Of u nu op zoek bent naar een bestemming waar u even bij kunt komen na een aantal drukke weken, of waar u indrukwekkende natuur kunt ontdekken die ons land niet rijk is, een vakantie naar Tanzania biedt het allemaal. Zorg dat u niet voor verrassingen komt te staan door deze pagina met handige tips en weetjes over het land nauwkeurig door te nemen en tijdig uw visum Tanzania aan te vragen.


Feiten en cijfers

HoofdstadDodoma
TaalSwahili is de officiële landstaal
Oppervlakte945.000 km²
Inwoners56,3 miljoen
Religie Christendom (60%), islam (35%), traditionele natuurgodsdiensten (5%)
ValutaTanzaniaanse shilling
TijdsverschilTijdzone UTC +3 (zomertijd: 1 uur later dan in Nederland, wintertijd: 2 uur later dan in Nederland)
Vliegtijd10,5 uur vanaf Amsterdam naar Dar es Salaam
StekkersReisstekker nodig voor stopcontacten van type D en G
KraanwaterNiet veilig om te drinken
VisumEen visum is verplicht

Kaart

Tanzania ligt in het Oosten van Afrika en deelt de landsgrenzen met Kenia, Mozambique, Malawi, Zambia, Congo, Burundi, Rwanda en Uganda. Het land wordt omringd door grote wateren. Behalve de Indische Oceaan, bevinden zich aan de buitenzijdes van het land namelijk ook het Victoriameer, het Malawimeer en het Tanganyikameer. De bekendste en grootste stad is Dar es Salaam, hoewel dat niet de hoofdstad is. Als hoofdstad is het centraler gelegen Dodoma gekozen. Veruit het grootste deel van de bevolking woont in de steden aan de kust of op de eilanden Zanzibar of Pemba. Het eiland Zanzibar trekt veel toeristen aan die naar het land komen om te ontspannen. De grote nationale parken, waaronder het Serengeti, liggen in het noorden van het land.


Geschiedenis

De naam ‘Tanzania’ komt voort uit een samentrekking van Tanganyika en Zanzibar als gevolg van de vereniging van deze landen in 1964. Hiervoor waren dit afzonderlijke landen, die beide pas kort ervoor hun onafhankelijkheid hadden verkregen. Wegens economische redenen hadden de supermachten grote belangstelling voor deze landen.

Tanganyika
Samen met het huidige Burundi en Rwanda vormde het vroegere Tanganyika tot de Eerste Wereldoorlog een kolonie van Duitsland onder de naam Duits-Oost-Afrika. De oppervlakte van het totale Duitse gebied was met bijna 995.000 km² circa drie keer zo groot als Duitsland nu is. Door het Verdrag van Versailles verloor Duitsland zijn koloniën, waaronder Duits-Oost-Afrika. Het gebied werd in delen opgesplitst en Tanganyika viel vanaf dat moment onder Brits gezag.

Zanzibar
Onder het bewind van Portugal verloor Zanzibar in 1503 al snel de goede handelspositie die het daarvoor had. Vanaf 1698 hoorde Zanzibar bij Oman en in de negentiende eeuw viel het gebied in handen van Engeland. In 1963 werd Zanzibar onafhankelijk.

Interessant feit 1 Tanzania

Engels-Zanzibarese oorlog
Toen Zanzibar nog aan Engeland toebehoorde vond tussen Zanzibar en het Verenigd Koninkrijk in het jaar 1896 de kortste oorlog ooit plaats. Zanzibar gaf zich naar verluidt binnen 38 tot 45 minuten gewonnen, met de benoeming van een nieuwe sultan (Sultan Hamoud bin Mohammed) als resultaat. Onder leiding van deze sultan kwam er een eind aan de slavenhandel.


Beste reistijd Tanzania

De warme temperaturen zijn kenmerkend voor Tanzania, omdat het dicht bij de evenaar ligt. Het is dan ook altijd een goed moment om naar Tanzania te gaan! Overdag is het er gemiddeld tussen de 25 en 30 graden en ‘s nachts kent het land aangename temperaturen die een goede nachtrust mogelijk maken. In de maanden mei tot en met oktober valt de minste neerslag.

