Sinds 2021 kan het visum Kenia alleen online worden aangevraagd. U ontvangt het per e-mail. Om dit elektronische visum (e-visum) voor uw reis naar Kenia aan te vragen, moet u een digitaal aanvraagformulier invullen. U hoeft dus niet langs te komen bij een ambassade of consulaat.

Tijdens een safari in Kenia kunt u giraffes spottenGiraffes in Kenia

Wat is een e-visum?

Een e-visum is een elektronisch document, in de vorm van een pdf-bestand. E-visa worden niet bij een ambassade of consulaat aangevraagd, maar online met een digitaal aanvraagformulier. Deze e-visa worden dan ook niet fysiek in het paspoort van de aanvrager geplakt, zoals vroeger gebruikelijk was.

Een e-visum wordt elektronisch aan een paspoort gekoppeld. Door deze elektronische koppeling kunnen immigratiediensten aan de hand van de paspoortgegevens van een inkomende reiziger direct zien of deze over een geldige reistoestemming beschikt. Steeds meer landen maken gebruik van een elektronisch afgiftesysteem voor e-visa, vanwege de eenvoud, lagere kosten en kortere levertijden.

Sinds 2021 alleen nog e-visa

Kenia heeft het e-visum in 2015 geïntroduceerd als extra keuzemogelijkheid naast de reguliere visa. In de praktijk bleek dat de meeste reizigers voorkeur gaven aan de online aanvraagprocedure. Ook voor de immigratiedienst en voor de consulaten was het e-visum een grote vooruitgang. Daarom heeft de Keniaanse overheid in 2021 besloten de oude aanvraagprocedures bij de consulaten geheel af te schaffen.

Moet ik een e-visum Kenia aanvragen?

Gaat u op vakantie of zakenreis naar Kenia? Dan moet u waarschijnlijk een e-visum aanvragen.

De visumplicht geldt voor alle toeristen en zakenreizigers uit de Europese Unie, waaronder dus Nederlanders en Belgen, maar ook reizigers met een Zwitserse en Britse nationaliteit. Er zijn twee uitzonderingen op het aanvragen van een e-visum Kenia: personen met een nationaliteit van Cyprus en kinderen van 15 jaar en jonger.
Nu uw e-visum Kenia aanvragen

Heeft u de nationaliteit van een land dat hierboven niet wordt genoemd? Lees dan hier verder.

Wat mag ik met een e-visum doen in Kenia?

Het e-visum biedt u de mogelijkheid om tot 90 dagen in Kenia te verblijven. Lees hier meer over de geldigheidstermijn.

De e-visa die op deze website kunnen worden aangevraagd, zijn geschikt voor:

  • Toerisme - bijvoorbeeld een safarivakantie of het uitoefenen van amateursport
  • Bezoeken van vrienden en/of familieleden die in Kenia wonen
  • Zakenreizen - bijvoorbeeld zakelijke bijeenkomsten (meetings, conferenties of beurzen) bijwonen
  • Medische behandelingen

Ook is het toegestaan de bovenstaande activiteiten te combineren met hetzelfde e-visum. Houd verder rekening met enkele aanvullende regels met betrekking tot e-visa voor Kenia.

Hoe verloopt de aanvraagprocedure?

De aanvraagprocedure van het e-visum Kenia verloopt snel en eenvoudig online. U kunt deze als u wilt zelfs met uw smartphone doorlopen. Het aanvragen van een e-visum begint met het openen en invullen van het aanvraagformulier.

Neem al uw gegevens zeer nauwkeurig over in het formulier. Controleer vervolgens zorgvuldig of u geen typefouten heeft gemaakt. Voldoe daarna de kosten. Dat kan met verschillende veilige online betaalmethoden. Ten slotte komt u op de aanleverpagina terecht. Daar moet u enkele documenten aanleveren, waaronder uw pasfoto, paspoortscan en een boekingsbevestiging. Lees alle instructies op die pagina aandachtig.

Na het aanleveren van de documenten wordt uw aanvraag voor het e-visum Kenia verwerkt. U ontvangt meestal de eerstvolgende werkdag al een e-mail waarin staat of uw documenten zijn goedgekeurd door de visumspecialisten van VisumBuitenland.nl. Onze visumspecialisten kijken ook nogmaals voor u na of uw aanvraagformulier er foutloos uitziet. Als alles in orde is, wordt uw aanvraag ingediend bij de immigratiedienst. Dat is de afdeling van de overheid van Kenia die uw aanvraag goedkeurt of afkeurt. Als er geen problemen worden gevonden, wordt uw e-visum toegekend. U ontvangt dan een e-mail en een sms-bericht.

Wat is de levertijd van het e-visum Kenia?

Gemiddeld worden e-visa voor Kenia geleverd na 9 dagen. Dat is gerekend vanaf het moment dat u uw documenten in goede orde heeft aangeleverd. Als u in het aanvraagformulier aanvinkt dat uw aanvraag met spoed moet worden verwerkt, bedraagt de gemiddelde levertijd 3 dagen.

Vergeet niet om uw e-visum te printen en mee naar Kenia te nemen. Neem ook een print mee van alle documenten die u bij het aanvragen heeft aangeleverd. Ook moet u een ticket meenemen voor de terugreis. Vergeet ten slotte niet om ook uw paspoort in uw handbagage mee te nemen.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Kenia. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (52,53 USD per visum, via dis.ecitizen.go.ke). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 52,53 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 41,16 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Kenia is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.