Of u nu op zoek bent naar een bestemming waar u even bij kunt komen na een aantal drukke weken, of waar u indrukwekkende natuur kunt ontdekken die ons land niet rijk is, een vakantie naar Tanzania biedt het allemaal. Zorg dat u niet voor verrassingen komt te staan door deze pagina met handige tips en weetjes over het land nauwkeurig door te nemen en tijdig uw visum Tanzania aan te vragen.


Feiten en cijfers

Hoofdstad Dodoma
Taal Swahili is de officiële landstaal
Oppervlakte 945.000 km²
Inwoners 56,3 miljoen
Religie Christendom (60%), islam (35%), traditionele natuurgodsdiensten (5%)
Valuta Tanzaniaanse shilling
Tijdsverschil Tijdzone UTC +3 (zomertijd: 1 uur later dan in Nederland, wintertijd: 2 uur later dan in Nederland)
Vliegtijd 10,5 uur vanaf Amsterdam naar Dar es Salaam
Stekkers Reisstekker nodig voor stopcontacten van type D en G
Kraanwater Niet veilig om te drinken
Visum Een visum is verplicht

Kaart

Tanzania ligt in het Oosten van Afrika en deelt de landsgrenzen met Kenia, Mozambique, Malawi, Zambia, Congo, Burundi, Rwanda en Uganda. Het land wordt omringd door grote wateren. Behalve de Indische Oceaan, bevinden zich aan de buitenzijdes van het land namelijk ook het Victoriameer, het Malawimeer en het Tanganyikameer. De bekendste en grootste stad is Dar es Salaam, hoewel dat niet de hoofdstad is. Als hoofdstad is het centraler gelegen Dodoma gekozen. Veruit het grootste deel van de bevolking woont in de steden aan de kust of op de eilanden Zanzibar of Pemba. Het eiland Zanzibar trekt veel toeristen aan die naar het land komen om te ontspannen. De grote nationale parken, waaronder het Serengeti, liggen in het noorden van het land.


Geschiedenis

De naam ‘Tanzania’ komt voort uit een samentrekking van Tanganyika en Zanzibar als gevolg van de vereniging van deze landen in 1964. Hiervoor waren dit afzonderlijke landen, die beide pas kort ervoor hun onafhankelijkheid hadden verkregen. Wegens economische redenen hadden de supermachten grote belangstelling voor deze landen.

Tanganyika
Samen met het huidige Burundi en Rwanda vormde het vroegere Tanganyika tot de Eerste Wereldoorlog een kolonie van Duitsland onder de naam Duits-Oost-Afrika. De oppervlakte van het totale Duitse gebied was met bijna 995.000 km² circa drie keer zo groot als Duitsland nu is. Door het Verdrag van Versailles verloor Duitsland zijn koloniën, waaronder Duits-Oost-Afrika. Het gebied werd in delen opgesplitst en Tanganyika viel vanaf dat moment onder Brits gezag.

Zanzibar
Onder het bewind van Portugal verloor Zanzibar in 1503 al snel de goede handelspositie die het daarvoor had. Vanaf 1698 hoorde Zanzibar bij Oman en in de negentiende eeuw viel het gebied in handen van Engeland. In 1963 werd Zanzibar onafhankelijk.

Interessant feit 1 Tanzania

Engels-Zanzibarese oorlog
Toen Zanzibar nog aan Engeland toebehoorde vond tussen Zanzibar en het Verenigd Koninkrijk in het jaar 1896 de kortste oorlog ooit plaats. Zanzibar gaf zich naar verluidt binnen 38 tot 45 minuten gewonnen, met de benoeming van een nieuwe sultan (Sultan Hamoud bin Mohammed) als resultaat. Onder leiding van deze sultan kwam er een eind aan de slavenhandel.


Beste reistijd Tanzania

De warme temperaturen zijn kenmerkend voor Tanzania, omdat het dicht bij de evenaar ligt. Het is dan ook altijd een goed moment om naar Tanzania te gaan! Overdag is het er gemiddeld tussen de 25 en 30 graden en ‘s nachts kent het land aangename temperaturen die een goede nachtrust mogelijk maken. In de maanden mei tot en met oktober valt de minste neerslag.

