De meesten kennen Kenia vooral als één van de mooiste plekken om de Big Five te bekijken tijdens een safari in een van de vele nationale parken, waaronder de Masai Mara. Ook wordt vaak een bezoek gebracht aan een van de vele resorts bij Diani Beach. Maar het land heeft veel meer in huis. Wilt u het land echt leren kennen? Verlaat dan de gebaande paden en ga ook op verkenning uit in het rurale Kenia, of breng een bezoek aan een sloppenwijk.

Op safari in Kenia; een absolute must

Minimaal één leeuw, neushoorn, olifant, buffel en luipaard zien. Dat staat voor velen bovenaan het lijstje wanneer ze op vakantie naar Kenia gaan. Deze vijf diersoorten staan bekend onder de noemer ‘the big five’. De oorsprong hiervan ligt bij de sportjagers die vroeger actief waren in Afrika. De ‘grote vijf’ waren het lastigst te doden. Inmiddels staat de term ‘the big five’ synoniem voor de graagst geziene diersoorten in Kenia, hoewel veel toeristen in Kenia net zo onder de indruk zijn van de vele giraffen, zebra’s, gnoes, apen, krokodillen, nijlpaarden, hyena’s en cheeta’s. Deze komen, net als ‘the big five’, allemaal voor in de Masai Mara; dat om die reden dan ook het meest bezochte natuurreservaat van Kenia is. Kamelen komt men in de natuurreservaten overigens niet snel tegen, maar wel langs de kant van de weg; vooral in het noorden van het land.

Leeuwen spotten op safari in KeniaLeeuwen spotten op safari in de Masai Mara, in het zuidwesten van Kenia

Welke nationale parken zijn het meest interessant?

Het is voor veel vakantiegangers vooraf moeilijk in te schatten wat een leuk en gevarieerd programma zal zijn. Is één park bezoeken voldoende, of liever allemaal? En hoeveel dagen per park is aan te bevelen? Natuurlijk is dit een persoonlijke kwestie. Toch leert ervaring dat het grootste deel van de toeristen het fantastisch vindt om enkele dagen op safari te gaan, maar er na een dag of vier wel redelijk op uitgekeken raakt. Om een park goed te bekijken wordt aangeraden minimaal een hele dag binnen de poorten te zijn. Omdat er ook rekening gehouden moet worden met de reistijd van en naar het park en de meeste toeristen maar een beperkt aantal dagen ter beschikking hebben, kiezen de meeste toeristen ervoor twee à drie nationale parken goed te bekijken.

Niet voor niets het meest populair: de Masai Mara en Lake Nakuru

De meeste toeristen die naar Kenia reizen starten hun vakantie met een safari naar de Masai Mara. Daar zijn immers vrijwel alle dieren te vinden, het gebied is buitengewoon mooi en er zijn veel safari-tours te boeken, voor elk budget. De neushoorn en het luipaard zijn soms moeilijk te vinden. Voor het luipaard geldt dat in vrijwel elk reservaat. Om met zeer grote kans alsnog een aantal neushoorns te kunnen spotten wordt vaak ook een bezoek gebracht aan Lake Nakuru. De Masai Mara en Lake Nakuru zijn daarmee de drukst bezochte parken van Kenia.

Giraffe bij Lake Nakuru, ten oosten van NairobiEen Rothschild Giraffe bij Lake Nakuru, ten westen van Nairobi.

Kosten van een Safari in Kenia

De kosten van een Safari bestaan uit drie delen; het entreeticket, het vervoer en een overnachtingsplaats.

Allereerst het entreeticket. Voor elk nationaal park van Kenia moet een entreeticket worden gekocht. De prijzen hiervan variëren tussen 30 en 50 EUR per persoon per dag. Het ticket kan aan de poort worden gekocht. Boekt u uw safari al vooraf? Ga dan goed na of het entreeticket in de prijs is inbegrepen, of dat deze nog op locatie betaald moet worden.

