen. Tijdens sommige maanden zijn het drassige bruine moerassen. De beste maanden om de rijstvelden in Vietnam te bezoeken zijn september en oktober. Hoewel er enkele velden zijn die in andere maanden net wat indrukwekkender zijn, geldt voor de meeste rijstvelden dat ze tijdens deze twee maanden op hun mooist zijn.

Visum Vietnam aanvragen

Voor vertrek moet u ook niet vergeten het verplichte visum Vietnam aan te vragen. Dit visum is online verkrijgbaar en kost € 49,95. Het visum wordt gemiddeld binnen een week goedgekeurd. Dit kan echter langer duren, dus begin op tijd met uw aanvraag. Met het visum mag u maximaal 30 dagen in Vietnam verblijven. Als u Vietnam tussentijds verlaat, is uw visum niet langer geldig. U moet dan opnieuw een aanvraag indienen als u naar Vietnam wilt reizen.

Sapa

De rijstvelden van Sapa zijn een van de populairste bezienswaardigheden in Vietnam. De velden bestaan al honderden jaren. Met meer dan duizend hectare aan velden zijn de rijstvelden van Sapa ook de grootste in Vietnam. Vanaf een afstand lijken ze op gigantische trappen die de heuvels opgaan. In totaal zijn er 121 ‘tredes’. Een minpunt van Sapa is dat er doorgaans veel toeristen zijn. Dit kan tot drukte en wachtrijen leiden.

Sapa is makkelijk bereikbaar per bus vanuit Hanoi. Omdat het zo’n populaire toeristenbestemming is kunt u ook makkelijk accommodaties vinden bij de lokale bevolking.

Hoang Su Phi

Als u liever geen menigte om u heen wilt, kunt u beter naar Hoang Su Phi gaan. In tegenstelling tot Sapa wordt de regio waar de rijstvelden van Hoang Su Phi liggen veel minder bezocht door toeristen. U kunt uren door de heuvels en valleien rijden zonder een andere toerist te zien. De rijstvelden in Hoang Su Phi staan bekend om hun geelgouden kleur, die vooral tijdens de zonsopgang spectaculair zijn.

Hoang Su Phi is moeilijker bereikbaar dan Sapa. Er is geen directe bus vanuit Hanoi. De meeste mensen nemen eerst een bus naar Ha Giang (waar ook prachtige rijstvelden te vinden zijn) en regelen daar privétransport naar Hoang Su Phi.

Mu Cang Chai

Er zijn weinig plaatsen die meer afgelegen zijn dan Hoang Su Phi, maar Mu Cang Chai is daar een van. Om Mu Cang Chai te bereiken moet men namelijk via de Khau Pha bergpas reizen, een van de gevaarlijkste wegen in het land. Maar de beloning is het voor veel reizigers waard. Vanuit de top van de Khau Pha bergpas zijn de uitzichten over de uitgestrekte rijstvelden in de regio ongeëvenaard.

Vanuit Hanoi en Sapa zijn er bussen die naar Mu Cang Chai gaan.

Mai Chau

Ten westen van Hanoi ligt Mai Chau. De rijstvelden van Mai Chau zijn anders dan de rijstvelden verder in het noorden. Waar men in Sapa en Hoang Su Phi velden ziet die in lagen heuvels en bergen opgaan, zijn de terrassen in Mai Chau platter. De rijstvelden in Mai Chau liggen horizontaal in valleien tussen de bergen in, en hier ziet men uitgestrekte groene velden zover het oog reikt.

Mai Chau ligt relatief dicht bij Hanoi en is daarom makkelijk bereikbaar per bus vanuit de hoofdstad.