Nieuwsbericht | | 30-11-2020 | ±6 minuten leestijd

Het plannen van een rondreis door Vietnam kan een hele opgave zijn. In het land zijn zo veel mooie plekken dat veel reizigers niet weten waar ze moeten beginnen. In dit artikel wordt een route beschreven langs enkele hoogtepunten van Vietnam. Daarnaast bevat dit artikel tips voor het voorbereiden van een rondreis, waaronder informatie over het aanvragen van het visum Vietnam.

Reis van Hanoi naar Ho Chi Minhstad

Vietnam is één van de meest bezochte vakantielanden van Zuidoost-Azië. Het land is populair bij backpackers, maar ook bij reizigers die wat meer op luxe gesteld zijn. Er zijn exclusieve hotels, resorts en restaurants in het land te vinden, maar ook voor reizigers met een wat lager budget is er in het hele land genoeg keuze uit hostels en goedkope streetfood gerechten. Ook qua activiteiten heeft Vietnam voor alle doelgroepen wat te bieden. Zo zijn zowel de rijstvelden van Sapa als Halong Bay in het noorden van het land een absolute must voor natuurliefhebbers en kunnen avonturiers in het nationaal park Phong Nha Ke Bang terecht voor talloze outdoor-activiteiten. Een aanrader voor cultuurliefhebbers is de keizerlijke stad Hué en wie naar Vietnam reist om te relaxen heeft de keuze uit verschillende parelwitte stranden in het zuiden van het land.

Vietnam is een langgerekt land: de afstand van het uiterste noorden naar het zuiden van Vietnam bedraagt zo’n 2.000 kilometer, terwijl de afstand van de grens met Laos tot aan de kust in het midden van Vietnam op veel plaatsen minder dan 100 kilometer is. De meest logische route voor een reis is daarom van het noorden naar het zuiden van het land of omgekeerd. Hieronder wordt een route van Hanoi naar Ho Chi Minhstad beschreven die langs de bekendste hoogtepunten loopt. Vergeet naast het uitstippelen van de route niet om voor vertrek een visum Vietnam aan te vragen.

Noord-Vietnam: prachtige natuur en de bruisende stad Hanoi

Het startpunt van veel rondreizen door Vietnam is de hoofdstad Hanoi. Hanoi is tevens de uitvalsbasis voor veel attracties in het noorden van het land. Het is zeker de moeite waard om enkele dagen in deze stad te blijven en het oude centrum (Old Quarter), de vele tempels, pagodes en parken te bezichtigen. Eén van de absolute hoogtepunten van Vietnam is Halong Bay, gelegen op zo’n 150 kilometer afstand van Hanoi. Halong Bay is een sprookjesachtige baai waar duizenden rotsen die oprijzen uit de zee voor een prachtig uitzicht zorgen. De uitvalsbasis voor Halong Bay is Cat Ba, het grootste eiland in de baai. Men reist vanuit het Old Quarter in Hanoi in zo’n vier uur met de bus naar Cat Ba. Verken de baai met de boot en vaar langs prachtige rotsformaties en drijvende vissersdorpjes.

Een ander hoogtepunt in het uiterste noorden van Vietnam is het bergdorp Sapa. Vanuit Sapa kan men trekkings maken door schitterende valleien en rijstvelden, bijvoorbeeld naar het hoogste punt van Vietnam: de top van Mount Fansipan. Sapa is vanuit Hanoi in zo’n 6 tot 8 uur met de trein of de bus te bereiken. De treinreis vanuit Hanoi eindigt in Lao Cai, aan de grens met China. Vanuit Lao Cai vertrekken bussen naar Sapa.

Het midden van het land: immense grotten en sfeervolle kustplaatsen

De route gaat verder richting het midden van het land met als eerste stop de oude keizerlijke hoofdstad van Vietnam: Hué. Vanuit Hanoi is Hué met het vliegtuig in een uur te bereiken. Wie liever geen binnenlandse vlucht neemt, kan vanuit Hanoi met een nachttrein of nachtbus in ongeveer 12 uur naar Hué reizen. Hoewel een deel van de stad tijdens het Tet-offensief in de Vietnamoorlog verwoest werd, zijn de meeste gebouwen gerestaureerd en staat de citadel van Hué op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De bekendste bezienswaardigheid is Tu Cam Thanh oftewel de Verboden Stad, die geïnspireerd is op de Verboden Stad in Peking. De Verboden Stad ligt aan de oever van de Parfumrivier, die zijn naam te danken heeft aan het stuifmeel en de bloesem die in het voorjaar op het water van de rivier drijven.

