Nieuwsbericht | | 26-11-2018 | ±4 minuten leestijd

Thailand gaat meer doen om toeristen die te lang op een visum Thailand in het land verblijven, harder aan te pakken. De Zweedse krant Aftonbladet meldt dat er tussen 1 en 14 oktober veel meer reizigers zijn uitgezet dan normaal.

De Thaise overheid heeft al langer te maken met reizigers die langer dan hun visum Thailand geldig is in het land verblijven. Daarom doorzoekt de Immigratiepolitie nu hotels en hostels om verdachte reizigers op te sporen. In veel gevallen gaat het om reizigers die met een verlopen visum toch nog in het land verblijven.

Visum Thailand: voorwaarden visum geschonden

Thailand controleert strenger op reizigers die te lang in Thailand verblijven. Het is daarom goed om van tevoren te controleren hoe lang het visum Thailand geldig is. Bovendien moet men naast een geldig visum ook een geldig paspoort bezitten. Wanneer de reiziger te lang in het land blijft of geen geldig paspoort meer kan tonen, is de kans op uitzetting groot.

Opgelet m.b.t visumvoorwaarden

Opgelet
Sinds het einde van de zomer heeft Thailand strengere maatregelen genomen tegen reizigers die eigenlijk terug naar het land van herkomst hadden moeten reizen. Zij zijn in overtreding van onder meer de Immigratiewet. Ook voldoen zij niet meer aan de voorwaarden van hun visum, waardoor ze als illegale vreemdeling is het land verblijven.


De Immigratiedienst noemt de actie ‘X-ray outlaw foreigners’. Inmiddels zijn er al duizenden illegale reizigers in het land gecontroleerd en gearresteerd. Enkel in de regio Phuket werden tussen 1 oktober en 14 oktober 2018 al 583 reizigers opgepakt. Allen hadden een verlopen visum, waardoor verblijf in het land illegaal was.

De Thaise Immigratiepolitie doorzocht in die periode bijna 400 accommodaties, waaronder hotels en hostels. Daarbij werden reizigers die te lang op hun visum Thailand waren gebleven opgespoord. Volgens het hoofd van de Immigratiedienst waren er reizigers die veel te lang op het visum waren gebleven.

Criminele acties op visum Thailand

Het te lang verblijven op een visum Thailand wordt door de overheid gezien als criminele actie. Daarom is de politie begonnen met een jacht op reizigers die te lang op hun visum in het land gebleven zijn. Daarnaast zoekt de Immigratiedienst in samenwerking met de politie ook naar reizigers die zwaardere vergrijpen hebben gepleegd, waaronder datingoplichting, creditcard fraude en het smokkelen van drugs.

Heb ik een visum Thailand nodig?

Het is niet altijd noodzakelijk een visum Thailand aan te vragen. Nederlandse en Belgische reizigers die een paspoort bezitten en minder dan 30 dagen in Thailand willen verblijven voor vakantie, hoeven geen visum aan te vragen. Het is belangrijk aan al deze eisen te voldoen. Reizigers die op zakenreis of studiereis willen gaan, dienen wel een visum aan te vragen. Dit geldt ook voor reizigers die onderdeel zijn van een vrijwilligersproject. Het visum Thailand is in deze gevallen altijd verplicht, ook als het verblijf in het land korter is dan 30 dagen.
Visum voor Thailand aanvragen

Toeristen die zonder visum naar Thailand reizen, krijgen bij aankomst in het land een stempel in het paspoort. Op de stempel staat wanneer de toerist het land weer verlaten moet hebben. Voor het plaatsen van deze stempel wordt geen zogenaamde stamping fee gerekend.

Langer dan 30 dagen op een visum Thailand verblijven

Er zijn een aantal mogelijkheden om lager dan 30 dagen in Thailand te verblijven, zonder in de problemen te komen. Bij de ambassade in Amsterdam is het mogelijk een visum Thailand voor 60 dagen aan te vragen. Een tweede mogelijkheid is het verlengen van het visum na aankomst in het land. Men mag dan 60 dagen in het land verblijven.

Een derde, goedkopere mogelijkheid kan het reizen naar een buurland zijn en dan vervolgens weer terug te reizen naar Thailand. Men mag dan in totaal 60 dagen verblijven, zonder dat daarvoor een visum Thailand noodzakelijk is.

Geldigheideisen visum Thailand combineren

Het is mogelijk om de geldigheidseisen te combineren. Zo kan men maximaal 90 dagen in Thailand verblijven. Reis daarvoor naar Thailand zonder visum en verblijf minder dan 30 dagen. Vraag vlak voor het verlopen van de termijn een verlenging aan bij het Immigratiekantoor in Thailand. Vraag een verlenging van 30 dagen aan. Maak op de 60e dag een uitstapje naar een ander land en keer weer terug naar Thailand. Men kan dan in totaal 90 dagen in het land verblijven. Reizigers mogen maximaal 90 dagen zonder visum in Thailand verblijven.

Visum Thailand aanvragen

Men mag onbeperkt Thailand in- en uitreizen wanneer hij via de lucht arriveert. Over land arriveren mag maximaal tweemaal per kalenderjaar. In andere gevallen kan men een toeristenvisum Thailand aanvragen.

Het visum is 60 dagen geldig en kost € 69,95 bij de ambassade. Een zakelijk visum Thailand kost € 99,95. Bij de ambassade is het enkel mogelijk contant te betalen. Voor toeristische reizen moet men een paspoort, een kopie van het paspoort, een kopie van alle vliegtickets, twee identieke pasfoto’s, een bevestiging van de reservering van de eerste overnachting en een ingevuld aanvraagformulier inleveren.

Voor zakenreizen geldt dat men ook een verklaring van de werkgever, een uittreksel van inschrijving bij de Kamer van Koophandel, een ondertekende uitnodigingbrief van het gastbedrijf in Thailand en een kopie van de identiteitskaart van de verzender van de uitnodigingsbrief meenemen.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Thailand is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Thailand.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Thailand. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (35 EUR per visum). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 35 EUR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 34,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Thailand is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.