Nieuwsbericht | | 19-11-2018 | ±3 minuten leestijd

Wie binnenkort naar Rusland wil reizen, heeft daarvoor een visum Rusland nodig. Het is belangrijk de juiste gegevens uit het paspoort over te nemen bij de aanvraag van het visum. Ook dit jaar zijn er weer verhalen van reizigers die niet mee mochten op hun vlucht, omdat ze een fout hadden gemaakt met hun visum.

Zo was er een stel dat niet mee mocht met het vliegtuig naar Rusland, omdat de papieren niet in orde waren. De reizigers hadden de het cijfer nul aangezien voor de letter O. Daardoor liep de vakantie voortijdig tegen zijn einde.

Gegevens correct overnemen

Bij het aanvragen van het visum Rusland is het erg belangrijk om de gegevens uit het paspoort correct over te nemen. Daarom wordt het cijfer 0 altijd bij de aanvraag van visa gebruikt. De letter O komt bij de visumaanvraag nooit voor. Daarnaast hadden de reizigers in dit voorbeeld een 8 in plaats van een 5 ingevuld bij het paspoortnummer. Dergelijke kleine fouten kunnen behoorlijke gevolgen hebben.

Het incorrect overnemen van het paspoortnummer is een fout die veel toeristen ieder jaar weer opnieuw maken.

Veel gemaakte fouten visum Rusland

Niet alleen het overnemen van de informatie is een veel gemaakte fout, maar het komt ook regelmatig voor dat reizigers niet op de hoogte zijn van het feit dat ze aan visum nodig hebben om naar Rusland te mogen reizen. Anderen waren er wel van op de hoogte, maar waren vergeten het visum op tijd aan te vragen. In dat geval is het vaak nodig om een visum met spoed online aan te vragen. Een spoedaanvraag betekent overigens geen garantie dat het visum op tijd wordt afgegeven.

Wanneer men vergeet een visum aan te vragen voor bestemmingen waar wel een visum voor benodigd is, gaat de vliegreis niet door. Luchtvaartmaatschappijen behouden zich namelijk het recht om reizigers te weigeren die het visum niet op orde hebben.

Identiteitskaart of paspoort voor visum Rusland?

Het is belangrijk van tevoren uit te zoeken of men kan reizen met enkel een identiteitsbewijs, of daarvoor een paspoort nodig heeft. Binnen de Europese Unie geldt dat het toegestaan is om naar de meeste bestemmingen te vliegen met een identiteitskaart. Andere bestemmingen vereisen vaak een paspoort. Het identiteitsbewijs is dan niet geldig. Bovendien is het een misverstand dan een rijbewijs als geldig legitimatiemiddel gebruikt kan worden.

Reizigers moeten daarnaast ook van tevoren al controleren of zij een visum nodig hebben. Voor bijna alle landen in Azië en Afrika geldt dat het aanvragen van een visum niet nodig is, met uitzondering van een paar landen. Voor Rusland geldt dat de reiziger altijd een visum nodig heeft. Het is voor Rusland mogelijk een elektronisch visum aan te vragen. Deze hoeft dan enkel als bewijs geprint te worden. Meestal staat er al in de systemen van de overheid dat er toestemming is om het land in te reizen.

Online visum Rusland aanvragen

Het zogenaamde elektronische visum aanvragen is een stuk eenvoudiger dan het aanvragen van een fysiek visum. Het elektronische visum kan gemakkelijk online (uitleg aanvraagformulier e-visum Rusland) worden aangevraagd en is een stuk voordeliger. Een elektronisch visum Rusland aanvragen kost € 104,95 per persoon. Dit kan eenvoudig online. Men kan er ook voor kiezen een fysiek paspoort aan te vragen. Daarvoor dient men naar de ambassade of het consulaat van Rusland in Den Haag of Brussel te gaan.

Er is voor een fysiek paspoort vaak veel documentatie nodig en men moet een aantal formulieren invoeren. Als het visum klaar is, kan men deze bij de ambassade ophalen. Het verwerken van alle informatie kan weken duren. Daarom is het handiger een online visum Rusland aan te vragen. De kosten daarvan bedragen € 104,95 per persoon. Het aanvragen van het visum Rusland kan 24 uur per dag, zeven dagen in de week.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Rusland is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Rusland.