Nieuwsbericht | | 17-06-2021 | ±4 minuten leestijd

Het grootste gedeelte van Thailand heeft van de Nederlandse overheid weer de kleurcode geel ontvangen. Dit betekent echter niet dat Nederlanders geheel zonder beperkingen naar het land kunnen reizen. Het is belangrijk dat reizigers voor vertrek nagaan of ze een visum Thailand nodig hebben en daarnaast moeten ze een Certificate of Entry (COE) aanvragen.

Reisadvies aangepast: kleurcode geel

Op 15 mei 2021 heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken het negatieve reisadvies voor een aantal landen opgeheven. Thailand is een van de landen buiten Europa die de kleurcode geel gekregen heeft, wat betekent dat reizen naar dit land niet langer sterk worden afgeraden. Vier provincies in het zuiden (Yala, Narathiwat, Pattani en Songhla) hebben nog steeds de kleurcode oranje of rood, omdat er gewelddadige incidenten en aanslagen van separatistische groeperingen kunnen voorkomen. Voor de rest van het land gelden nog wel veiligheidsrisico’s, maar het wordt niet langer afgeraden er naartoe te reizen.

Hoewel het reisadvies voor Thailand is aangepast moet men wel rekening houden met reisbeperkingen. Voor de coronapandemie konden Nederlanders voor een verblijf van maximaal 30 dagen zonder visum naar Thailand reizen. Momenteel wordt vanwege de coronamaatregelen aangeraden om voor vertrek bij de ambassade na te gaan of een visum nodig is of niet. In principe mogen Nederlanders naar Thailand reizen, maar zij hebben hiervoor een zogenoemd Certificate of Entry (COE) nodig, dat op de website van de immigratiedienst moet worden aangevraagd.

Omgang met het coronavirus

Thailand heeft het coronavirus zoals verschillende andere landen in Zuidoost-Azië lange tijd goed onder controle gehad. De besmettingsaantallen in het land waren vergeleken met veel West-Europese landen laag. Sinds eind april 2021 lopen de coronagevallen in Thailand echter op. Daarom worden in het land nog steeds nieuwe maatregelen genomen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Het land heeft de app Thai Chana ontwikkeld, waarmee men bij een bezoek aan openbare locaties een QR-code kan scannen. Toeristen die naar Thailand willen reizen en daar toestemming voor hebben, moeten al voor vertrek een soortgelijke app, namelijk de ThailandPlus-App, op hun mobiele telefoon installeren en hun gegevens in de app invullen.

Het land is door de Thaise overheid ingedeeld in donkerrode, rode en oranje zones, waarbij de donkerrode kleur aangeeft dat in deze gebieden de strengste maatregelen gelden. In het hele land geldt een verplichting om in de openbare ruimte mondkapjes te dragen en de ‘natte horeca’, zoals pubs, bars en karaoke-gelegeneheden, is volledig gesloten.

Sinds mei 2021 hebben vier provincies, waaronder Bangkok, de donkerrode kleur gekregen. Hier zijn bijeenkomsten met meer dan 20 personen verboden, zijn restaurants slechts tot 21.00 uur geopend en winkels tot 23.00 uur. Het wordt dringend afgeraden om vanuit donkerrode zones naar andere provincies te reizen en als toerist mag men niet naar gebieden gaan waar veel besmettingen voorkomen. Zeventien provincies zijn ingedeeld in de rode zone, waar restaurants tot 23.00 uur geopend zijn en waar - net zoals in de oranje zones - bijeenkomsten met maximaal 50 personen toegestaan zijn. In de oranje zone, waar de overige 56 provincies bij horen, gelden nauwelijks beperkingen voor restaurants en winkels.

Reisbeperkingen en quarantaine

Het aangepaste reisadvies van de Nederlandse overheid betekent niet dat men weer geheel zonder beperkingen naar Thailand kan reizen. Reizigers moeten een negatieve testuitslag van een PCR-test bij zich hebben, die maximaal 72 uur oud mag zijn. Daarnaast is een reis- of zorgverzekering verplicht die een bedrag van minstens 100.000 Amerikaanse dollar dekt, ook voor behandelingen van Covid-19.

Bovendien is het voorlopig nog verplicht om na aankomst in quarantaine te gaan. Alle reizigers moeten na aankomst op eigen kosten 14 dagen in een aangewezen hotel in quarantaine, ongeacht of zij al gevaccineerd zijn of niet. Thuisquarantaine is niet mogelijk. Tot 1 mei hoefden gevaccineerden maar 7 dagen in quarantaine te blijven, maar vanwege een toename in het aantal besmettingen is ook de quarantainetijd voor hen weer verlengd naar 14 dagen. Personen die volledig gevaccineerd zijn, zullen vanaf 1 juli weer naar Phuket kunnen reizen zonder in quarantaine te hoeven.

Visum Thailand aanvragen

Nederlanders hebben normaal gesproken alleen een visum Thailand nodig als ze langer dan 30 dagen in het land blijven. Dit visum kan eenvoudig online worden aangevraagd. U hoeft dan niet zelf bij het consulaat of de ambassade van Thailand langs te gaan, maar u kunt de benodigde documenten eenvoudig per post of per koerier versturen. Na toekenning van het visum kunt u uw paspoort ophalen of aangetekend of per koerier laten verzenden.

Als gevolg van de coronamaatregelen die Thailand getroffen heeft kan het momenteel toch noodzakelijk zijn om voor vertrek een visum of een uitzonderingstoestemming aan te vragen, ook als u korter dan 30 dagen in Thailand blijft. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken raadt reizigers aan om voor vertrek contact op te nemen met de ambassade van Thailand om na te gaan of een visum of afzonderlijke toestemming voor de reis noodzakelijk is. Zo is op dit moment voor een reis naar Thailand - behalve misschien een visum - een Certificate of Entry (COE) nodig. Dit is een certificaat dat door de Thaise overheid wordt afgegeven aan reizigers die toestemming hebben om het land te bezoeken.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Thailand is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Thailand.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Thailand. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (35 EUR per visum). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 35 EUR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 34,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Thailand is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.