Nieuwsbericht | | 15-04-2019 | ±4 minuten leestijd

Thailand komt met een nieuw elektronisch systeem om een zogenaamd visa on arrival aan te vragen. Internationale reizigers kunnen dan online een visa on arrival aanvragen. Het visum wordt afgegeven wanneer men in Thailand arriveert.

Bij een visa on arrival ontvangt de reiziger een brief per e-mail die men bij de luchthaven in Thailand kan tonen. De brief wordt dan omgewisseld voor een visum. Vaak wordt er dan ook een stamping fee berekend. De nieuwe service is beschikbaar voor een groot aantal landen, maar niet voor Nederlandse en Belgische reizigers. Zij moeten een visum Thailand aanvragen voor vertrek uit Nederland. Dit geldt enkel wanneer de reiziger langer dan 30 dagen in Thailand wil verblijven.

Thailand komt met visa on arrival service

Thailand komt met een nieuw elektronisch systeem om een visa on arrival aan te vragen. Het nieuwe systeem is beschikbaar voor een groot aantal internationale reizigers, maar Nederland en België doen niet mee aan de proef. Dat betekent dat zij een visum Thailand moeten blijven aanvragen.

De dienst biedt toeristen uit geselecteerde landen een nieuwe ervaring met het betreden van het land bij Suvarnabhumi en Don Mueng vliegvelden in Bangkok, Phuket en Chiang Mai. Het is onderdeel van een nieuw Thais initiatief om toerisme te promoten. Het is ontwikkeld door het Immigratiebureau van Thailand, de politie en VFS Global.

In 2017 heeft Thailand zo’n 35 miljoen toeristen verwelkomd. Daarmee wist de Thaise overhoud 2,6 triljoen Baht om te zetten. In 2018 nam het aantal toeristen toe. Vanwege de gebrekkige visumprocedure moesten reizigers vaak lang wachten op het vliegveld om hun visa on arrival aan te kunnen vragen. Dit kan nu voor een geselecteerd aantal landen online.

Meer gemak voor internationale reizigers

De bedoeling van de Thaise overheid is om meer gemak aan buitenlandse reizigers te bieden. Reizigers kunnen lange wachtrijen vermijden en gemakkelijk de aanvraag online invullen. Voorheen moest men op het vliegveld een aanvraagformulier invoeren, de juiste papieren bij zich hebben, in een lokale munteenheid betalen en vervolgens wachten totdat de aanvraag werd goedgekeurd. Dat leidde met name bij reizigers die een lange vlucht achter de rug hadden tot veel irritatie.

Reizigers kunnen nu via de website van de Thaise overheid een visa on arrival aanvragen. Men hoeft alleen de aanvraag in te dienen en te betalen. Vervolgens wordt het visa on arrival per e-mail toegestuurd naar de reiziger.

De nieuwe dienst is slechts in een beperkt aantal landen beschikbaar. De volgende landen zijn geselecteerd: Andorra, Bulgarije, Bhutan, China, Cyprus, Ethiopië, Fiji, India, Kazakhstan, Letland, Litouwen, de Malediven, Malta, Mauritius, Papoea Nieuw-Guinea, Roemenië, San Marino, Saudi Arabië, Taiwan, Oekraïne en Oezbekistan.

Vraag een visum Thailand aan

Nederlandse en Belgische reizigers kunnen geen visa on arrival aanvragen en dienen een visum Thailand aan te vragen voor vertrek. In Thailand geldt een visumplicht. Dat betekent dat alle reizigers in het bezit moeten zijn van een visum Thailand. Dit geldt ook voor minderjarige reizigers. De visumplicht geldt alleen als de reiziger een Nederlands of Belgisch paspoort heeft en langer dan 30 dagen in Thailand wil verblijven. Dit geldt enkel voor toeristische reizen.

Wie op zakenreis gaat of een studiereis wil boeken, dient wel een visum Thailand aan te vragen. Wie langer dan 30 dagen op vakantie gaat, moet ook een visum Thailand aanvragen. Bij een toeristische reis die korter dn 30 dagen duurt, hoeft men geen visum Thailand aan te vragen. Bij een vrijwilligersproject of zakenreis dient men het visum Thailand wel aan te vragen, ook als het verblijf korter dan 30 dagen is.

Hoe een visum Thailand aanvragen?

Een visum Thailand kan het beste worden aangevraagd bij de ambassade van Thailand. Het toeristenvisum is 60 dagen geldig en kost € 69,95 wanneer men dit bij de ambassade aanvraagt. Een zakelijk visum kost € 99,95. Men kan alleen contant betalen bij de ambassade.

Om een visum Thailand aan te kunnen vragen, heeft men een paspoort, een kopie van het paspoort, een kopie van de vliegtickets voor zowel heen- als terug, twee identieke pasfoto’s, een bevestiging van de eerste overnachting en een ingevuld aanvraagformulier nodig.

Voor zakelijke reizen gelden extra voorwaarden. Zo moet men een verklaring van de werkgever kunnen overhandigen, waarin staat welke werkzaamheden er worden uitgevoerd. Daarnaast moet een uittreksel van het bedrijf bij de KvK (maximaal zes maanden oud), een ondertekende uitnodigingsbrief en een kopie van de identiteitskaart van de gastheer worden bijgevoegd.

Het visum in aan te vragen tussen 10.00 en 13.00 op de ambassade van Thailand. Men kan twee dagen later het visum op laten halen. Eventueel kan men ook een visumbureau hiervoor inschakelen. De Thaise ambassades zijn zowel in Amsterdam (Nederland) als in Brussel (België) te vinden.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Thailand is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Thailand.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Thailand. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (35 EUR per visum). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 35 EUR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 34,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Thailand is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.