Nieuwsbericht | | 02-02-2023 | ±5 minuten leestijd

Sinds de introductie van het East African Tourist Visa in 2014 is het mogelijk om met één visum meerdere landen in Oost-Afrika aan te doen. Voorlopig kunt u met dit type visum in totaal drie landen bezoeken, namelijk Kenia, Rwanda en Oeganda. Mogelijkerwijs worden er in de toekomst meer landen toegevoegd.

Wat is het East African Tourist Visa?

In wezen is het East African Tourist Visa een gecombineerd toeristenvisum dat het mogelijk maakt om met één visum zowel naar Kenia, Rwanda als Oeganda te reizen. Het visum is het product van een samenwerkingsverband tussen de staatshoofden van de betreffende landen met als doel zowel de relatie tussen de drie landen te verbeteren als meer toeristen kennis te laten maken met de veelzijdigheid van Oost-Afrika.

Voorwaarden en geldigheid van het East African Tourist Visa

Iedere reiziger die een van deze drie landen wil bezoeken kan het East African Tourist Visa aanvragen. Hiervoor moet men wel aan alle voorwaarden voldoen. Zo zijn met dit visum alleen reizen met een toeristisch reisdoel toegestaan, zoals vakanties. Werken is met dit type visum niet toegestaan. Het visum kost 100 USD (ongeveer 91 EUR) en kan online of bij de immigratiedienst of diplomatieke vertegenwoordigingen van de betreffende landen worden aangevraagd. De opbrengst van het betaalde bedrag wordt opgesplitst tussen de drie landen, waarbij het land waar het visum is aangevraagd 40 USD (ongeveer 36 EUR) krijgt en de overige twee landen beiden 30 USD (ongeveer 27 EUR).

Het East African Tourist Visa is een multiple-entry visum. Het visum heeft een geldigheidsduur van 90 dagen, geteld vanaf de dag van toekenning. Binnen die periode is het toegestaan om zo vaak men wil tussen de drie landen te reizen. Als men de regio eenmaal verlaat, verliest het visum de geldigheid. De toegestane verblijfsduur is hetzelfde als wanneer u bijvoorbeeld alleen een visum voor Kenia zou aanvragen. Het online aan te vragen visum Kenia heeft namelijk ook een maximale verblijfsduur van 90 dagen.

Benodigde documenten

Om dit gecombineerde visum aan te kunnen vragen, moeten een aantal documenten worden aangeleverd die nodig zijn om de aanvraag te verwerken. Ten eerste heeft de aanvrager een paspoort nodig dat vanaf de ingevulde aankomstdatum in de eerste van de drie landen nog minstens zes maanden geldig is. Ook moet de reiziger op het moment van aanvragen al een retourticket hebben geboekt dat laat zien dat hij of zij het laatste land van de drie voor het verlopen van de geldigheid van het visum ook weer verlaat. Daarnaast moeten reizigers een scherpe scan of foto aanleveren van de informatiepagina van hun paspoort en een scherpe pasfoto met neutrale gezichtsuitdrukking. Voor de pasfoto gelden daarnaast nog een aantal eisen. Zo:

  • mag het geen foto of scan zijn van de foto in uw paspoort;
  • mag de foto niet ouder zijn dan zes maanden;
  • moet het een kleurenfoto zijn;
  • moet de foto het gehele gezicht van de reiziger tonen en een neutrale achtergrond hebben;
  • moet de reiziger op de foto normale kleren dragen. Foto’s waarop de reiziger een uniform aanheeft worden niet geaccepteerd. Foto’s met kleding of accessoires die vanuit religieuze overtuiging gedragen worden zijn wel toegestaan;
  • mag de reiziger op de foto geen hoofddeksel dragen waardoor het haar of de haarlijn bedekt wordt;
  • moet een vanuit medisch oogpunt gedragen bril, pruik, hoortoestel of ander hulpmiddel ook in de foto worden gedragen;
  • zijn zonnebrillen of brillen met donkere glazen niet toegestaan, tenzij deze medisch noodzakelijk zijn. Er kan in dit geval aanvullend om een medische verklaring worden gevraagd.

Naast de scan of foto van het paspoort en de pasfoto moeten er afhankelijk van uw reisdoel nog enkele andere documenten worden aangeleverd. Voor een toeristische reis moeten reizigers aanvullend een reisplanning aanleveren waarin de te bezoeken plekken staan en die de boekingsbevestigingen van de overnachtingsadressen bevat. Reizigers die in een van de drie landen familie of vrienden gaan bezoeken, moeten een uitnodigingsbrief van het desbetreffende familielid of vriend aanleveren. Deze uitnodigingsbrief moet in het Engels geschreven zijn. In dit geval moet ook een kopie van het paspoort, de identiteitskaart of het vreemdelingendocument van de desbetreffende persoon worden aangeleverd.

Tanzania en Burundi in de toekomst mogelijk toegevoegd

Naast Kenia, Rwanda en Oeganda worden er in de toekomst mogelijk nog andere landen toegevoegd aan het gecombineerde visum. Momenteel zijn er onderhandelingen gaande over toetreding van andere Oost-Afrikaanse landen. Zo heeft er op 24 januari 2023 een overleg plaatsgevonden tussen de vertegenwoordiger van Rwanda, majoor-generaal Charles Karamba, en Pindi Hazara Chana, de Tanzaniaanse minister van Natuurlijke Hulpbronnen en Toerisme. Dit overleg ging over het belang van het visum en de toetreding van Tanzania tot het programma. Tanzania is een van de populairste toeristische bestemmingen in Afrika. De toetreding van Tanzania tot het East African Tourist Visa-programma zal op toeristisch gebied dan ook voordelen hebben voor de rest van de landen in Oost-Afrika.

Op reis naar Kenia? Vraag dan een visum Kenia aan

Bent u van plan om alleen maar naar Kenia te reizen en verder geen andere Oost-Afrikaanse landen te bezoeken? Dan volstaat een visum Kenia. Een aanvraag voor het visum Kenia kunt u eenvoudig online indienen middels het online aanvraagformulier op deze website. Na het invullen van het aanvraagformulier en het betalen van de kosten, dient u een aantal documenten aan te leveren. Het gaat hierbij om een pasfoto en een scan/foto van het paspoort van iedere reiziger en een boekingsbevestiging van een hotel of andere accommodatie. In het geval van een familie- of vriendenbezoek levert u in plaats van een boekingsbevestiging van de accommodatie een Engelstalige uitnodigingsbrief aan. Nadat u alle documenten op een correcte manier heeft aangeleverd wordt uw aanvraag ingediend bij de Keniaanse immigratiedienst.

Gemiddeld genomen wordt het visum na 9 dagen toegekend en per e-mail naar u verstuurd. Mocht u het visum sneller nodig hebben, bijvoorbeeld omdat u zeer binnenkort naar Kenia vertrekt, kunt u een spoedaanvraag indienen. Een spoedaanvraag wordt, nadat alle gegevens en documenten zijn gecontroleerd en juist zijn bevonden, gemiddeld genomen binnen 3 dagen toegekend. Houd er wel rekening mee dat in het geval van een spoedaanvraag een toeslag van € 17,50 wordt gerekend.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Kenia is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Kenia.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Kenia. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (52,53 USD per visum, via www.etakenya.go.ke). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 52,53 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 16,84 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Kenia is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.