Dan het vervoer. In elk nationaal park is het toegestaan op eigen gelegenheid met uw eigen (huur)auto door het park te rijden, behalve in de Masai Mara. Desondanks wordt door veel toeristen gebruikgemaakt van een safari-touroperator die zorgt voor een busje of terreinwagen met chauffeur die tevens als gids functioneert. De goedkopere touroperators gebruiken over het algemeen zeven persoons busjes, de duurdere gebruiken een terreinwagen voor zes personen. In beide gevallen worden exact dezelfde wegen bereden en exact dezelfde uitzichten en dieren bekeken. Alle touroperators maken gebruik van busjes of terreinwagens met een dak dat kan openklappen. Hierdoor is het mogelijk in de auto te staan en oog in oog te komen met de dieren. Ook zijn alle chauffeurs vrijwel continu met elkaar in contact. Als één chauffeur bijvoorbeeld een leeuw of neushoorn heeft gespot, wordt dit direct doorgegeven en staat er binnen no-time een hele rij jeeps en busjes om de dieren heen. Met andere woorden: of u nu voor een budget-safari of luxe safari kiest; u zult precies hetzelfde te zien krijgen. Exclusief entreeticket kan al voor 150 EUR per persoon een fantastische driedaagse safari in de Masai Mara worden geboekt, inclusief vervoer naar en door het park, een gids, prima maaltijden en twee overnachtingen in luxe tentenkampen.

Het derde deel van de kosten van een safari in Kenia bestaat uit de accommodatie. Uiteraard is dit optioneel; in het geval dat u zelf rijdt kunt u zich ’s morgens bij het park melden en ’s avonds weer uitrijden. In een aantal parken is het mogelijk om binnen de grenzen van het park te overnachten. Omdat entreetickets in parken per 24 uur worden uitgegeven kan het goedkoper zijn om een duurdere accommodatie te boeken, die zich binnen de parkgrenzen bevindt. Wanneer bijvoorbeeld een avondsafari en ochtendsafari in één park gemaakt worden, hoeft door in het park te overnachten niet tweemaal de entreeprijs te worden betaald. Behalve het kostenaspect kan het natuurlijk ook gewoon erg leuk zijn om in een park te slapen, tussen de wilde dieren. Veel accommodaties in en rond de natuurparken in Kenia bestaan uit tentenkampen. Het betreft dan vaak grote tenten met luxe bedden en een eigen badkamer.

Uitrusten in een resort aan de kust

Safari gedaan? Dan is het nu tijd om uit te rusten! Veel toeristen combineren een safari in Kenia met een heerlijk verblijf in een resort aan de kust. De meest populaire plek hiervoor is Diani Beach, ten zuiden van Mombassa. De stranden zijn wit en voorzien van de nodige palmbomen. Het eten is er heerlijk en voor veel reizigers een welkome afwisseling na soms een aantal dagen hoofdzakelijk lokale gerechten met vooral veel rijst. Er zijn resorts met een eigen privéstrand en resorts die aan de andere kant van de hoofdweg liggen. De meeste resorts laten ook toeristen toe die er niet overnachten, indien gebruik wordt gemaakt van een consumptie. In enkele gevallen wordt een entreeprijs (tot 30 EUR) gerekend. Verschillende resorts aan de Keniaanse kust bieden activiteiten aan als scuba diving, kitesurfen en jetskiën.

Veiligheid Kenia in het donker

Let op in het donker
De resorts in Kenia worden vrijwel zonder uitzondering 24 uur per dag bewaakt door beveiligingspersoneel. Ga echter niet na zonsondergang buiten het resort. Voor de straatarme inwoners van de sloppenwijken van het nabijgelegen Mombassa kan de verleiding soms te groot zijn om de rijke westerse toeristen in het donker te overvallen. Op Diani Beach is mede hierdoor na zonsondergang niet veel meer te beleven; het leven speelt zich af tussen zonsopkomst en zonsondergang (van zeven tot zeven) en binnen de muren van het resort. Lees meer over veiligheid op reis in het reisadvies Kenia.


Een resort aan Diani Beach in KeniaDe resorts aan Diani Beach, een heerlijke plek om uit te rusten na een paar dagen dieren spotten op safari.

Sloppenwijken en armoede in Kenia

Veel toeristen hebben er moeite mee om in Kenia geconfronteerd te worden met de bittere armoede waarin veel Kenianen leven. De gedachte dat de inkomsten per inwoner alsmede de gezondheid en levensverwachting zich al jaren in een stijgende lijn bevinden kan troost bieden, maar hiervan profiteert lang niet elke Keniaan. In plaats van de andere kant uit te kijken kiezen sommige reizigers ervoor om de armoede juist op te zoeken. Dit kan bijvoorbeeld door een sloppenwijk-toer te maken. Er zijn veel organisaties die zich bezig houden met een beter leefklimaat in de sloppenwijken; zowel internationale hulporganisaties als lokale projecten. Deze bieden soms ook rondleidingen door de sloppenwijk, waarbij de prijs van de toer volledig ten gunste komt aan het project, zoals een school, drinkwatervoorziening of sanitair.