Vanuit Hué kan men een bezoek brengen aan het nationale park Phong Nha Ke Bang. Hier vindt men bossen, watervallen, ondergrondse rivieren en de grootste grot ter wereld: Hang Son Doong. Vanuit Hué (of vanuit Hanoi) reist men met de trein naar het dichtstbijzijnde station Dong Hoi en vanuit daar met de bus naar Phong Nha.

Niet ver van Hué verwijderd liggen Da Nang en Hoi An. Da Nang staat onder andere bekend vanwege zijn prachtige stranden. Veel reizigers kiezen er daarom voor hun rondreis enkele dagen te onderbreken om hier aan het strand tot rust te komen. Een bekende bezienswaardigheid in de buurt van Da Nang is de Golden Bridge, een indrukwekkende wandelbrug op zo’n 1.400 meter hoogte boven NAP, die in 2017 gebouwd en in 2018 voor het publiek geopend werd. Een andere favoriete stad in het midden van Vietnam is Hoi An. Deze sfeervolle voormalige havenstad heeft een autovrij centrum en kleurrijke straatjes met Vietnamese, Chinese, Japanse en Europese invloeden. Eens per maand (volgens de maankalender) wordt in de stad een lampionnenfestival gehouden en krijgt de stad een nog sprookjesachtiger karakter.

Zuid-Vietnam: Ho Chi Minhstad en prachtige stranden

De route eindigt in de grootste stad van Vietnam: Ho Chi Minhstad (voormalig Saigon). Vanuit Da Nang is de stad met de trein in zo’n 17 uur te bereiken. Ho Chi Minhstad is een hectische, moderne stad met westerse invloeden, wolkenkrabbers, vele uitgaansgelegenheden en skybars. Vanuit Ho Chi Minhstad kan men een boottocht maken over de Mekong Delta of een bezoek brengen aan de Cu Chi tunnels, een netwerk van tunnels dat tijdens de Vietnamoorlog de uitvalsbasis was van de Viet Cong.

Voor wie zijn rondreis liever in alle rust op het strand afsluit is Nha Trang de perfecte plek. Deze stad wordt ook wel dé strandbestemming van Vietnam genoemd, waardoor het een populaire toeristische bestemming is. Een rustigere kustplaats met prachtige zandduinen in de buurt van Ho Chi Minhstad is Mui Ne.

Visum Vietnam online aanvragen

Nederlanders en Belgen hebben voor een rondreis door Vietnam een visum nodig. Het visum kan eenvoudig worden aangevraagd met een online-aanvraagformulier. Aanvragen worden gemiddeld na een week goedgekeurd. Het visum wordt dan per e-mail verstuurd en hoeft alleen nog uitgeprint te worden. Voor het aanvragen van een e-visum Vietnam gelden wel enkele voorwaarden. Zo zijn er maar een beperkt aantal locaties in Vietnam waar men mag aankomen en waar men het land mag verlaten. Zowel de luchthaven van Hanoi als de luchthaven en de haven van Ho Chi Minhstad vallen hieronder. De bovenstaande rondreis kan dus zonder problemen met een e-visum gemaakt worden. Er zijn nog enkele andere luchthavens, havens en grenslocaties waar men met een e-visum in het land mag aankomen en waar men het land ook weer mag verlaten.

Houd er rekening mee dat het e-visum voor Vietnam een single-entry visum is. Dat betekent dat men met een visum maar één keer in het land mag aankomen. Reizigers die een rondreis door meerdere landen maken, tussentijds de grens overgaan naar China, Laos of Cambodja en daarna nogmaals naar Vietnam willen reizen hebben dus ook voor de tweede aankomst een visum nodig. Met een e-visum mag men maximaal 30 dagen in Vietnam blijven. Hierdoor heeft men genoeg tijd om de bovenstaande route van het noorden naar het zuiden van Vietnam of omgekeerd te volgen.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Vietnam is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Vietnam.