Nieuwsbericht | | 19-11-2018 | ±3 minuten leestijd

De Thaise overheid heeft besloten vanaf eind juli de stempels op het visum Thailand te vervangen met nieuwe stickers. In Tak en Sa Kaeo doken onlangs visa op waarbij de stempels waren nagemaakt. Ze waren bijna niet van echt te onderscheiden, stelden immigratiemedewerkers.

Daarop besloot de Thaise ambassade in Myanmar om de stempels te vervangen met stickers. De stickers moeten het voor vervalsers moeilijker maken om te frauderen met visa.

Fraudeurs opgepakt

Het hoofd van de immigratiepolitie in Tak heeft onlangs bekendgemaakt dat de Thaise ambassade in Yangon stopt met het gebruik van stempels op visa. Wie als toerist naar deze plek reist, krijgt vanaf heden een sticker op het visum geplakt. Dit moet fraude voorkomen.

De immigratiepolitie in Tak heeft inmiddels al 67 inwoners van Myanmar opgepakt, omdat zij geprobeerd zouden hebben te frauderen met het visum Thailand. Mogelijk hebben zij de stempels van de visumdienst vervalst, om zo toegang te krijgen tot het land. Tegen alle arrestanten is een aanklacht ingediend. De fraudeurs zijn aangeklaagd voor valsheid in geschriften. Binnenkort zullen ze zich moeten verantwoorden bij de rechter in Mae So.

Fraude is een groot probleem in Thailand

Fraude met het visum Thailand is een groot probleem voor de Thaise overheid. Met regelmaat verschijnen er berichten over inwoners van Myanmar en andere omringende landen die gebruik proberen te maken van valse stempels of documenten. Onlangs werden er in Sa Kaeo, bij de grens met Cambodja, nog eens twee migranten opgepakt, die geprobeerd hadden met nepstempels het land binnen te komen. Zij beweerden dat ze de stempels gekregen hadden middels de Thaise ambassade in Myanmar.

Geen problemen bij ambassade

Omdat de ambassade vaak in verband wordt gebracht met de visumfraude, heeft de minister van Buitenlandse Zaken in Thailand een onderzoek ingesteld. Woordvoerder Busadee Santipitaks heeft tegen de Bangkokpost aangegeven de ambassade in Yangon te onderzoeken. Uit het onderzoek bleek dat de ambassade zelf niet betrokken was bij de fraude met de nepstempels.

Tijdens het onderzoek werden nog eens 35 reizigers opgepakt, die middels een illegaal visum het land waren binnengekomen. Zij werden opgepakt bij 62 invallen, verspreid over het hele land.

Fraude is vooral een groot probleem in de omgevingen van scholen. Zo werden er taalscholen binnengevallen, en kregen 11 middelbare scholen bezoek van de immigratiepolitie. In totaal werden er negen mensen langer vastgehouden. Het gaat om fraudeurs met de nationaliteiten van China, Kameroen en Duitsland. Zij zouden langer dan toegestaan op hun visum in Thailand verblijven.

Daarnaast zouden nog eens 25 mensen uit Laos, Myanmar, India, Cambodja, Syrië, Egypte, Jemen en Uganda de grens zijn overgestoken aan de hand van de nepstempel op het visum.

Vanaf nu een sticker

Daarom heeft de Thaise overheid de stempel ingeruild voor een sticker op het visum. Vraagt men een visum Thailand aan, dan wordt deze bij aankomst op de Thaise luchthaven gecontroleerd. Wanneer deze wordt goedgekeurd, voorziet de Thaise immigratiedienst het visum van een sticker. Deze sticker is moeilijker na te maken en moet de veel voorkomende fraude met Thaise visa een halt toeroepen.

Visum Thailand aanvragen

Wie naar Thailand wil reizen, dient zich te houden aan de visumplicht. De visumplicht geldt ook voor Nederlandse en Thaise reizigers. Vraag daarom een aantal weken voor vertrek het visum Thailand aan. Het is mogelijk het visum voor meerdere personen in één aanvraag aan te vragen. Op die manier kost het aanvragen van een visum nog geen 5 minuten.

Let op: het visum Thailand aanvragen is niet nodig als men in het bezit is van een Nederlands of Belgisch paspoort is en minder dan 30 dagen in Thailand wil verblijven. Het verblijf moet op toerisme gericht zijn. Dat betekent dat men voor een zakenreis of studiereis nog steeds een visum nodig heeft. Het visum met een geldigheidsduur van 60 dagen kost € 69,95. Het aanvragen van een zakelijk visum kost € 99,95. Beide visa moeten bij de ambassade worden aangevraagd.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Thailand is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Thailand.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Thailand. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (35 EUR per visum). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 35 EUR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 34,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Thailand is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.