Nieuwsbericht | | 01-08-2024 | ±3 minuten leestijd

De Oost-Afrikaanse landen zijn al langer van plan om nauwer samen te werken op het gebied van toerisme. Om deze reden werd enkele jaren geleden het East African Tourist Visa geïntroduceerd, waarmee reizigers Kenia, Rwanda en Oeganda mogen bezoeken. Tanzania wil voorlopig nog niet meewerken aan een uitbreiding van het gezamenlijke visum.

Reisbestemmingen in Oost-Afrika

De Oost-Afrikaanse landen zijn steeds meer in trek onder toeristen. Het aantal toeristen dat jaarlijks in Kenia en Tanzania arriveert was in 2023 al aanzienlijk hoger dan in het jaar 2019, voor het uitbreken van de coronapandemie. Dit is bijzonder opvallend, aangezien de meeste landen in 2023 nog steeds herstellende waren en nog niet de aantallen hebben bereikt van voor de pandemie. Dit zegt veel over de toenemende populariteit van de Oost-Afrikaanse regio.

De regio staat vooral bekend om de safari's in landen als Kenia en Tanzania, waar men de Big Five in de wildernis kan bewonderen. Naast de typische safari's zijn er ook veel andere manieren om de unieke natuur van deze regio te leren kennen. Bijvoorbeeld door het beklimmen van de Kilimanjaro in Tanzania, de hoogste berg van Afrika. Daarnaast zijn Oeganda, Rwanda en de Democratische Republiek Congo de enige plekken op aarde waar men berggorilla’s tijdens een trektocht in de wildernis kan zien. Bovendien is in de regio geen gebrek aan prachtige zandstranden, zoals in Malindi in Kenia of op het eiland Zanzibar in Tanzania.

Oost-Afrikaans visum

Een drietal Oost-Afrikaanse landen heeft een gezamenlijk toeristenvisum ingevoerd om het toerisme naar de regio te bevorderen. Het East African Tourist Visa staat reizigers toe om binnen een tijdsbestek van 90 dagen naar Kenia, Rwanda en Oeganda te reizen. Recentelijk waren er ook pogingen, vooral vanuit Rwanda, om het aantal deelnemende landen uit te breiden. Burundi, de Democratische Republiek Congo en Zuid-Soedan hebben al laten weten dat ze geïnteresseerd zijn in een gezamenlijk visum voor de regio. Tanzania heeft echter nog twijfels over deze plannen.

Tanzania wil nog geen gezamenlijk toeristenvisum

Tanzania is naast Kenia de meest bezochte reisbestemming in Oost-Afrika. Tanzania is vooral bekend voor het Serengeti National Park, de Kilimanjaro en het eiland Zanzibar, allemaal internationaal bekende toeristische trekpleisters. Tanzania is er niet van overtuigd dat een gezamenlijk Oost-Afrikaans toeristenvisum voordelig zou zijn voor het land. Het land is namelijk van mening dat het huidige East African Tourist Visa vooral voordelig is voor Kenia, omdat de meeste reizigers eerst in Kenia zouden arriveren voordat ze naar een buurland doorreizen. Als Tanzania zich bij dit visum aansluit, zou dit kunnen betekenen dat minder toeristen direct naar Tanzania reizen, waardoor het land inkomsten mis zou lopen. Ook zou het land daardoor wellicht minder visa voor Tanzania verstrekken, waardoor ook op dit vlak inkomsten worden verminderd.

Bovendien bestaan er nog onduidelijkheden over de afhandeling van visumaanvragen. Het is nog niet duidelijk welke instantie dit zal overnemen, aangezien het keuren van visumaanvragen op dit moment de taak is van nationale immigratiediensten. Bij een gezamenlijk visum voor meerdere landen zou dit anders moeten worden opgelost. Tanzania heeft om deze redenen gevraagd om een onderzoek te starten naar de bereidheid van de regio om een gezamenlijk toeristenvisum te implementeren. Volgens de Oegandese minister van toerisme is dit echter niet nodig, omdat eerder al een hoogwaardig onderzoek werd uitgevoerd. Een nieuw onderzoek zou alleen maar meer tijd in beslag nemen en geld kosten.

Uitbreiding East African Visa eind 2024 in het vooruitzicht

De meeste Oost-Afrikaanse landen staan positief tegenover een uitbreiding van het gezamenlijke visum. Meerdere landen hopen op een uitbreiding aan het einde van 2024. Het blijft echter de vraag of en in welke vorm dit behaald kan worden. De veiligheidssituatie in sommige Oost-Afrikaanse landen, met name Zuid-Soedan en de Democratische Republiek Congo, is in de afgelopen jaren namelijk verslechterd. Naast de bezwaren van Tanzania zou dit het grootste struikelblok voor een verdere uitbreiding van het gezamenlijke Oost-Afrikaanse visum kunnen zijn. Voorlopig moeten reizigers voor een bezoek aan Tanzania dus nog het gewone visum Tanzania aanvragen.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Tanzania. VisumBuitenland.nl is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (50 USD per visum, via eservices.immigration.go.tz). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 50 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 39,01 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Tanzania is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.