Nieuwsbericht | | 24-05-2022 | ±6 minuten leestijd

Door heel Vietnam kunt u kennismaken met de lekkerste en meest authentieke gerechten uit de Vietnamese keuken. In dit artikel komt u meer te weten over de straatmarktcultuur in Vietnam waar u al uw vijf zintuigen kunt prikkelen. Vraag vandaag nog een visum Vietnam aan om zelf deze bijzondere straatmarktcultuur te ontdekken.

Populariteit van straatmarkten in Vietnam

Een bezoek aan de straatmarkten in Zuidoost-Azië, en vooral in Vietnam, is een must-do tijdens uw reis. De straatmarkten vinden zowel overdag als 's nachts plaats. U vindt er daarnaast ook talloze eet- en drinkstalletjes langs de kant van de weg, die geen deel uitmaken van de straatmarkten. Sommige Vietnamezen verkopen zelfs voedsel of andere waren gewoon uit de achterkant van hun scooters of uit hun vrachtwagens. Een van de beste manieren om de straatmarkten in Vietnam te ervaren als een echte local, is door ze te verkennen met uw vijf zintuigen. Met een visum Vietnam kunt u tot maximaal 30 dagen in Vietnam verblijven. Zo heeft u voldoende tijd om de echte straatmarktcultuur van Vietnam te ervaren en uw zintuigen een plezier te doen.

Authentieke gerechten proeven in Vietnam

Er zijn in heel Vietnam ontelbare smakelijke en unieke gerechten en drankjes te proeven. Sommige van deze gerechten verschillen van noord tot zuid in naam en hoe ze worden bereid. Op de straatmarkten kunt u veel gerechten proeven. Niet elke straatmarkt heeft kraampjes met streetfood, dus zorg ervoor dat u dat vooraf goed uitzoekt als u ze niet wilt mislopen.

Streetfood is in de loop van de vorige eeuw populair geworden in Vietnam. Bij lekker eten horen authenticiteit, verhalen en recepten die van generatie op generatie worden doorgegeven. Door de turbulente geschiedenis van Vietnam heen, ziet u de invloed van andere culturen terug in de Vietnamese keuken. Wanneer u van noord tot zuid door Vietnam reist, zult u het verschil merken tussen de verschillende regio’s op het gebied van smaak, bereiding en het gebruik van ingrediënten. Hieronder staan enkele streetfood-gerechten die populair zijn in Vietnam.

  • Pho: Dit is een kruidige noedelsoep. Deze soep wordt gemaakt met rijstnoedels, kip of rundvlees, kruiden, gegaard in een zoute bouillon. Er bestaat ook vegetarische pho. Deze soep is typisch Vietnamees en is een veelgebruikt hoofdgerecht. U kunt deze soep in heel Vietnam vinden, hoewel hij in het noordelijke en zuidelijke deel met verschillende ingrediënten wordt bereid.
  • Ca phe trung: Dit is Vietnamese "eierkoffie". Hoewel de combinatie niet aantrekkelijk lijkt, wordt de koffie geserveerd met schuimend zacht eiwit bovenop Vietnamese espresso. Het is een specialiteit in Hanoi en is zowel warm als koud te bestellen. Het staat ook wel bekend als "vloeibare tiramisu". Men denkt dat Café Giang in Hanoi deze lekkernij heeft uitgevonden. Koffie maakt een belangrijk deel uit van de Vietnamese cultuur en daarom zijn er verspreid door Vietnam vele koffiehuizen te vinden waar u van deze delicatesse kunt genieten.
  • Bun Cha: Dit is een gemarineerd varkensvleesgerecht met rijstnoedels en kruiden. Het kan worden geserveerd met een bouillon met vis als bijgerecht. Dit gerecht wordt boven een houtskoolvuur bereid en is populair als lunchgerecht in de hoofdstad. Het wordt meestal geserveerd met nem cua be, ofwel gefrituurde krabloempiaʼs. In de omgeving van Hanoi kan men soortgelijke gerechten vinden.
  • Banh mi: Dit is een populair broodje uit Vietnam. Enkele ingrediënten van dit broodje zijn stokbrood, varkensvlees, kruiden, eieren en tomaten. Het is een van de populairste straatgerechten in Vietnam en als u het eenmaal geprobeerd hebt, zal de smaak u altijd bijblijven. U vindt Banh mi op straatmarkten, maar ook in restaurants.
  • Cao Lau: Dit is een vleesgerecht dat smaken uit verschillende culturen combineert, en naar verluidt zijn oorsprong heeft in Hoi An. Het wordt meestal gemaakt met varkensvlees, noedels, kruiden, groenten en bouillon en is meestal iets zoeter dan pho.
  • Xoi: Dit is gestoomde kleefrijst, wat een belangrijk basisgerecht is in de Vietnamese keuken. Kleefrijst kan met verschillende ingrediënten worden bereid, zoals met bonen, kip of pindaʼs.

