De ambassades van Cuba in Nederland en België zijn gevestigd in respectievelijk Den Haag en Brussel. Beide ambassades richten zich op het behartigen van de belangen van Cuba en zijn staatsburgers in het land waar zij gevestigd zijn. Ook verlenen de ambassades consulaire diensten aan mensen met de Cubaanse nationaliteit.

De taken van de Cubaanse ambassade

De ambassades van Cuba in Nederland en België richten zich op de belangenbehartiging van Cuba en zijn staatsburgers in Nederland en België. De ambassades spelen daarnaast een belangrijke rol in het stimuleren van de relatie en samenwerking tussen Cuba en het land waar de ambassade gevestigd is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ontwikkelingssamenwerking. Bovendien onderhouden de ambassades contacten met de lokale pers. De ambassade in België behartigt daarnaast ook de belangen van Cuba in de Europese Unie.

Ook verlenen de ambassades diverse consulaire diensten voor mensen met de Cubaanse nationaliteit. Hieronder vallen visumaanvragen, maar Cubaanse staatsburgers kunnen ook bij de ambassade terecht voor bijvoorbeeld het aanvragen van een nieuw paspoort en het legaliseren van diverse documenten. Ook Nederlanders en Belgen die interesse hebben in een bezoek aan Cuba, kunnen bij de Cubaanse ambassade terecht voor informatie.

Een visum aanvragen via de Cubaanse ambassade

Nederlanders en Belgen die naar Cuba willen reizen voor een vakantie of ander toeristisch reisdoel, hebben hiervoor een visum nodig. Dit visum wordt ook wel de toeristenkaart voor Cuba genoemd. Het is mogelijk om deze reistoestemming aan te vragen via de Cubaanse ambassade in uw thuisland. Om in aanmerking te komen voor deze reistoestemming, dient u te voldoen aan alle voorwaarden die gelden voor het visum Cuba.

Als u de toeristenkaart voor Cuba via de ambassade wilt aanvragen, dient u een afspraak te maken bij de ambassade. Dit betekent dat u naar de ambassade toe moet. Vervolgens moet u het aanvraagformulier invullen en een vliegticket voor de heen- en terugreis vanuit Cuba kunnen tonen, waarna u de consulaire kosten dient te betalen. U kunt er ook voor kiezen om de aanvraag per post in te dienen. In dit geval moet u kopieën van de benodigde documenten per post naar de ambassade sturen. De kosten dient u in dit geval al vooraf te voldoen. Voor een aanvraag per post wordt bovendien een toeslag berekend.

Het visum online aanvragen

U kunt uzelf zowel tijd als moeite besparen door uw toeristenvisum voor Cuba aan te vragen via VisumBuitenland.nl. Via deze website vraagt u uw visum aan door een eenvoudig online aanvraagformulier in te vullen. Dit doet u vanuit huis, wat betekent dat u geen bezoek hoeft te brengen aan de ambassade. Ook hoeft u geen documenten op te sturen per post. Na het indienen van uw aanvraag, ontvangt u de toeristenkaart binnen gemiddeld 14 dagen per post bij u thuis. Logischerwijs dient u ook in dit geval te voldoen aan alle voorwaarden van het visum Cuba.

Vraag uw toeristenkaart voor Cuba eenvoudig online aan via VisumBuitenland.nl

Reist u niet voor toerisme naar Cuba of heeft u om een andere reden een ander visum nodig dan de toeristenkaart voor Cuba? Dan dient u uw visum aan te vragen via de Cubaanse ambassade in uw thuisland. Bij de ambassade kunt u bijvoorbeeld een studievisum, zakenvisum, journalistiek visum of familievisum aanvragen. VisumBuitenland.nl kan u niet helpen of ondersteunen bij visumaanvragen via de Cubaanse ambassade.

Contactgegevens van de ambassades

De toeristenkaart voor Cuba is gemakkelijk aan te vragen via deze website. Wilt u een ander visumtype aanvragen of wilt u om een andere reden contact opnemen met de ambassade van Cuba, dan kunt u de ambassades bereiken via onderstaande contactgegevens:

Ambassade van de Republiek Cuba in Den Haag
Adres Koninginnegracht 37, 2514 AD, Den Haag
Telefoon (+31) 6 13 09 2225
E-mail embajada@nl.embacuba.cu

Adres van de Cubaanse ambassade in Den HaagAdres van de Cubaanse ambassade in Nederland


Ambassade van de Republiek Cuba in Brussel
Adres Brugmannlaan 80, 1190 Vorst
Telefoon (+32) 2 343 00 20
E-mail consulado@embacuba.be

Adres van de Cubaanse ambassade in BrusselAdres van de Cubaanse ambassade in België

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Cuba. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (17 EUR per visum). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 17 EUR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 27,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Cuba is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.