Nieuwsbericht | | 02-09-2019 | ±4 minuten leestijd

Het wordt in de toekomst mogelijk eenvoudiger om een visum Rusland aan te vragen. Momenteel moeten Nederlandse en Belgische reizigers die naar Rusland willen reizen, hun paspoort opsturen en een visum laten inplakken, of moeten zij zelf naar het Russische consulaat reizen. Dit proces kost veel tijd en is een van de ingewikkeldere procedures bij het aanvragen van een visum.

Rusland werkt aan een oplossing om een visum in de toekomst sneller te kunnen bemachtigen. Met een decreet heeft president Vladimir Poetin opgedragen om per 2021 elektronische visums uit te geven. Dit betekent dat ook Rusland over een paar jaar een e-visum Rusland uit zal gaan geven.

Visum Rusland aanvragen blijkt lastig

Het blijkt voor toeristen nu lastig om een visum Rusland aan te vragen. Het proces is flink verouderd en bovendien erg tijdrovend. Veel toeristen klaagden over de procedures van de Russische immigratiedienst en daardoor leidt de visumprocedure tot een drempel om het land te bezoeken. Rusland experimenteerde al eerder met visumvrij reizen, voor buitenlandse fans van het Wereld Kampioenschap voetbal.

Het land mocht toen tien procent meer bezoekers verwelkomen. Poetin heeft inmiddels een decreet afgegeven aan de minister-president, het ministerie van Binnenlandse Zaken en de FSB (de Russische veiligheidsdienst) om per 1 januari 2021 een e-visa procedure mogelijk te maken.

E-visum Rusland vanaf 2021

Het wordt vanaf het begin van 2021 mogelijk eenvoudig een e-visum Rusland aan te vragen. Het gaat hier om een zogenaamd single entry visum Rusland, waarmee bezoekers tot maximaal 16 dagen in Rusland mogen verblijven. De voorwaarden voor het e-visum Rusland gaan gelden voor alle type visa, waarmee dus ook een zakenvisum. De bedoeling is dat het e-visum Rusland ertoe zal leiden dat Rusland weer meer bezoekers mag verwelkomen.

Toeristen vermijden Moskou en andere Russische steden nu vaak vanwege het omslachtige systeem van het aanvragen van een visum en bovendien de hoge kosten die ermee gemoeid gaan. Momenteel kost het aanvragen van een visum Rusland nog € 104,95 per persoon. Deze kosten zijn wel inclusief consulaire kosten, servicekosten en BTW. In de toekomst zal het eenvoudiger worden om een dergelijk visum aan te vragen middels een e-visum en zullen ook de kosten verlaagd worden. Mogelijk gaat een e-visum Rusland ongeveer 50 dollar kosten, zegt het ministerie van Communicatie en Pers in Rusland.

Landen die in aanmerking komen

Er zijn verschillende landen die in aanmerking komen voor een e-visum Rusland. In ieder geval is bekend dat China, Zuid-Korea, Japan en Nieuw-Zeeland in aanmerking komen voor de nieuwe procedure. Een opvallende toevoeging is ‘Europese landen’, waarmee het mogelijk zou kunnen zijn dat ook Nederlandse en Belgische reizigers vanaf 2021 digitaal een visum Rusland aan kunnen vragen.

Sinds 2017 is het al mogelijk voor inwoners van 18 landen om een gratis single entry visum Rusland aan te vragen. Het gaat dan alleen om landen in het Verre Oosten. Vanaf 1 juli 2019 is het mogelijk om de westerse kant van Kaliningrad te bezoeken aan de hand van een e-visum Rusland. Volgens de Russische overheid zullen te nieuwe maatregelen leiden tot een beter mogelijkheid om een visum aan te vragen.

Nu een visum Rusland aanvragen

Een visum Rusland aanvragen is nu nog een hele klus, maar wij hebben een methode ontwikkeld om de aanvraag gemakkelijker te laten verlopen. Zo kunnen Nederlandse en Belgische toeristen online een aanvraagformulier invullen. De aanvraag wordt met de hand gecontroleerd en waar nodig verbeterd. Het visum Rusland is een officiële vergunning van de Russische overheid om naar het land te mogen reizen. Er zijn verschillende soorten visa mogelijk.

Na aanvraag ontvangt de aanvrager een e-mail met daarin de benodigdheden. Het gaat dan onder meer om het aanleveren van het paspoort en een pasfoto. De aanvraag wordt daarna gecontroleerd door een visumspecialist. Als alle gegevens in orde zijn, wordt de aanvraag naar het Russische consulaat verzonden, waarna het in het paspoort wordt aangebracht. Wie liever niet zelf naar het Russische consulaat wil reizen, kan ook gebruikmaken van de ophaal- en verzendservice. Het paspoort wordt dan thuis opgehaald en weer afgeleverd.

Voorwaarden visum Rusland

Er zijn een aantal voorwaarden aan de aan te leveren documenten voor de aanvraag van het visum Rusland. De pasfoto moet in kleur worden aangeleverd, met een formaat van exact 34mm bij 45mm. Zorg ook voor een verklaring van de reisverzekering, waarin staat bevestigd dat men verzekerd is tijdens het reizen naar Rusland. Zakelijke reizigers moeten daarnaast ook een werkgeversverklaring indienen.

Wie ooit in Rusland heeft gewoond, dient zich eerst uit te schrijven van het Russische bevolkingsregister, alvorens men een visum aan kan vragen. Bovendien mag men maximaal één visum voor Rusland tegelijkertijd in het paspoort hebben.

Met spoed een visum Rusland aanvragen

Vraag in verband met de procedure een visum Rusland altijd op tijd aan. We raden aan dit tenminste een aantal weken van tevoren te doen. Het is ook mogelijk een spoedaanvraag in te dienen. Daarvoor geldt een toeslag, afhankelijk van het visumtype en de levertijd. Er kunnen extra kosten in rekening worden gebracht voor het ophalen en retour zenden van het paspoort. Dit is mogelijk vanaf 2021 niet meer nodig, wanneer een visum Rusland digitaal wordt uitgereikt.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Rusland is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Rusland.