Eiland ZanzibarEiland Zanzibar

Maand Gemiddelde max. temperatuur in °CGem. max. temp in °CGemiddelde min. temperatuur in °CGem. min. temp in °CGemiddeld aantal dagen regenGem. aantal dagen regen
Januari 28 17 17
Februari 28 17 14
Maart 28 17 17
April 27 17 17
Mei 26 16 8
Juni 25 13 2
Juli 25 13 2
Augustus 26 13 2
September 28 14 1
Oktober 29 16 4
November 30 17 10
December 29 17 18

Natuur

Voor de uniekste landschappen, de prachtigste natuurgebieden en de meest afwisselende fauna bent u in Tanzania aan het juiste adres. Het land bezit maar liefst 14 nationale parken en 30 reservaten. De meeste parken zijn gevestigd in het noorden van het land en vormen samen een paradijs voor natuurliefhebbers. In het Serengeti Nationaal Park en bij de Ngorongoro Krater zijn tijdens uw safari alle leden van de Big Five te bewonderen en dat terwijl het uitgedunde populaties betreft die in heel Afrika slechts op vijf plekken gespot kunnen worden.

Safari TanzaniaSafari Tanzania

Buiten de vele wildparken staat het land ook bekend om de Kilimanjaro – een bergmassief dat uit drie stratovulkanen bestaat – en het grootste meer van Afrika, het Victoriameer. Niet verwonderlijk dus dat het een goedlopende toeristische bestemming is op het continent.


Taal

Het Swahili – in Tanzania ‘Kiswahili’ genoemd – is een bijzondere taal. Hoewel het de officiële landstaal van Tanzania en Kenia is en door ca. 50 miljoen mensen in vijf landen in Oost-Afrika gesproken wordt, is het de moedertaal van slechts vijf tot tien miljoen mensen. De moedertaal van de overige 45 miljoen mensen is een andere Bantoetaal. De taal diende lange tijd als lingua franca – een taal die communicatie mogelijk maakt tussen mensen die verschillende moedertalen beheersen. In het Swahili wordt iedere letter uitgesproken, inclusief medeklinkers of letters die dubbel voorkomen. Het Swahili maakt in het middelbaar en hoger onderwijs, in het parlement en bij officiële gelegenheden in steeds grotere mate plaats voor de Engelse taal. Het Engels is daarmee de tweede officiële voertaal in Tanzania. Hoewel de Tanzanianen Engelse woorden anders uitspreken, beheerst het grootste deel van de bevolking de taal.


Bevolking

De Bantoevolken, die 95% vormen van de Afrikaanse bevolking, tellen meer dan 130 volkeren die elkaar met respect behandelen. De grootste etnische groep zijn de Sukuma (12%), gevolgd door de Nyamwezi (9%), de Hehe/Bena (8%), de Haya (7%), de Swahili (6%), de Chagga (6%) en de Makonde. Kenmerkend voor de inwoners is het respect voor ouderen, de traditionele verdeling tussen man en vrouw en de nauwe band met familie. Het volk heeft beleefdheid hoog in het vaandel staan. Houd er rekening mee dat er van u verwacht wordt hen te begroeten en dat het dragen van bedekkende kleding wordt gewaardeerd. Dit komt onder andere doordat 35% van de bevolking moslim is. Het grootste deel van de moslims woont op Zanzibar. Maar liefst 95% van de inwoners daar is aanhanger van de islam. Hierdoor worden naast de traditionele feestdagen ook de religieuze feestdagen van zowel het christendom als de islam uitgebreid gevierd.


Geld en valuta

In Tanzania wordt betaald met de Tanzaniaanse shilling. Op 26 februari van het jaar 2021 stond één euro gelijk aan 2.810,46 Tanzaniaanse shilling. Biljetten zijn verkrijgbaar met waardes van 500, 1.000, 2.000, 5.000 en 10.000 TZS. Al deze biljetten worden probleemloos overal geaccepteerd. Het wisselgeld zorgt daarentegen wel eens voor complicaties, dus zorg dat u ook biljetten met lagere waarden op zak heeft.

Creditcards worden lang niet overal geaccepteerd en het gebruik van bankpassen buiten Europa is wegens veiligheidsoverwegingen uitgeschakeld. Zorg er dus voor vertrek voor dat met uw bankpas ook buiten Europa betaald kan worden.


Visum

Reizen naar Tanzania is alleen toegestaan met een geldig visum. Sinds 2018 is het mogelijk een e-visum aan te vragen. Dit is een elektronisch document in pdf-formaat. Doordat het e-visum Tanzania eenvoudig, snel en goedkoop online aangevraagd kan worden, is dit het meest populaire visumtype voor Tanzania. Controleer voor het aanvragen of u voldoet aan alle visumvoorwaarden. Heeft u nog vragen over het visum, lees dan hier de veelgestelde vragen over het visum.

Nu een visum Tanzania aanvragen

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Tanzania. VisumBuitenland.nl is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (50 USD per visum, via eservices.immigration.go.tz). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 50 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 39,62 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Tanzania is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.