Nieuwsbericht | | 20-01-2023 | ±3 minuten leestijd

Vanaf 1 oktober 2022 is het voor reizigers uit meer dan 50 landen mogelijk om in plaats van 30 dagen, 45 dagen zonder visum in Thailand te verblijven. Het gaat om reizigers uit de landen die vrijgesteld zijn van de Thaise visumplicht, waaronder Nederland. Deze verlenging zou gelden tot 31 maart 2023, maar wordt nu waarschijnlijk verlengd tot eind 2023.

Verlenging visumvrije periode tot eind 2023

Volgens de Tourism Authority of Thailand liggen er plannen op tafel om verlenging van de visumvrije periode tot 45 dagen door te laten lopen tot eind 2023. Deze visumvrije periode geldt voor alle buitenlandse reizigers afkomstig uit landen die zijn gevrijwaard van de visumplicht, waaronder Nederland en België. De verlenging van de periode dat deze reizigers zonder visum in Thailand mogen blijven heeft als doel het herstel van het toerisme in het land te bevorderen. Toen de verlenging in oktober van vorig jaar van kracht werd, zou deze een looptijd hebben van een half jaar. Dat betekent dat deze maatregel oorspronkelijk op 31 maart 2023 zou komen te vervallen. Het plan is nu echter om deze periode te verlengen tot het einde van het jaar.

Om het toerisme te bevorderen, wil Thailand daarnaast extra vluchten inzetten gedurende het hoogseizoen. Het doel is om zo veel mogelijk veelverdieners naar Thailand te halen om zo de beoogde omzet van 2,38 biljoen Thaise baht (ongeveer 67 miljard euro) te halen. Het visumbeleid van Thailand heeft duidelijk effect. Vorig jaar mocht het land maar liefst 11 miljoen buitenlandse toeristen ontvangen. Daarmee is de Thaise toeristensector een van de snelst herstellende toeristensectoren in Zuidoost-Azië na de coronapandemie van de afgelopen twee jaar. Thailand hoopt dit jaar maar liefst 25 miljoen toeristen te mogen ontvangen, een ruime verdubbeling van het aantal toeristen dat vorig jaar naar het land afreisde.

Coronamaatregelen van Thailand

Om het toerisme in het land snel te doen herstellen, was Thailand op 15 mei 2021 een van de eerste landen in Zuidoost-Azië die de coronamaatregelen versoepelde. Als reactie op de sterke stijging van het aantal coronagevallen in China, heeft Thailand op 9 januari 2023 echter besloten om enkele maatregelen weer opnieuw in te voeren.

Alle aankomende reizigers moeten een vaccinatiebewijs laten zien waarmee wordt aangetoond dat ze minstens twee doses van een goedgekeurd coronavaccin hebben gekregen. De enige uitzonderingen hierop gelden voor Thaise staatsburgers, andere inwoners van Thailand die onder het Thaise gezondheidszorgsysteem vallen, reizigers onder de 18 jaar en reizigers die in het afgelopen jaar corona hebben gehad (als zij maximaal 7 dagen voor vertrek negatief zijn getest). Reizigers die niet (volledig) gevaccineerd zijn, kunnen alsnog naar Thailand reizen, maar dan moeten ze voordat ze op hun vlucht naar Thailand stappen een officiële, ondertekende brief van hun arts kunnen laten zien waaruit blijkt waarom ze niet gevaccineerd kunnen worden.

Door de herinvoering van de maatregelen ziet Thailand een sterke daling in het aantal toeristen dat naar het land komt. Dit kan grote gevolgen hebben voor de Thaise economie, die sterk afhankelijk is van toerisme. Het is nog onduidelijk of en wanneer de maatregelen weer worden teruggedraaid.

Nederlandse reizigers ook vrijgesteld van visumplicht

Nederlandse en Belgische toeristen die naar Thailand reizen hoeven geen visum Thailand aan te vragen als hun verblijf minder dan 45 dagen duurt. Dit geldt alleen voor toeristische reizen. Nederlanders en Belgen die voor zaken naar Thailand reizen, moeten ook voor een kort verblijf een visum aanvragen. Als u van plan bent om langer in Thailand te verblijven dan de vastgestelde visumvrije periode van 45 dagen, zult u een fysiek visum moeten aanvragen. Dat kan bij de Thaise ambassade in Den Haag of het Thaise consulaat in Amsterdam. Op dit moment heeft Thailand nog geen elektronisch visumsysteem waarmee reizigers online een visum kunnen aanvragen.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Thailand. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (35 EUR per visum). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 35 EUR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 34,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Thailand is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.