Eiland ZanzibarEiland Zanzibar

Maand
Gemiddelde max. temperatuur in °C
Gem. max. temp in °C
Gemiddelde min. temperatuur in °C
Gem. min. temp in °C
Gemiddeld aantal dagen regen
Gem. aantal dagen regen
Januari281717
Februari281714
Maart281717
April271717
Mei26168
Juni25132
Juli25132
Augustus26132
September28141
Oktober29164
November301710
December291718

Natuur

Voor de uniekste landschappen, de prachtigste natuurgebieden en de meest afwisselende fauna bent u in Tanzania aan het juiste adres. Het land bezit maar liefst 14 nationale parken en 30 reservaten. De meeste parken zijn gevestigd in het noorden van het land en vormen samen een paradijs voor natuurliefhebbers. In het Serengeti Nationaal Park en bij de Ngorongoro Krater zijn tijdens uw safari alle leden van de Big Five te bewonderen en dat terwijl het uitgedunde populaties betreft die in heel Afrika slechts op vijf plekken gespot kunnen worden.

Safari TanzaniaSafari Tanzania

Buiten de vele wildparken staat het land ook bekend om de Kilimanjaro – een bergmassief dat uit drie stratovulkanen bestaat – en het grootste meer van Afrika, het Victoriameer. Niet verwonderlijk dus dat het een goedlopende toeristische bestemming is op het continent.


Taal

Het Swahili – in Tanzania ‘Kiswahili’ genoemd – is een bijzondere taal. Hoewel het de officiële landstaal van Tanzania en Kenia is en door ca. 50 miljoen mensen in vijf landen in Oost-Afrika gesproken wordt, is het de moedertaal van slechts vijf tot tien miljoen mensen. De moedertaal van de overige 45 miljoen mensen is een andere Bantoetaal. De taal diende lange tijd als lingua franca – een taal die communicatie mogelijk maakt tussen mensen die verschillende moedertalen beheersen. In het Swahili wordt iedere letter uitgesproken, inclusief medeklinkers of letters die dubbel voorkomen. Het Swahili maakt in het middelbaar en hoger onderwijs, in het parlement en bij officiële gelegenheden in steeds grotere mate plaats voor de Engelse taal. Het Engels is daarmee de tweede officiële voertaal in Tanzania. Hoewel de Tanzanianen Engelse woorden anders uitspreken, beheerst het grootste deel van de bevolking de taal.


Bevolking

De Afrikanen vormen de grootste bevolkingsgroep in Tanzania. Zij maken namelijk zo’n 99% van de bevolking uit. De Bantoevolken, die 95% vormen van de Afrikaanse bevolking, tellen meer dan 130 volkeren die elkaar met respect behandelen. De grootste etnische groep zijn de Sukuma (12%), gevolgd door de Nyamwezi (9%), de Hehe/Bena (8%), de Haya (7%), de Swahili (6%), de Chagga (6%) en de Makonde. Kenmerkend voor de inwoners is het respect voor ouderen, de traditionele verdeling tussen man en vrouw en de nauwe band met familie. Het volk heeft beleefdheid hoog in het vaandel staan. Houd er rekening mee dat er van u verwacht wordt hen te begroeten en dat het dragen van bedekkende kleding wordt gewaardeerd. Dit komt onder andere doordat 35% van de bevolking moslim is. Het grootste deel van de moslims woont op Zanzibar. Maar liefst 95% van de inwoners daar is aanhanger van de islam. Hierdoor worden naast de traditionele feestdagen ook de religieuze feestdagen van zowel het christendom als de islam uitgebreid gevierd.


Geld en valuta

In Tanzania wordt betaald met de Tanzaniaanse shilling. Op 26 februari van het jaar 2021 stond € 1,00 gelijk aan 2.810,46 Tanzaniaanse shilling. Biljetten zijn verkrijgbaar met waardes van 500, 1.000, 2.000, 5.000 en 10.000 TZS. Al deze biljetten worden probleemloos overal geaccepteerd. Het wisselgeld zorgt daarentegen wel eens voor complicaties, dus zorg dat u ook biljetten met lagere waarden op zak heeft.

Creditcards worden lang niet overal geaccepteerd en het gebruik van bankpassen buiten Europa is wegens veiligheidsoverwegingen uitgeschakeld. Zorg er dus voor vertrek voor dat met uw bankpas ook buiten Europa betaald kan worden.


Visum

Reizen naar Tanzania is alleen toegestaan met een geldig visum. Sinds 2018 is het mogelijk een e-visum aan te vragen. Dit is een elektronisch document in pdf-formaat. Doordat het e-visum Tanzania eenvoudig, snel en goedkoop online aangevraagd kan worden, is dit het meest populaire visumtype voor Tanzania. Controleer voor het aanvragen of u voldoet aan alle visumvoorwaarden. Heeft u nog vragen over het visum, lees dan hier de veelgestelde vragen over het visum.

Nu een visum Tanzania aanvragen