Het is niet veilig om op eigen gelegenheid door sloppenwijken te dwalen. Toch zal de reiziger die zich door een gids laat begeleiden merken dat de meeste Kenianen erg vriendelijk zijn. En vaak zelfs blij om een westerse toerist te zien. Kinderen roepen ‘muzungu, muzungu’ (buitenlander, buitenlander) en ‘how are you?’ toe. Maar ook volwassen Kenianen laten vaak een blijk van waardering zien. De meeste mensen met een westers uiterlijk die zich in de sloppenwijken vertonen komen er namelijk met de bedoeling om te helpen; als vrijwilliger, donateur of oprecht geïnteresseerde.

Een handje helpen is voor Europeanen in Kenia niet moeilijk. Het kan bij sommige toeristen overkomen als opdringerig, maar tijdens een toer door een sloppenwijk zullen vrijwel zonder uitzondering erbarmelijke situaties worden getoond, waarbij de opmerking wordt gemaakt dat deze voor een klein bedrag kunnen worden verholpen. Een gezin dat geen bed heeft en op de grond slaapt bijvoorbeeld; voor enkele tientallen euro’s kan een matras worden gekocht. Wees hierop voorbereid, dit gebeurt vaak met de beste bedoelingen. Geeft u een significant bedrag om te helpen? Vraag dan of er bewijsmateriaal nagestuurd kan worden. Bijvoorbeeld een foto van hetzelfde huis met daarin een nieuw matras. Dit wordt niet gezien als achterdochtig, maar als oprechte hoop dat een gift goed wordt besteed.

De meeste luchtvaartmaatschappijen die naar Kenia vliegen (waaronder KLM en Kenya Airways) staan toe dat elke passagier 2 stuks bagage incheckt met een totaalgewicht van 20 kilogram. Voor veel toeristen is dit veel meer dan noodzakelijk. Bent u van plan om een sloppenwijk te bezoeken of met een eigen huurauto door Kenia te trekken? Dan kunt u overwegen de overgebleven ruimte in uw koffer te vullen met nuttige spullen voor de allerarmsten. Wat erg wordt gewaardeerd zijn bijvoorbeeld schoolspullen, zoals schrijfwaren. Maar ook zaken waar de armste Kenianen zelf hun geld niet zo snel aan uit zouden geven en toch vreugde kunnen bieden; zoals bijvoorbeeld een voetbal of (gebruikt) speelgoed.

Een auto huren in KeniaEen van de mooiste manieren om Kenia te ontdekken: achter het stuur, vanuit een gehuurde auto.

Zelf op pad met een huurauto in Kenia

U kunt ervoor kiezen uitsluitend per vliegtuig te reizen tussen de toeristische trekpleisters in Kenia, maar als u een goed beeld wilt vormen van uw vakantieland is het een goed idee een huurauto te overwegen. Avontuurlijke chauffeurs kunnen deze zelf besturen. Gebruikelijker is het om een gids in de arm te nemen die tevens de chauffeursfunctie vervult. Veel hoogtepunten in Kenia zijn slecht te bereiken als u niet over een eigen auto beschikt. Daarnaast toont het rijden door Kenia ook een beter algemeen beeld van het land. U ziet onderweg de nieuwe Chinese wegen en spoorverbindingen en de nieuwe opkomende industrie. Maar ook de vele kleine rommelige dorpjes aan de hoofdwegen, het leven op straat en de hutjes van waarin enkele stammen nog steeds wonen. En niet te vergeten; de adembenemende landschappen, die overal in Kenia weer anders zijn. Lees voor meer tips over het huren van een auto in Kenia de pagina met algemene reisinformatie over Kenia.

Een actieve vakantie in Kenia

Heeft u na enkele dagen in een safari-jeep zitten of luieren op Diani Beach genoeg passiviteit achter de rug? Kom dan fysiek in actie en beklim Mount Kenya. De hoogste berg van Kenia kan vanuit diverse plekken worden beklommen (altijd onder begeleiding). Afhankelijk van de ervaring, uitrusting en gekozen route kan een retourtje naar boven drie tot zes dagen duren. Houdt u niet van klimmen maar wel van fietsen? Huur dan een fiets bij de ingang van Hell’s Gate. Dit is het enige park dat u al fietsend mag doorkruisen. Neem hiervoor wel minimaal vijf à zes uur de tijd en zorg dat u een fiets uitkiest waarvan alle versnellingen werken; Hell’s Gate kent behoorlijke hoogteverschillen.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Kenia. VisumBuitenland.nl is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (32,50 USD per visum, via www.etakenya.go.ke). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 32,50 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 34,13 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Kenia is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.