Nieuwsbericht | | 02-09-2024 | ±3 minuten leestijd

De overheid van Tanzania heeft de regels voor reizen naar Zanzibar aangescherpt. Reizigers die het Afrikaanse eiland willen bezoeken, hebben vanaf 1 oktober 2024 niet alleen een visum Tanzania nodig, maar moeten ook een reisverzekering hebben afgesloten. Hier leest u meer over de aanstaande verplichte verzekering.

Huidige reisvoorwaarden voor Tanzania

Momenteel hebben toeristen alleen een geldig paspoort en een visum nodig om naar Zanzibar of naar het vasteland van Tanzania te mogen reizen. Het paspoort moet bij aankomst in Tanzania nog minstens 6 maanden geldig zijn en ten minste een lege pagina bevatten. Het visum voor Tanzania kan eenvoudig online worden aangevraagd, door een digitaal aanvraagformulier in te vullen en enkele documenten te uploaden. Reizigers mogen met een e-visum 90 dagen in Tanzania en op Zanzibar verblijven.

Reisverzekering vanaf 1 oktober verplicht

Vanaf oktober 2024 wordt voor een bezoek aan het eiland Zanzibar behalve een visum ook een reisverzekering verplicht. De verplichte verzekering geldt voor reizigers die met het vliegtuig en per (cruise-)schip op Zanzibar arriveren, maar niet voor personen die alleen op het vasteland van Tanzania verblijven. Deze verzekering moet worden afgesloten bij Zanzibar Insurance Corporation (ZIC), een verzekeringsmaatschappij van de overheid van Tanzania. Het maakt niet uit of reizigers al een reisverzekering hebben. Ook personen die in hun thuisland al een (doorlopende) reisverzekering of een zorgverzekering met medische dekking in het buitenland hebben afgesloten, moeten een tweede verzekering bij ZIC afsluiten.

Verzekering online afsluiten

De verzekering kan vanaf 1 september 2024 online worden aangevraagd via een speciale website van de autoriteiten van Tanzania en zal 44 USD per persoon gaan kosten. Na het voldoen van de kosten ontvangen reizigers per e-mail een polisblad en een QR-code die bij aankomst op het eiland moet worden getoond. De verzekering zal maximaal 92 dagen dekking bieden voor zowel medische kosten als kosten voor andere onvoorziene gebeurtenissen, zoals evacuaties, repatriëring, verlies van bagage en rechtsbijstand. Medische kosten zullen worden gedekt tot een bedrag van maximaal 50.000 USD, verlies van bagage tot een bedrag van 400 USD. Daarnaast zijn juridische kosten verzekerd tot 2000 USD en persoonlijke aansprakelijkheid tot 30.000 USD.

Kritiek vanuit de toerismebranche

De toerismesector in Tanzania vreest dat de verplichte reisverzekering tot een afname van het aantal internationale reizigers zal leiden. Touroperators zijn bang dat het eiland door de verplichte reisverzekering een te dure vakantiebestemming wordt en minder goed kan concurreren met andere bestemmingen. De extra kosten van 44 USD per persoon bovenop de kosten voor vluchten, accommodaties en het visum voor Tanzania zouden vooral gezinnen met kinderen kunnen afschrikken. In de meeste andere landen is een reisverzekering die in het thuisland is afgesloten ook voldoende of wordt helemaal geen reisverzekering verplicht gesteld.

De Tanzaniaanse minister van Financiën, Saada Mkuya Salum, claimt dat de reisverzekering juist voordelig zou zijn voor toeristen, omdat in noodgevallen veel kosten gedekt worden. De minister benadrukt bovendien dat Zanzibar niet de enige regio is waar een reisverzekering verplicht is, maar dat dit ook in verschillende andere landen het geval is.

Reis naar Zanzibar op tijd voorbereiden

Aangezien voor reizen naar Zanzibar nu meer documenten vereist zijn, wordt reizigers aanbevolen op tijd met de voorbereidingen van hun vakantie te beginnen. De autoriteiten van Tanzania adviseren reizigers om de verplichte verzekering af te sluiten zodra de eerste aanbetaling voor de reis is gedaan. Reizigers zonder geldige QR-code kan namelijk de toegang tot het eiland geweigerd worden. Hetzelfde geldt voor het visum voor Tanzania. Het e-visum wordt gemiddeld na 21 dagen toegekend. In het aanvraagformulier voor het e-visum moeten gegevens over de terug- of doorreis worden ingevuld. Daarom wordt aanbevolen het visum aan te vragen zodra de terugvlucht geboekt is.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Tanzania. VisumBuitenland.nl is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (50 USD per visum, via eservices.immigration.go.tz). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 50 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 39,01 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Tanzania is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.