Interessante bezienswaardigheden op straatmarkten

Geef uw ogen goed de kost en bewonder alle prachtige kleuren van de eetkraampjes, de souvenirkraampjes en de mensen op de straatmarkten. U zult versteld staan wat er hier allemaal te koop wordt aangeboden. Houdt er wel rekening mee dat het er ook druk kan zijn. Elke straatmarkt die u bezoekt, zal er iets anders uitzien, maar tonen door heel het land ook vele overeenkomsten. Als u ʼs avonds een straatmarkt bezoekt, worden de kraampjes verlicht door allerlei kleuren lampjes.

Kraampje op een straatmarkt in VietnamEen kraampje op een straatmartk in Vietnam waar vele koopwaren staan uitgestald.

Geurexplosies ervaren

U zult niet teleurgesteld worden door alle geuren die op en rond de straatmarkten te vinden zijn. Overal op de markten ruikt u de aromaʼs van verrukkelijk eten. Van de geur van gegrild voedsel en gekookte bouillon, tot de geuren van verse kruiden en bloemen.

Een wereld van smaken en texturen

Of u nu een avontuurlijk type bent of niet, op de straatmarkten is er genoeg te proeven, aan te raken en te ontdekken om uw zintuigen te prikkelen. Van de zachte schil van een appel tot de ruwe buitenkant van een kokosnoot, zowel uw tastzin als uw smaakpapillen zullen hier zeker aan hun trekken komen. Op de markten kunt u ook lokale schatten of snuisterijen bemachtigen. Houdt er rekening mee dat u niet te dure souvenirs koopt en dat u niet vergeet af te dingen.

Mengelmoes van geluiden

Van het afdingen en de scooters, tot het bereiden van voedsel en verkopers die hun kraampjes opzetten, er zijn ontelbare geluiden te horen op de straatmarkten. Op sommige markten is er zelfs live muziek om van te genieten. U zult ook mensen horen onderhandelen, met elkaar handel drijven en verkopen. Op de straatmarkten mengen de lokale bevolking en de toeristen zich onder elkaar. Mensen lachen, praten, zingen, genieten, u hoort het hier allemaal.

Plan uw reis nauwkeurig

Wanneer u uw reis naar Vietnam plant, zorg er dan voor dat u verschillende straatmarkten in uw agenda opneemt. Het is altijd een goed idee om markten in het noorden en het zuiden van het land te bezoeken. Dan kunt u de markten met elkaar vergelijken, en erachter komen welk onderdeel van alle markten uw favoriet was. U kunt ook hetzelfde gerecht in verschillende steden proberen, om te zien hoe het op verschillende plaatsen wordt gemaakt. Hoe u uw reis ook plant, uw zintuigen zullen niets te kort komen op deze straatmarkten.

Vraag vandaag nog uw visum voor Vietnam aan

Wanneer u uw reis plant naar Vietnam zult u zintuigen te kort komen voor wat er allemaal te horen, te zien te ruiken of te proeven is. Voordat u de diverse en rijke straatcultuur van Vietnam gaat ontdekken, zult u een visum Vietnam moeten aanvragen. Het voordeel van dit type visum is dat u deze makkelijk online kunt aanvragen en geen exacte aankomstdatum opgegeven hoeft te worden. Let er wel op dat uw gehele verblijf in Vietnam, inclusief het in- en uitreizen binnen de geldigheidstermijn van 30 dagen valt. Controleer daarom voor vertrek of u aan de voorwaarden van het visum voldoet.