Nieuwsbericht | | 29-04-2019 | ±4 minuten leestijd

De Russische Duma (het Parlement) is met een nieuw voorstel gekomen waarin geopteerd wordt buitenlande bezoekers twee weken in Rusland te laten verblijven, zonder dat daar een visum Rusland voor noodzakelijk is.

Nederlandse en Belgische reizigers moeten momenteel voldoen aan de Russische visumplicht. Ze moeten beschikken over een eigen paspoort en visum Rusland. In de toekomst zal dit waarschijnlijk zo blijven, want Rusland geeft aan dat het voorstel alleen voor ‘vriendelijke landen’ geldt. Nederland en Rusland hebben een slechte verstandhouding in verband met de ramp van vlucht MH17 in Oekraïne.

Vriendelijke landen mogen visumvrij reizen naar Rusland

Uit het voorstel van de Russische Duma blijkt dat men meer toeristen naar Rusland wil trekken. De bedoeling is dat toeristen uit verschillende landen meer over Rusland te weten komen. Op die manier moet het land minder te maken krijgen met ‘anti Russische sancties’.

Om te voorkomen dat er reizigers naar Rusland reizen die uit een ‘Rusland-onvriendelijk land’ komen, stelt het parlement wel een aantal voorwaarden aan het wetsontwerp. Zo gaat het visumvrij reizen naar Rusland niet voor alle landen gelden. De bedoeling is dat toeristen straks maximaal twee weken zonder visum in Rusland mogen verblijven. Maar dat gaat alleen gelden voor landen die ‘Ruslandgezind’ zijn. Het Russische parlement spreekt als eis uit dat men ‘vriendelijk jegens Rusland moet zijn’.

Welke landen er precies als ‘vriendelijk’ worden aangemerkt, is nog de vraag. Binnen een aantal weken zal de Russische overheid bekendmaken welke landen in aanmerking komen voor het visumvrij reizen naar Rusland. Volgens bronnen zou Rusland onder meer Oostenrijk, Duitsland en Italië aan de lijst willen toevoegen. De landen ondersteunen het Russian Nord Stream 2-project en zijn op die manier ‘vriendelijk voor Rusland’.

Nederland zal mogelijk niet worden toegevoegd aan de lijst, vanwege de wankele relatie die Nederland met Rusland heeft. Nederland heeft meerdere malen tot ergernis van de Russische overheid aangedrongen op onderzoek naar de ramp met de vlucht MH17. Nederland heeft altijd beweerd dat Rusland iets met de ramp te maken zou hebben. Rusland heeft die aantijgingen altijd ontkend. Vanwege de delicate situatie zal Nederland waarschijnlijk niet aan de lijst worden toegevoegd.

Of Belgische reizigers binnenkort visumvrij naar Rusland mogen reizen, is nog niet zeker. Daarover volgt later meer duidelijkheid. Tot die tijd moeten Nederlandse en Belgische reizigers voldoen aan de Russische visumplicht en dus een visum Rusland aanvragen.

Over het visum Rusland

Voor zowel zakelijke als toeristische doeleinden is een visum Rusland verplicht. Een visum visum Rusland aanvragen kost € 104,95 per persoon en kan online worden aangevraagd. Dit is inclusief consulaire kosten.

Een visum Rusland is een toestemming van het Russische consulaat om naar Rusland te mogen reizen. Er zijn verschillende varianten visum Rusland. Het is mogelijk het visum Rusland aan te vragen zonder een bezoek aan het Russische consulaat. Via onze website hoeven toeristische reizigers geen uitnodigingsbrief te overleggen. Normaal gesproken moeten Nederlandse en Belgische toeristen een uitnodigingsbrief aanleveren van hun reisbureau. Wie geen contacten in Rusland heeft, kan de uitnodigingsbrief via VisumBuitenland.nl laten uitbesteden.

Visum Rusland aanvragen

Een visum Rusland aanvragen kan 24 uur per dag, zeven dagen per week via onze website. Het visum Rusland aanvragen wordt vaak ervaren als ingewikkeld. Via het aanvraagformulier wordt de reiziger stap voor stap door de aanvraag begeleid. De kosten van het visum zijn niet afhankelijk van reisdoelen, geldigheidsduur of inreizen. Het visum Rusland kost altijd € 104,95 per persoon. Bij een spoedaanvraag wordt een toeslag berekend.

Voorwaarden visum Rusland

Voor het visum Rusland aanvragen gelden een aantal voorwaarden aan het visum. Zo dient men een aantal documenten in te leveren, zoals: een paspoort, een verklaring van de reisverzekering en een werkgeversverklaring. Wie ooit in Rusland heeft gewoon, moet zich eerst volledig uit het Russische bevolkingsregister uit laten schrijven. Anders is het niet mogelijk een visum aan te vragen.

Men mag maximaal één visum voor Rusland tegelijkertijd in het paspoort hebben. Wie al een visum heeft en al een nieuw visum aan wil vragen, kan zijn huidige visum Rusland daarom laten vervallen.

Visum Rusland met spoed aanvragen

Normaal gesproken geldt er bij een normale aanvraag visum Rusland een levertijd van tien werkdagen. Wie met spoed een visum nodig heeft, kan gebruikmaken van de spoedprocedure. Het visum wordt dan meestal binnen zeven werkdagen (voor toeristische doeleinden) en vier werkdagen (voor zakelijke doeleinden) retour gestuurd. Daarvoor wordt wel een kleine toeslag berekend. Een visum Rusland is doorgaans 30 dagen tot maximaal een jaar geldig.

Wij raden in verband met de levertijd aan om op tijd een visum Rusland aan te vragen.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Rusland is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Rusland.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Rusland. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (65 EUR per visum). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 65 EUR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 39,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Rusland is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.