Nieuwsbericht | | 10-12-2018 | ±5 minuten leestijd

Nederlandse en Belgische reizigers doen er goed aan om zich goed in te lezen alvorens zij naar Rusland vertrekken. Het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse zaken kan daarbij helpen. In Rusland heerst er veel onenigheid over de regering van president Poetin. Daardoor komsten opstanden, demonstraties en protesten veelvuldig voor.

Bovendien is er een verhoogde kans op aanslagen in Rusland. We zetten de belangrijkste weetjes en adviezen op een rijtje. Het is belangrijk deze voor vertrek goed door te lezen.

Visum Rusland; dit is belangrijk

Alle Nederlandse en Belgische toeristen die Rusland willen bezoeken, hebben daarvoor een visum nodig. De visumplicht geldt voor alle Nederlandse en Belgische reizigers. Dat geldt ook voor kinderen. Het is dus niet mogelijk de kinderen bij te schrijven op het paspoort of visum van de ouders. Zonder visum Rusland is het niet mogelijk het land in te reizen. Verderop in dit artikel leggen we uit hoe de reiziger het beste een visum Rusland aan kan vragen.

Aanslagen Rusland

De afgelopen jaren is Rusland opgeschrikt door terroristische aanslagen. Deze aanslagen vonden in de hoofdstad Moskou en Sint-Petersburg plaats. De aanslagen vonden onder meer plaats op het vliegveld en de metro.

Volgens het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken blijft de kans op nieuwe aanslagen aanwezig. Er zijn aanwijzingen dat de aanslagen voornamelijk in het zuiden van Rusland in de grote steden plaats zal vinden. Bovendien is het afgeraden om naar Tsjetsjenië te reizen. De situatie in dit gebied, alsmede in de gebieden rondom Noord-Kaukasus is zorgelijk. Het oplaaiende geweld in deze gebieden heeft directe gevolgen voor veiligheid in Rusland, met name in de hoofdstad Moskou en de tweede grote stad van het land, Sint-Petersburg.

Algemene veiligheid

Het is belangrijk na aanvraag van een visum Rusland de algemene veiligheid in het land niet te verliezen. In Rusland komen door onvrede over de huidige regering veel politieke demonstraties en bijeenkomsten voor. Deze bijeenkomsten worden georganiseerd door de oppositiepartij in Rusland. De oppositieleider is daarvoor meerdere keren veroordeeld. In sommige gevallen kunnen de demonstraties uit de hand lopen, waardoor ze gewelddadig van aard worden.

VisumBuitenland.nl raadt aan daarom demonstraties en bijeenkomsten te vermijden. Wie wel in een demonstratie terechtkomt, dient deze plek onmiddellijk te verlaten. Bel in noodsituaties altijd het alarmnummer 112. Er is ook een Nederlandse ambassade in Moskou gevestigd. Belangrijk om te weten: de politie heeft het recht om alle voorbijgangers waar dan ook in het land staande te houden of zelfs mee te nemen naar het politiebureau.

Onveilige gebieden

Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken raadt aan niet naar gebieden in Tsjetsjenië, gebieden van de Noord-Kaukasus, Karbadino-Balkarië, de Elbrus-regio of het zuidelijke en oostelijke grensgebied met Stavropolski Kraj te reizen. Deze gebieden kennen een verhoogd risico op terroristische aanslagen.

Vermijd een bezoek aan Abchazië. Dat deel is een afgescheiden gebied van Georgië. Bezoek aan deze regio kan door Georgië opgevat worden als illegale binnenkomst, waardoor men vastgehouden kunnen worden.

Criminaliteit in Rusland

Criminaliteit komst in Rusland vaak voor. Met name in de hoofdstad Moskou en rondom Sint-Petersburg vindt veel diefstal plaats. Het gaat hier meestal om zakkenrollers en tasjesdieven. In Sint-Petersburg is er sprake van een toename van gewelddadige straatovervallen. Daarbij komt bedreiging met wapens voor. Daarom raden we aan niet alleen de straat op te gaan. Mijd het uitgaansleven, omdat er vaak drugs in een drankje wordt gedaan. De reiziger wordt dan gedrogeerd en beroofd.

Racisme

De afgelopen jaren is het racisme in Rusland toegenomen. Met name reizigers die niet blank zijn doen er goed aan voorzichtig te zijn. Vermijd daarom demonstraties; de politie kan hard optreden.

Kentekenplaten

In Moskou worden vaak buitenlandse kentekenplaten gestolen. Deze zijn terug te kopen van de criminelen. De politie van Moskou onderneemt bijna geen actie.

Gebruiken in Rusland

Houd rekening met gebruiken in Rusland. De Russische overheid heeft het recht om bel- en internetgedrag via de Russische communicatienetwerken te monitoren. De overheid mag deze analyseren en bewaren. Het is belangrijk hier rekening mee te houden wanneer men in Rusland digitaal communiceert. Negatieve uitingen jegens de Russische overheid kunnen strafbaar zijn.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit wordt niet geaccepteerd in Rusland. Er is een wet die propaganda van niet-traditionele seksualiteit onder minderjarigen verbiedt. De wet overtreden kan op zware straffen duiden. Dit kan een boete of celstraf zijn, of deporatie uit het land. Deze regels gelden ook voor buitenlandse reizigers.

Visum Rusland aanvragen

Voor vertrek naar Rusland dienen Nederlandse en Belgische reizigers die een toeristisch of zakelijk reisdoel hebben, een visum Rusland aan te vragen. De kosten daarvan bedragen € 104,95 per persoon, inclusief consulaire kosten.

Om het visum Rusland in het paspoort te kunnen plakken, moet men het paspoort worden opgestuurd. Er zijn verschillende varianten van het Russische visum beschikbaar . Men hoeft daarvoor ook niet meer naar het Russische consulaat. Wel moeten er diverse documenten worden aangeleverd, waaronder het paspoort, dat kan echter eenvoudig per koerier of aangetekende post. Zakelijke reizigers moeten een uitnodigingsbrief aanleveren. Toeristische reizigers kunnen aan uitnodigingsbrief van het reisbureau of overnachtingsplaats aanvragen. Wie geen contacten in Rusland heeft, kan de uitnodiging uitbesteden aan een visumspecialist van VisumBuitenland.nl.

Het duurt ongeveer 4 tot 10 werkdagen om het visum Rusland goed te keuren. Het visum Rusland is enkel aan te vragen bij een zakelijk of toeristisch reisdoel. Het visum varieert van eenmalig, tweemalig tot onbeperkte aankomst in Rusland. De geldigheidsduur van een visum Rusland kan 30, 90 dagen, 6 maanden of 12 maanden zijn.

Spoedaanvraag visum Rusland

Wie binnenkort al naar Rusland vertrekt, doet er goed aan een spoedaanvraag in te dienen. Daarvoor geldt wel een toeslag, afhankelijk van het visumtype en de gewenste levertijd. Daarom is er geen algemene uitspraak over de duur van de levertijd van een spoedaanvraag te doen. VisumBuitenland.nl raadt aan het visum Rusland daarom op tijd aan te vragen.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Rusland is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Rusland.